Nyhed

Brimstone Butterfly på vej med DVD Audio

"Normality Killed The Cat" bliver den første danske musik-udgivelse med ekstra dimensioner på surround-anlæg

Når det danske glamrock-inspirerede band Brimstone Butterfly i april udgiver deres andet album "Normality Killed The Cat", bliver det ikke kun på cd, men også på det nye format, DVD Audio.

En DVD Audio har bedre lyd end en cd, plads til video og ekstramateriale og kan indeholde et mix i det såkaldte 5.1-format, hvor man har seks højttalere i stedet for de sædvanlige to.

– Bandet kontaktede mig for at få mixet deres plade og jeg foreslog dem, at vi også mixede en udgave til DVD Audio – Danmarks første, fortæller studiechef i Sun Studio, Frank Birch Pontopiddan til GAFFA.dk. Har har arbejdet hårdt for at bringe de nye formater til torvs:

– Jeg har arbejdet et år på at overbevise branchen om, at de bør satse på de nye medier. Pt. er forbrugerne jo foran os. Der bliver solgt surroundanlæg i 100.000-vis til danske hjem, og i USA sælger DVD Audio strygende.

Selvfinancieret samarbejde
Sun Studio har mixet flere udenlandske artister til 5.1-formatet, og Frank Birch Pontoppidan oplever en stigende interesse fra danske selskaber og kunstnere. Brimstone Butterfly-produktionen var dog ikke helt uden knaster:

– Selskabet var med på idéen, men de lukkede desværre. Vi besluttede at køre videre som pilotprojekt, så pladen bliver realiseret i et samarbejde mellem bandet, Sun Studio og SDC Dandisk, som fremstiller selve skiven.

DVD Audio handler ikke kun om bedre lyd, fortæller Kristian Krämer, trommeslager i Brimstone Butterfly:

– Der er også plads til ekstramateriale. Vi har fået lavet musikvideoer til alle 11 numre, bl.a. har den internationale klasse på Design-højskolen i Randers lavet videoer til fire. De er også med på DVD-pladen.

GAFFA.dk har besøgt Sun Studio og fået et smuglyt på Brimstones lyd "til et nyt årtusind".
Man kunne tro at surroundmixet er flyvsk, men det er faktisk overraskende veldefineret, og "rundt-om"-effekten er diskret. Begge dele er helt bevist, siger Franch Birch Pontopiddan, som har mixet pladen.
– Det handler jo dybest set om musikken og ikke om at sælge et medie, siger Franch Birch Pontopiddan. Jeg har hørt 5.1-mix af numre, hvor man bliver så rundtosset at man må lægge sig ned bagefter. Man må ikke forveksle det her med film-lyd – det må ikke være en legeplads for effekter.

To formater
Ud over DVD Audio findes der – blot for at bidrage til forvirringen – formatet Super Audio CD eller blot SACD. Den har også forbedret lyd og mulighed for surroundmix, og har den fordel, at den har to lag, så den kan spilles med normal cd-lyd på en konventionel cd-afspiller. Til gengæld er der ikke plads til video og øvrigt ekstramateriale.

Den første danske SACD bliver Caroline Hendersons nyeste plade Don't Explain, som Sun Studio mixer i 5.1


Normality Killed The Cat udkommer 4. april, 2004. Mere info: Brimstonebutterfly.dk

Frank Birch Pontoppidan fortæller mere om surroundmixning på GAFFAs site for musikere, Soundcheck.

ANNONCE