Nyhed

Irans højesteret omstøder rappers dødsdom

Rapperen var blevet fængslet for sin støtte til kvinde, liv, frihed-bevægelsen i Iran

Den iranske rapper Toomaj Salehi får omstødt sin dødsdom, ifølge Salehs advokat Amir Raesian. Det meddeleler BBC.

Toomaj Salehi blev dømt til døden i april efter flere måneders fængsling som straf for sin støtte til den præstestyrekritiske bevægelse i landet. Ifølge Salehis advokat har den iranske højesteret nu besluttet at retssagen skal begynde på ny, og højesteretsdommerne konkluderer derudover, at Salehis tidligere fængselsdom på seks år og tre måneder ikke var faldet på et gyldigt grundlag. 

Toomaj Salehi blev arresteret i 2022 for at have støttet "Kvinde, liv, frihed"-bevægelsen gennem sine sangtekster i forbindelse med Mahsa Aminis død i 2022 – kvinden, der blev anholdt, fordi hun havde båret sit hovedtørklæde forkert, og omkom i det iranske moralpolitis varetægt.


LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Støt den dødsdømte rapper Toomaj Salehi

Salehi blev pågrebet under protesterne, og efterfølgende delte myndighederne et skræmmende billede, hvor rapperen sidder med bind for øjnene på bagsædet af en bil. Toomaj Salehi blev i juli 2023 idømt seks års fængsel for at deltage i protesterne, men blev senere løsladt på grund af fejl i dommen. Efterfølgende blev den iranske rapper dog dømt til døden for "korruption på jorden", bistand til oprør, opfordring til optøjer, sammensværgelse og propaganda mod staten af Revolutionsdomstolen i januar 2024. Det meddeleler BBC.

Det fik menneskerettighedsorganisationen Amnesty International til at starte en underskriftsindsamling for den dengang dødsdømte rapper i slutningen af maj 2024. Ifølge Amnesty International blev den iranske rapper udsat for elektriske stød, dødstrusler og vold i fængslet, som har efterladt ham med brækkede knogler og nedsat syn på det ene øje. Det iranske styre intensiverede sidste år brugen af dødsstraf under "Kvinde, Liv, Frihed"-bevægelsen, som skabte store protester i landet mod præstestyret.


Ifølge tal fra Amnesty International henrettede Iran 853 mennesker i 2023. Det placerer Iran på 2. pladsen lige efter Kina på listen over lande, som henretter flest mennesker om året. Det er en stigning på hele 48 procent fra året før, hvor 576 blev henrettet. Blandt de henrettede i 2023 er mindst 24 kvinder og mindst fem personer, som var mindreårige, da de begik forbrydelsen.

Hør selv et eksempel på en af Toomaj Salehi sange nedenfor, hvor hans tekster lyder således:

”Skyd os i ryggen, dræb de tørstige. Vær stolt af mordene på de ubevæbnede, der søger retfærdighed. Mal regimets forbrydelser over med smukke farver. Tag de gode nyheder væk og morgendagens hævn” / ”Afvent ikke en frelser, det kommer ikke. Du er din egen frelser, din egen helt. Hvis du og jeg bliver vi, så er vi ustoppelige. Vi er vores tids frelsere, vores skjulte imam”.


LÆS OGSÅ: Amnesty lancerer underskriftindsamling for dødsdømt rapper

ANNONCE