Nyhed

Danske artister og branchepersonligheder går sammen om støttevideo til iransk rapper

Toomaj Salehi fik for nylig omstødt sin dødsdom, men ifølge afsenderen af videoen er der stadig meget at kæmpe for

I går kunne man læse, at den iranske rapper Toomaj Salehi får omstødt sin dødsdom, ifølge Salehis advokat Amir Raesian. Det meddelte BBC.

Toomaj Salehi blev dømt til døden i april efter flere måneders fængsling som straf for sin støtte til den præstestyrekritiske bevægelse i landet. Ifølge Salehis advokat har den iranske højesteret nu besluttet at retssagen skal begynde på ny, og højesteretsdommerne konkluderer derudover, at Salehis tidligere fængselsdom på seks år og tre måneder ikke var faldet på et gyldigt grundlag.

Inden dommen blev omstødt gik en bred vifte af danske musikere, branchepersonligheder, repræsentanter fra organisationer med flere sammen om et fælles opråb, hvori de udtaler deres støtte til Toomaj Salehi som endnu sidder fængslet. Den iranske rapper står overfor en ny retssag, og ifølge Amnesty International blev den iranske rapper udsat for elektriske stød, dødstrusler og vold i fængslet, som har efterladt ham med brækkede knogler og nedsat syn på det ene øje. 


Støttevideoen fra Danmark er organiseret af foreningen Komitéen for Kvinde-Liv-Frihed som i et opslag på Facebook blandt andet skriver: 

"Selvom dommen blev omstødt og skal for retten igen, skal der fortsat sættes pres på det iranske regime for løsladelse af Toomaj, da hans liv fortsat er i fare i fængslet".

I videoen kan du blandt andet se musiker Luna Bülow Ersahin fra AySay, forperson for Dansk Musiker Forbund Thomas Sandberg, GAFFAs konstituerede chefredaktør Ole Rosenstand Svidt samt musiker og forperson i Dansk Artist Forbund Sara Indrio med flere. 


Toomaj Salehi blev arresteret i 2022 for at have støttet "Kvinde, liv, frihed"-bevægelsen gennem sine sangtekster i forbindelse med Mahsa Aminis død i 2022 – kvinden, der blev anholdt, fordi hun havde båret sit hovedtørklæde forkert, og omkom i det iranske moralpolitis varetægt.

LÆS OGSÅ: Irans højesteret omstøder rappers dødsdom

Salehi blev pågrebet under protesterne, og efterfølgende delte myndighederne et skræmmende billede, hvor rapperen sidder med bind for øjnene på bagsædet af en bil. Toomaj Salehi blev i juli 2023 idømt seks års fængsel for at deltage i protesterne, men blev senere løsladt på grund af fejl i dommen. Efterfølgende blev den iranske rapper dog dømt til døden for "korruption på jorden", bistand til oprør, opfordring til optøjer, sammensværgelse og propaganda mod staten af Revolutionsdomstolen i januar 2024. Dommen er, som tidligere nævnt, for nylig blevet omstødt, men Toomaj Salehi sidder endnu fængslet og står overfor en ny retssag.


Se selv støttevideoen nedenfor.


LÆS OGSÅ: Irans højesteret omstøder rappers dødsdom

 

ANNONCE