Nyhed

Skanderborg-optrædende støtter afviste irakere

Veto, Mikael Simpson, Allan Olsen og mange flere gør opmærksom på de afviste irakeres situation på Danmarks Smukkeste Festival

I disse dage er Danmarks Smukkeste Festival i Skanderborg i fuld gang, men det er ikke den rene fest det hele. En lang række danske musikere vil benytte festivalen til at gøre opmærksom på de afviste irakiske asylsøgere, som for tiden har søgt tilflugt i Brorsons Kirke på Nørrebro.

Allerede under Starfighters-finalen onsdag kunne man se bandet Voodoom bære T-shirts med påskriften "Støt irakerne i Brorsons Kirke", og en hel stribe af de optrædende har lovet, at de i deres shows på forskellig vis vil gøre opmærksom på de afviste asylsøgeres situation.

Det er organisationen Kirkeasyl, der har spurgt en række af de optrædende, om de vil støtte kampagnen. Heriblandt Veto. Forsanger Troels Abrahamsen (billedet) udtaler til GAFFA:

– Afvisningen af de irakiske asylansøgere er kulminationen på en mangeårig uanstændig dansk flygtningepolitik. Den danske regering har jo indgået i en koalition, der er gået ind i Irak, og når man fjerner en diktator, må man også forvente en vis ustabilitet bagefter, og dermed flygtninge. Når man har sagt A, må man også sige B.

Hvordan vil i markere jeres støtte under jeres koncert i Skanderborg?

– Vi tager en T-shirt på, hvor der står "Støt irakerne i Brorsonskirken. Men vi er jo ikke et udpræget politisk band, så mere gør vi trods alt ikke i denne omgang, siger Troels Abrahamsen.

Budskabet skal ud i hele landet

Jakob Hjuler Tamsmark, pressemedarbejder på kampangen Kirkeasyl, fortælller til GAFFA:

- Vi synes, det er en vigtig sag. Der er 282 afviste irakiske asylsøgere i landet. Mange af dem har boet i Danmark i mange år og føler sig mere hjemme i Danmark end Irak, og Irak er ikke et sikkert sted. Så derfor har vi kontaktet en række kunstnere, vi havde på fornemmelsen ville støtte sagen, og heldigvis har langt de fleste været positive. Det er vigtigt for os at få spredt budskabet i hele landet, så det ikke bare bliver et københavnerfænomen, og derfor drager vi rundt i landet. Vi var også på Roskilde Festival, hvor Den Sorte Skole også støttede sagen.

Er det især musikere, I er gået efter, eller er det kendisser generelt? Har I også kontaktet eksempelvis sports- og erhvervsfolk?

- I første omgang har det især været musikere og kulturpersonligheder som for eksempelvis forfattere. Det skyldes mest, at det er dem, vi i Kirkeasyl har noget forhold til. Men det kan godt være, vi senere vil kontakte eksempelvis sports- og erhvervsfolk. Vil vi i øvrigt gerne understrege, at Kirkeasyl ikke er nogen specielt venstreorienteret forening. Vi er gået efter folk, der har en humanitær holdning, uanset om de er venstre- eller højreorienterede eller upolitiske.

Hvad er målet for Kirkeasyl egentlig? Og hvad er jeres næste træk?

- Endemålet er, at de irakiske asylsøgere skal få tildelt humanitær opholdstilladelse. Og vores næste aktion bliver på Beatday i København 14. og 15. august. Desuden holder vi en stor støttekoncert på Rådhuspladsen i København 18. august.

De kunstnere, der støtter op om kampagnen på Danmarks Smukkeste Festival, er:

- Mikael Simpson
- Bikstok Røgsystem
- Veto
- Trolle // Siebenhaar
- White Pony
- Allan Olsen
- Voodom
- Choir of Young Believers
- Jens Lysdal
 
Desuden støtter følgende kunstnere op, men har ikke kunnet indføje egentlige markeringer i selve deres show:
- Tina Dickow
- Nephew
- Jens Unmack

ANNONCE