Nyhed

Ny fredssang: "Hvis musik ikke er helbredende, så gider jeg ikke rigtig bruge det til noget"

En fredssang for krigen i Gaza bliver udgivet 100 dage efter konflikten eskalerede

Danske Martin Zeppelin har godt gang i sin solokarriere ved siden af forsangertjansen i psych-rock-bandet Astronaut. Zeppelins andet soloalbum Skyggeblomst fik hele fem ud af seks stjerner af GAFFAs anmelder, som i 2022 skrev, at albummet kunne "vise sig at være årets dansksprogede overraskelse,". I dag er han igen aktuel med singlen "Sjælefred", som er en fredshymne for krigen i Gaza. Udgivelsesdatoen er ikke en tilfældighed for den aarhusianske sangskriver. Den markerer nemlig, at det i dag er 100 dage siden krigen mellem Israel og Hamas brød ud. Og det er netop den vedvarende humanitære katastrofe, som udspiller sig, der har været drivkraften bag "Sjælefred".

- Jeg skrev sangen, fordi jeg, ligesom alle andre, ikke kan holde ud at have ondt i maven over at se på, hvad der sker. Det er så umenneskelig en situation. At skrive en sang er ligesom bare min måde at deale med det på. Det er en måde at sætte ord på en følelse, og så håber jeg, at der kan gemme sig én eller anden form for helbredelse i en sang. Hvis musik ikke er helbredende, så gider jeg ikke rigtig bruge det til noget, fortæller Martin Zeppelin.  

Peter Sommer var Zeppelins mentor på musikkonservatoriet, da han var i gang med sine kandidatstudier. Og den direkte behandlings af det danske sprog kan også sporet i sangteksterne på "Sjælefred", som bliver åbnet med lyrikken "Hvor længe bliver det ved / Det her pis / Det her spil hvor ingen vinder". Martin Zeppelin fortæller, at han aldrig tidligere har skrevet en sang ud fra et politisk motiv, og at det derfor også overraskede ham, at sangteksten så hurtigt blev strikket sammen:


- Jeg har aldrig før skrevet en sang, der er politisk motiveret, på den her måde. Hvis jeg sætter mig ned med et instrument i en halv times tid, så kommer der som regel bare noget nyt flyvende ned igennem skorstenen. Jeg blev egentlig selv overrasket over den her tekst for, jeg tror ikke, den tog mere end fem minutter at skrive. Jeg tænker på alt det vanvid dernede. Jeg mærker en form for ansvarsfølelse for at følge det til dørs, siger Martin Zeppelin.  

For den aarhusianske sangskriver er det et bevidst valg, at Gaza ikke optræder i sangteksterne, og han håber, at mennesker i både Danmark og Gaza kan opnå sjælefred. For Martin Zeppelin er det på tide, at landets magthavere tør åbne munden og erkende det, som foregår lige nu:

- Det hele skulle gerne ende med sjælefred. Det er mit håb for de mennesker, der er berørt af det, både der og her i landet. Jeg nævner jo ikke Gaza i sangen, så det kan lige så godt forstås helt universelt som en anti-krigssang. Og det er aldrig forgæves at slå et slag for peace. Men jeg tror, situationen i Gaza er nået til et punkt, hvor danskerne har brug for at høre deres statsminister kalde en spade for en spade. Det er et folkedrab, og forbrydelser mod menneskeheden. Enhver med øjne i hovedet kan se det. Enhver der har en stemme, vil kunne synge om det, afslutter Martin Zeppelin.


"Sjælefred" kan streames nu. Hør den nedenfor.

LÆS OGSÅ: EN NAT FOR GAZA: Trentemøller, Iceage, Neu Sierra med flere er repræsenteret til støttekoncert for Læger uden Grænsers arbejde i Gaza


ANNONCE