Nyhed

Se vinderne af ny Nirvana-opsamling og promo-single

Og se musikvideo

GAFFA.dk går selvfølgelig ikke af vejen for at fejre udgivelsen af 90’ernes største og mest betydningsfulde rockbands nye opsamlingsalbum “Nirvana”. Albummet indeholder, ud over 14 af bandets største musikalske bedrifter, også det sidste nummer, Kurt Cobain, Krist Novoselic og Dave Grohl indspillede sammen, “You Know You’re Right”, samt covernoter af den legendariske Rolling Stone-skribent David Fricke.

Hvad hedder det skjulte nummer på Nirvanas ”Nevermind”-album ?
= 3: ”Endless, Nameless”

De heldige vindere af det nye opsamlingsalbum "Nirvana" og en yderst sjælden promo-cd med den nye sang "You Know You're Right" er:

Anders Pedersen
7700 Thisted

Irene Nielsen
2500 Valby

Pernille Engstrøm
5270 Odense N

Kåre Svensson
8000 Århus C

Pernille Kristiansen
2800 Lyngby


Se musikvideoen til ”You Know You’re Right”

hurtig forbindelse

medium forbindelse

langsom forbindelse


I GAFFA nummer 87 fra marts måned i 1992 var Nirvana for første gang på forsiden af bladet. Herunder er et uddrag fra Henrik Føhns' artikel:

Med Nirvanas pludselige megasucces synes guitarrocken at have fået nyt liv. GAFFA kigger på det platinsælgende orkesters baggrund.

Nirvana: Ifølge buddhismen den store fredelige hviletilstand efter døden.
Nirvana: 1,5 million solgte eksemplarer af albummet “Nevermind” på mindre end to måneder.
Nirvana: Guitarrockens genfødsel og sejr over sampleren.
Nirvana: Kurt Cobain, David Grohl og Chris Novoselic. Alt andet end fredelige buddhister.
For et halvt år siden var Nirvana kun kendt af en snæver inderkreds med hang til langhåret og tung guitarrock med rødder i tresserne og punk-musiken. I dag er bandet musikbranchens nye komet.
De kom bogstavligt talt ud af det rene ingenting med en enkelt undergrunds-LP bag sig. Ingen storstilet reklamekampnage, blot en intens video-rotation på MTV, der skabte en af de hurtigst sælgende plader i meget lang tid. Oprindeligt blev “Nevermind” kun trykt i 40.000 eksemplarer. I dag – mindre end seks måneder senere – har den solgt på den rigtige side af 1,5 million, og gjort det lille klub-band til megastjerner.
Det startede ellers meget beskedent med at sanger/guitarist Kurt Cobain var roadie for et andet band i hjembyen Seattle. Bandet hed Mudhoney og var det store håb på det lille lokale undergrunds-selskab Sub Pop.

Negative kryb
“Bleach” er et album fuld af vild og grødet guitarlyd, der på behændig vis koger Black Sabbath og Beatles sammen til en eksplosiv ret, der kan få enhver gammel punker til at få halsbrand. Dengang var bandet en kvartet, men skrumplede siden ind til Cobain og Novoselic, der rekrutterede bandets femte og nuværende trommeslager David Grohl fra Washington hardcore bandet Scream.
Sangene på “Bleach” er en tur ind i Cobains småpsykotiske universe, som for eksempel “Negative Creep” med linierne: “I’m a negative creep/I’m a negative creep, and I’m stoned”. Særheden overlever også på LP nr. 2, “Nevermind”, ligesom rygtet vil vide, at Cobain lever fuldt op til sit ry på Nirvanas efterhånden omfattende turnéer. Tro mod rocktraditionen skandaliserer bandet alt og alle under indtagelsen af større mængder alkohol.

The B-word
Nirvana smadrer instrumenter og hotelværelser. Et rigtigt rockband. Men Nirvana er også et band, der helst hører ABBA’s “Greatest Hits” i turné-bussen og snakker om the B-word.
-Det ensete ord, når vi snakker om pop. Beatles. Vi kunne lige så godt spille Beatles-numre i resten af vores karriere, sagde Novoselic til det engelske musik-ugeblad NME. Og her ligger en del af forklaringen på bandets eksplosive succes. Koblingen mellem heavy og the B-word, selvom trommeslageren David Grohl ikke har meget tilovers for heavy metal.
-Attituden adskiller os fra heavy. Når man tænker på heavy metal, tænker man uvilkårligt på sexisme og pseudo-satanisme. De fleste heavy-metal knægte er bare ganske almindelige dumme. Jeg beklager. Vi er heavy, men vi er ikke heavy metal.
Nirvana føler sig mere i familie med Sonic Youth og ligesindede. Som for eksempel de mange andre bands fra hjembyen Seattle, der i kraft af Nirvanas overnigt success pludselig får enorm opmærksomhed.
Seattle ligger midt i Twin Peaks-land i staten Washington i det nordvestlige hjørne af USA. Den er en efter amerikas målestok en lille by med ca. 200.00 indbyggere omgivet af store skovområder, der strækker sig langt mod nord indover grænsen til Canada.


ANNONCE