Nyhed

Indflydelsesrigt rockband vinder MusiCares-prisen 2025

Prisen gives til musikeres bidrag til både musik og velgørenhed

MusiCares er en amerikansk nonprofitorganisation, grundlagt af The Recording Academy (som også står bag Grammy Awards), som yder støtte til musikere og andre professionelle i musikbranchen ved at tilbyde økonomisk hjælp og sociale tjenester til dem, der står kæmper med sundhedsproblemer, afhængighed, mentale helbredsudfordringer eller personlige og økonomiske kriser. 

"Ét af de mest indflydelsesrige bands i rockhistorien"
MusiCares er særligt kendt for sine "Person of the Year"-arrangementer, der fejrer musikalske kunstnere for deres bidrag til både musik og velgørenhed. Nu har organisationen løftet sløret for Årets Person 2025. Det er nemlig den amerikanske rockgruppe The Grateful Dead, der modtager prisen i år.

Ifølge mediet Pitchfork blev netop The Grateful Dead kendt som et af de mest indflydelsesrige bands i rockhistorien. De blev især kendt for deres eksperimenterende tilgang til musik, som blandede elementer fra rock, folk, blues, jazz, og psykedelisk musik. Ud af dette udsprang én af bandets mest kendte hits, "Friend of the Devil" fra 1970. De oprindelige medlemmer inkluderede Jerry Garcia, Bob Weir, Phil Lesh, Bill Kreutzmann og Mickey Hart. De fem musikere udviklede en dedikeret fanbase, kendt som "Deadheads", der trofast fulgte dem på turnéer, ofte med en alternativ livsstil præget af frihed og fællesskab.


Eftermælet overstiger musikken
Bandets ikoniske frontfigur Jerry Garcia døde i 1995, hvilket markerede en afslutning på bandets oprindelige æra. Siden da har de overlevende medlemmer dog fortsat med at spille musikken under forskellige navne som "The Dead" og "Dead & Company". Så sent som sidste år hyldede GAFFA klassikeren Wake of the Floods i forbindelse med dets 50 års jubilæum, og anmelderen kategoriserede det som årets bedste album 2023. Ifølge Pitchfork æres bandet og deres musikalske arv nu med en hyldestaften i forlængelse af MusiCare den 31. januar 2025 i Los Angeles, blot to dage før Grammy-uddelingen.

Pitchfork uddyber desuden, at Laura Segura, direktør for MusiCares, fremhæver bandets historiske betydning og engagement i sociale spørgsmål. Hun påpeger, at "bandets arv overstiger musikken" og beskriver Grateful Dead-fællesskabet som et stærkt symbol på samhørighed og støtte, hvilket harmonerer med MusiCares' mission. Hun fremhæver desuden bandets vedvarende engagement i kunst og filantropi og deres positive indvirkning på både musikscenen og samfundet.

Tidens fokus på mentalt helbred og hjælp til musikere
MusiCares "Person of the Year"-pris har tidligere hædret kunstnere som Jon Bon Jovi og Dolly Parton og fungerer, som nævnt, som støtte til organisationens omfattende sundheds- og humanitære programmer, der blandt andet tilbyder mental sundhedspleje, afhængighedsbehandling og hjælp ved personlige nødsituationer til musikere.


I en tid hvor debatten om netop mental sundhed og afhængighedsproblemer i musikbranchen for alvor blusser op, kan MusiCares' pris yderligere bidrage til at belyse behovet for hjælp. For som følge af One Direction-medlemmet Liam Paynes alt for tidlige død har flere prominente navne i industrien stået frem og råbt vagt i gevær. Det har øget fokusset på, hvordan branchen ikke gør nok for at passe på talenterne, der går fra totalt ukendte til verdenskendte på et splitsekund. Der tages ikke hensyn til de mentale udfordringer, det kan medføre at være i verdens søgelys, og den yderste konsekvens kan derfor være misbrug eller dødsfald som følge heraf.

Med prisen i bagagen udtaler bandets nulevende medlemmer ifølge Pitchfork, at musikken er helt essentiel: "Det er ret simpelt: Vi har alle brug for musik. Den tilbyder os det, vi har brug for for at klare livets udfordringer — den forstærker vores glæder, hjælper os med at sprede dem og gør vores sorger lettere at bære."

LÆS OGSÅ: Million-donation skal øge mental trivsel hos musikbranchens unge talenter


ANNONCE