Nyhed

Flere frivillige risikerer millionbøder

Efter spillestedets konkurs i 2023 kræver kommunen millionbeløb fra frivillige, der nu hæfter for en driftsfejl, der ikke burde kunne overses, ifølge politiker

Seks frivillige kulturfolk i Odense står i en alvorlig juridisk strid med kommunen, som kræver erstatning på hele 7,7 millioner kroner for fejl i indberetninger og støtteudbetaling til spillestedet Kansas City, beretter det digitale medie Kulturmonitor. Sagen tager udgangspunkt i en advokatundersøgelse, der allerede i 2023 placerede ansvaret hos stedets tidligere direktør, men som nu også peger på de frivillige fra Odense Øvelokaleforening, som stod for driften af spillestedet, der gik konkurs sidste år.

Dertil har Odense Kommunes kulturschef, Martin Petersen, udtalt om sagen, at der er sket en åbenlys fejl i driften, som ikke burde kunne overses. Til TV 2 Fyn sagde han yderligere: "Advokatens redegørelse var meget tydelig på nogle forhold, vi som forvaltning ikke kunne sidde overhørig i forhold til nogle ting, man bare burde have set".

Frivillige frygter økonomisk ruin
Et af de stævnede bestyrelsesmedlemmer, Louise Hammerbak, udtrykte dyb bekymring for de konsekvenser, sagen kan få for hendes privatliv. I et interview med TV 2 Fyn kaldte hun det for "en potentiel livstidsdom" og fortalte om den mentale byrde, som truslen om "personlig økonomisk ruin" har medført: "Jeg forestiller mig hele tiden 17 forskellige scenarier om, hvor galt det kan gå".


Frederik C. Boll, ekspert i frivilligt arbejde og direktør hos Ingerfair, har på sin LinkedIn-profil kaldt sagen for "en rigtig sørgelig historie." Han påpeger, at det frivillige bestyrelsesarbejde, især i samarbejde med kommunen, kan være særdeles komplekst, og at der mangler tilbud om kompetenceudvikling for bestyrelsesmedlemmer. Han indleder derfor til debat om ansvarsfordelingen mellem frivillige og kommuner.

Spillestedets betydning
Kansas City er længe blevet betragtet som en vigtig platform for vækstlaget i Odenses musikliv, men alligevel gik det altså konkurs i oktober 2023 på grund af økonomiske vanskeligheder, herunder en gæld på 16,6 millioner kroner og likviditetsproblemer, som kulminerede med en nedskæring af kommunal støtte. Efter konkursen blev stedets tidligere direktør, Thomas Aarup, politianmeldt for at have gengivet forkerte medlemstal, hvilket direkte påvirkede den økonomiske støtte til spillestedet.

Allerede før konkursen advarede flere fynske spillestedsledere om, at lukningen af Kansas City ville få alvorlige konsekvenser for byens unge musikere, ifølge Fyns Stiftstidende. Odenses by- og kulturrådmand, Søren Windell (K), understregede i oktober 2023, at kommunen fortsat vil støtte talentudvikling, men der er endnu ikke fundet en løsning for et nyt spillested, der kan videreføre arbejdet med byens musikalske vækstlag.


LÆS OGSÅ: Kansas City Live: Skæve kunstnere og hård rock på festivalens sidste dag

ANNONCE