Nyhed

Millioner mindedes Michael Jackson

Michael Jackson blev hyldet med musik, billeder og taler i en to timer lang hyldest i Los Angeles

Lidt efter klokken 19 dansk tid tirsdag 7. juli gik Smokey Robinson på scenen i Staples Center i Los Angeles og åbnede en mindehøjtidelighed for Michael Jackson, der blev set af millioner verden over. Den 69-årige soulsanger læste kondolencebreve op fra Diana Ross og Nelson Mandela, og med det var mindehøjtideligheden, der bød på musik og taler, i gang.

Først kom dog en pause på en halv time, inden et gospelkor sang gospelsangen "Soon And Very Soon", mens Michael Jacksons brødre bar en guldkiste smykket med blomster ind foran scenen. Herefter holdt præsten Lucious Smith en tale, hvor han udtrykte et håb om, at dagens ceremoni kunne bringe trøst til de mange, der er berørt af sangerens død.

De omkring 20.000 gæster i Staples Center og de omkring 6.000 gæster i Nokia Theatre, der så arrangementet på storskærm, kunne efterfølgende opleve Mariah Carey og Trey Lorenz synge duet på Jackson 5-hittet "I'll Be There". Den næste taler var Queen Latifah, der fortalte om at have været fan af Michael Jackson hele sit liv. Hun fortalte om et barndomsminde, hvor hun havde danset med sin bror til Jackson 5-sangen "Dancing Machine", og sluttede af med at læse et digt op af Maya Angelou.

Næste mand på scenen var Lionel Richie, der sang Commodores-nummeret "Jesus Is Love", og herefter fortalte grundlæggeren af Motown, Berry Gordy, om arbejdet på pladeselskabet og om familieture, hvor Jackson-familien og Gordy-familien spillede baseball i haven. Han sluttede af med at sige, at Michael Jackson ikke var The King Of Pop, da den titel ikke sagde nok. Han mente i stedet, Jackson var den største entertainer nogensinde.

Efter en videomontage med højdepunkter fra sangerens liv spillede Stevie Wonder to af sine egne sange, "Never Dreamed You'd Leave In Summer" og "They Won't Go When I Go", og så var det blevet tid til at høre basketball-spillerne Kobe Bryant og Earvin "Magic" Johnson fortælle om sangeren. Kobe snakkede om Jacksons hjælpearbejde, og Magic snakkede om at have mødt sangeren, inden de skulle samarbejde i videoen "Remember The Time". Magic fortalte, at han havde været nervøs, inden han skulle møde Jackson, men at mødet var blevet hans bedste minde, fordi de bare havde siddet og snakket og delt en spand med stegt kylling fra Kentucky Fried Chicken.

Historien løftede stemningen, der blev holdt oppe af Jennifer Hudson, der sang Michael Jackson-singlen "Will You Be There?". Der var også stor jubel, da præsten og politikeren Al Sharpton fortalte om, hvor meget Michael Jacksons berømmelse havde gjort for at forbedre racevilkår i USA og verden over, og at man kan takke Jackson for, at der nu ikke længere kun er hvide mennesker på tv, på forsiden af blade og endda nu som præsident i Det Hvide Hus. Han løftede også stemningen ved at sige til Jacksons børn: "Det var ikke noget underligt over jeres far. Der var noget underligt over de ting, han skulle forholde sig til".

John Mayer kom på scenen og spillede guitar på "Thriller"-hittet "Human Nature, inden Brooke Shields fortalte om sit venskab med Michael Jackson. Hun opfattede ham mere som Den Lille Prins i Antoine de Saint-Exupérys bog end som en konge, og reciterede derefter både fra bogen samt en linje fra Michael Jacksons yndlingssang "Smile" skrevet af Charlie Chaplin.

Jermaine Jackson optrådte efterfølgende med netop "Smile", og ligesom resten af medlemmerne af Jackson-familien var han iført en glitrende handske på venstre hånd. Så var det blevet tid til, at Martin Luther King, Jr.'s søn og datter kunne tale om altid at gøre sit bedste, og om Jacksons forhold til King-familien.

Derefter talte kongresmedlemmet Sheila Jackson-Lee på vegne af de amerikanske politikere, og blev mødt af stor jubel, da hun understregede, at hun sammen med sine kolleger kender loven og ved, at man er uskyldig indtil andet er bevist. Hun talte også om at have set sangeren besøge folk på hospitalet, donere til børnehjem og sygehuse, og om Jacksons bidrag til kampen mod hiv og aids. Hun fremviste afslutningsvis et lovforslag kaldet Resolution 600, der skal anerkende Jackson for hans humanitære arbejde som hun præsenterede for sine kolleger to dage efter Jacksons død.

Næste mand på scenen var Usher, der sang "Gone Too Soon" om Ryan White, der døde som 18-årig efter at have fået hiv/aids gennem en blodtransfusion. Den blev fulgt af Jackson 5 på storskærmen, der sang "Who's Lovin' You". Manden bag sangen, Smokey Robinson, kom derefter ud og fortalte om første gang, han hørte den ti-årige Michael Jackson synge en tekst med masser af følelse om følelser og oplevelser, han aldrig kunne have oplevet.

Så var det blevet tid til at høre 12-årige Shaheen Jafargholi, kendt fra Britain's Got Talent, synge "Who's Loving You", inden Kenny Ortega kom på scenen. Ortega har produceret mindehøjtideligheden og fortalte, at Shaheen skulle have optrådt til de 50 engelske koncerter i O2 Arena, som han også stod bag. Derefter snakkede han om, hvordan koncerterne skulle have været, inden Jacksons korsangere kom ud og sang "We Are The World".

Alle, der havde deltaget i arrangementet, kom på scenen undervejs og blev stående, mens korsangerne sluttede af med at synge "Heal The World". Herefter forlod alle scenen undtagen familien, og mindehøjtidligheden blev afsluttet ved, at brødrene Jermaine og Marlon talte om deres bror og takkede folk for deres opmærksomhed, og Paris-Michael Katherine Jackson, Michaels 11-årige datter, sagde farvel til sin far.

Som et koda kom præsten Lucious Smith tilbage på scenen på opfordring fra Jackson-familien for at sige en bøn for Michael Jackson, der var sidste indslag i den store hyldest i Staples Center til Michael Jackson.

ANNONCE