Nyhed

Sort Sol-bog på vej

384 siders biografi udkommer 10. oktober

384 siders biografi udkommer 10. oktober

Dengang i det herrens år 1977 lå i Pisserenden i det indre København en pladeforretning ved navn Superlove, som blev træfpunkt for fire frustrerede unge mennesker i det snævre danske punkmiljø. Sammen havde de én fælles passion: De ville udtrykke sig! Det var ligegyldigt hvordan - de ville bare høres.

Protesten tog således form som bandet Sods og senere Sort Sol, men hvad ingen af dem havde regnet med var, at én af de fire 25 år senere havde udstillet malerier på Statens Museum for Kunst, og at gruppen skulle blive en af populærmusikkens mest betydningsfulde inspirationskilder for den nyere danske kunst og kultur.

- Bogen "Under En Sort Sol" er ikke den officielle biografi om Sort Sol, men det er gruppens 25-årige historie, skrevet, som den skete, så den balancerer mellem en kulturel og en musikalsk historie. Vægten er lagt på de tidligere år. Og forenklet sagt er det ikke, fordi Sort Sol stopper med at lave den bedste rockmusik i Danmark, men fordi deres betydning i forhold til malerkunsten, poesien, teatret og litteraturen bliver mindre, forklarer forfatteren Jan Poulsen, der har fulgt Sort Sol siden 1978.

I bogen, der bygger på interviews med omkring 25 personer, deler han ud af sin store ekspertise, minutiøse viden og kærlighed til et af de mest sejlivede danske rockbands. En bog, der ikke bare er en biografi om et tilfældigt rockband, men samtidig beskriver en gruppe, der var det centrale omdrejningspunkt for den gruppe kunstnere, der i start-80’erne blev kaldt "de unge vilde".

I bogen gives der mange eksempler på dette tværkulturelle fænomen, og der findes mange obskure indslag, som f.eks. det allerførste tryk af Glemmerens Kærlighedsdigt, Søren Ulrik Thomsens digt, der stammer fra den aldrig udgivne bog Glemmeren og Huskeren. Et digt, der af Sort Sol blev brugt som tekst til nummeret "Marble Station" i 1980. Kort sagt:: Bogen går omkring, ind i, ved siden af, tæt på og Under En Sort Sol.

Jan Poulsen: "Under En Sort Sol - Fra Pisserenden Til Statens Museum For Kunst"
Udkommer 10. oktober på Aschehoug - 384 sider m. 70 illustrationer. Indeholder komplet værkfortegnelse. Vejledende udsalgspris: 299 kr.

ANNONCE