Nyhed

Roskilde Festival ’24: Dette var årets bedste koncerter – ifølge GAFFAs anmeldere

GAFFAs anmelderstab leverede knap 100 anmeldelser på dette års Roskilde Festival. Otte af dem løb med seks stjerner.

Roskilde Festival 2024 er gået på hæld. GAFFA har været til stede både på pladsen, TikTok, Instagram, Facebook og naturligvis GAFFA.dk under hele festivalen, og vores anmelderstab fik leveret knap 100 anmeldelser på tværs af festivalens otte dage. Hele stjernepaletten var i brug, og i dag ser vi tilbage på både de bedste og de værste koncertoplevelser, som festivalen havde at byde på. I denne artikel samler vi op på de bedste koncerter, der modtog seks stjerner fra anmelderne.

Ilma på Eos: ”International særklasse spejles i et råt lydbillede fuld af AutoTune”

”Ilma vælter stedet fuldstændig, det lyder helt igennem internationalt, og jeg forstår virkelig ikke, at dette er en dansk artist, som samtidig er independent på selskabet Koi-5. Det er så helt igennem imponerende og viser virkelig, at Ilma er skabt af noget helt særligt”. Læs resten af anmeldelsen her.


Foto: Viktor Willemoes Larsen
Foto: Viktor Willemoes Larsen

Selvhenter på Avalon: ”Selvhenter rakte ud efter de soniske stjerner og greb dem”

 ”På Avalons gulv var den legende og eksperimenterende tilgang til genrer og lydlige udtryk nøglen til Selvhenters styrke. De blot tre kvarters koncert var en rejse i tranceskabende håndspillet tribal-techno, tonstung stonerrock, free jazz og alt muligt andet derimellem. Det hele flød sammen i en smuk energieksplosion, og hvis man lod blikket glide hen over publikums ansigter efter koncerten, var det tydeligt, at man ikke stod alene med sin lykkefølelse”. Læs resten af anmeldelsen her.


Foto: Erling Brodersen
Foto: Erling Brodersen

 

Heilung på Arena: ”Den Store Stamme holdt midnatsmesse”


 ”Alt sådan noget med udklædning, gevirer, ansigtsmaling og ritualer får i udgangspunktet paraderne op hos mig: Har de virkelig brug for alt det gøgl for at skjule, at musikken ikke er særlig god? Men jeg må give efter, for her lykkedes det igen og igen for dem at lade tingene støtte hinanden og gøre det hele bedre end de enkelte dele hver for sig. Det er vitterligt en samlet oplevelse, og jeg vil påstå, at det er den største live-oplevelse, man kan få i disse år”. Læs resten af anmeldelsen her.

Foto: Morten Rygaard
Foto: Morten Rygaard

Zar Paulo på Arena: ”AI erstatter aldrig livemusik, når vi har Elendig Software”


”Alle går amok i energi og følelser. Det hele er så overvældende og ærligt. Jeg står helt tom for ord med åben mund og er taknemmelig for at få denne oplevelse. Det her er en koncertoplevelse med et af nyere tids bedste danske bands. Det var ikke bare en koncert. Den vil skrive sig ind i historien som et særligt øjeblik på Roskilde Festival 2024”. Læs resten af anmeldelsen her.

Foto: Erling Brodersen
Foto: Erling Brodersen

Marina Herlop på Gloria: ” Jeg gik fra koncerten fuldstændig opløftet, inspireret og optændt af en indre ild”


”Det var et virkelig godt valg, det at ”spille” sine samples, frem for bare at tænde for dem på en knap. At ”slå” dem frem giver musikken et helt andet organisk og dynamisk udtryk, end et backtrack gør. At medbringe to sangere, så vokalarrangementerne blev sunget live, var måske det vigtigste gode valg i forhold til at realisere et album, hvor hun sandsynligvis har sunget alle vokalerne selv. På denne måde fremstod musikken på trods af alt det elektroniske grej både levende, livespillet og ikke bare velspillet, men decideret ekvilibristisk”. Læs resten af anmeldelsen her.

Foto: Viktor Willemoes Larsen
Foto: Viktor Willemoes Larsen

Kind mod Kind på Avalon: ”Move over, Minds, der er nogle nye, der vil ligge helt tæt”


”Lyden står virkelig skarpt, lige fra den solide 808’er-trommemaskine op til den smukke falsetvokal. En virkelig tjekket pakke, hvor lys, lyd og musikere klæder hinanden. Det er smukke unge mennesker, der rammer hinanden både personligt og musikalsk i en sjælden set grad. Det er nærmest uvirkeligt, hvor gode de er på en scene (…) Sidste år opvarmningsdagene, i år Avalon. Der er vist ingen tvivl om, at det er Orange næste år”. Læs resten af anmeldelsen her.

Arkivfoto fra Spot Festival 2023: Kim Matthäi Leland
Arkivfoto fra Spot Festival 2023: Kim Matthäi Leland

Foo Fighters på Orange: ”Foo Fighters bragt i stærk forening med sit publikum”


”Rocken lever stadig på Roskilde. Faktisk er der lidt mere liv i den, end der har været i nogle år. Og selvom kernepublikummet er blevet lidt ældre, kan et band som Foo Fighters formå at samle generationer og skabe den følelse, der får mig til at vende tilbage til festivalen år efter år”. Læs resten af anmeldelsen her.

Foto: Erling Brodersen
Foto: Erling Brodersen

SZA på Orange: ”Vi har alle vores egen SZA”


”Det er vildt at forsøge at beskrive, hvor mange nuancer der udspillede sig under aftenens show og i SZAs musikalske virke. Men faktum efter aftenens Orange-koncert er blot, at vi alle sammen har vores helt egen SZA. Om det er iltre rocktoner, underspillet r&b eller storslåede popballader, så rummer SZA det hele. Og det er en kæmpe bedrift, at hun rammer så mange, mens hun forbliver tro mod sin identitet, og at vi alle har fået lov til at være en del af denne rejse. Jeg tror, jeg er klar til at gå ind i mine 30’ere nu, og jeg tror også, at de andre tusinder af fans på Orange har fået alt, hvad de kunne ønske sig ud af SZA’s besøg i Roskilde”. Læs resten af anmeldelsen her.

Foto: Kasper Pasinski
Foto: Kasper Pasinski


Læs resten af GAFFAs Roskilde Festival 2024-anmeldelser her.


ANNONCE