Nyhed

EUROVISION: Stor u-vending fra Israel

Efter anmodning fra landets præsident skal sangteksterne i Israels Eurovision-sang nu omskrives, så sangen ikke risikerer at blive diskvalificeret fra konkurrencen

Bevægelsen mod Israels deltagelse i Eurovision Song Contest har de seneste måneder trukket flere overskrifter i ind- og udland. Over 500 personer fra den danske musikbranche har skrevet deres signatur på en underskriftindsamling, og der blev demonstreret foran DR Koncerthuset, da Dansk Melodi Grand Prix løb af stablen lørdag den 17. februar. Lignende bevægelser er set i blandt andet Sverige, Island, Norge og Finland, som også har igangsat underskriftindsamlinger og demonstrationer i protest over Israels deltagelse i Eurovision. 

I slutningen af februar truede Israel dog selv med at trække sig fra konkurrencen. Det skete efter, "at der er blevet rejst tvivl om, hvorvidt sangen, israelsk tv har udvalgt til årets konkurrence, er for politisk". Det skrev DR. Sangen som er udvalgt til at repræsentere Israel, bliver sunget af den 20-årige Eden Golan, og hedder "October Rain". 

European Broadcast Union (EBU), som står bag Eurovision, meddelte, at organisationen var i gang med at undersøge, om sangens tekst indeholdt et politisk budskab, som strider mod reglerne, og derved ville diskvalificere sangen. Konkret blev "October Rain" beskyldt for at referere til Hamas' terrorangreb den 7. oktober 2023, som eskalerede konflikten mellem israelere og palæstinenser. 


Den israelske tv-station KAN skrev selv på deres hjemmeside, at man ville trække sig fra konkurrencen, hvis ikke sangen blev godkendt: "Det skal understreges, at Israel Broadcast Corporation ingen intention har om at skifte sangen ud. Det betyder, at hvis ikke sangen bliver godkendt at European Broadcast Union, så vil Israel ikke deltage i Eurovision".

Nu får piben dog en anden lyd, da tv-stationen KAN meddeler, at man har bedt sangskriverne bag "October Rain" om at genskrive dele af sangteksten. Det samme gælder for sangen "Dance Forever", som kom på anden pladsen i den nationale udvælgelsesproces. Herefter vil tv-stationen udvælge og indsende en af de to sange til Eurovision-komitéen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters i The Guardian

Ifølge KAN blev u-vendingen taget efter anmodning fra den israelske præsident Isaac Herzog, som mente, at det var vigtigt for Israel at deltage på den internationale scene, når Eurovision løber af stablen i Malmø den 7. til 11. maj. 

"Præsidenten understregede, at særligt på dette tidspunkt, hvor dem, der hader os, forsøger at skubbe Israel til side og boykotte staten fra enhver scene, skal Israel lade sin stemme lyde med stolthed, hæve hovedet højt og rejse sit flag på enhver verdensscene, især i år," sagde KAN.


Det er endnu uvist, hvilke ændringer der bliver foretaget i sangteksterne, og hvornår EBU tager en endelig beslutning om landets deltagelse i konkurrencen. Læs selv den oprindelige sangtekst til "October Rain" med Eden Golan nedenfor. Sanges sidste vers synges på hebraisk, men er her oversat til engelsk. 

LÆS OGSÅ: SABA DELTAGER I EUROVISION: Jeg har besluttet mig for at tage til Malmø, fordi jeg mener, at min repræsentation er vigtig


ANNONCE