Nyhed

Malcolm McLaren er død af kræft

Den tidligere The Sex Pistols-manager døde torsdag på et hospital i Schweiz

Modeskaberen, musikeren, manageren og provokatøren Malcolm McLaren har de senere år kæmpet mod en form for kræft, der normalt associeres med resultatet af at have været udsat for asbest, og torsdag 8. april sluttede kampen på et hospital i Schweiz. Tilstede ved sin død havde McLaren sin søn Joe Corré og dennes halvbror Ben Westwood (begge sønner af designeren Vivian Westwood) samt kæresten Young Kim.

Malcolm McLaren startede i musikbranchen i begyndelsen af 70'erne, hvor han som medejer af tøjbutikken Sex kom i kontakt med New York Dolls, der bad ham designe noget provokerende scenetøj. Han fortsatte med at arbejde sammen med dem indtil opløsningen i 1976, og i samme periode begyndte han at arbejde som manager for bandet The Strand.

Dette band blev fundamentet for gruppen, der senere, inspireret af McLaren og Westwoods butik, tog navn til Sex Pistols. Inden da havde McLaren dog udskiftet gruppens sanger med punkeren Johnny Rotten, primært fordi denne var blevet set gå rundt i Londons gader iført en Pink Floyd-shirt, hvor han selv havde tilføjet ordene "I Hate".

McLaren arbejdede sammen med Sex Pistols gennem hele deres korte karriere, men da denne periode også var præget af kritik fra Rotten over McLarens ledelsesstil endte uenighederne i en retssag, der i 1987 blev afgjort til sangerens fordel. Her overtog Johnny Rotten alle rettigheder til Pistols' musik og navn, og det resulterede blandt andet i, at de to herrer ikke har været på talefod siden slutningen af 70erne.

Efter tiden med Sex Pistols blev McLaren kortvarigt manager for Adam & The Ants, men efter bandets første plade overtalte han tre af medlemmerne til at forlade The Ants for at danne en ny gruppe. McLaren skabte derefter Bow Wow Wow, der kortvarigt inkluderede Boy George som gruppens anden sanger, og resultatet blev singlehits som "Go Wild In The Country" og "I Want Candy" samt tre fuldlængdeudgivelser.

I samme periode tog McLaren også hul på sin egen musikkarriere, og i 1983 debuterede han med det indflydelsesrige album "Duck Rock". Her arbejdede McLaren sammen med Trevor Horn og Thomas Dolby på et album, der blandede World Music med elektroniske elementer og hiphop. Dette kunne blandt andet høres på singlerne "Buffalo Gals" og "Double Dutch", der i dag krediteres for at have præsenteret hiphop-musik for mainstream-publikummet.

Efterfølgende i McLarens karriere medvirkede han i en række musikalske projekter blandt andet sammen med Yanni, Rakim, KRS-One, De La Soul, Bootsy Collins, Jeff Beck samt skuespillerinderne Catherine Deneuve og Françoise Hardy. Derudover arbejdede han i 1984 på albummet "Fans" sammen med en række operasangere, hvilket gav ham et hit med sangen "Madame Butterfly".

McLaren har desuden medvirket i en stribe dokumentarfilm om Sex Pistols og punkbevægelsen samt produceret filmen "Fast Food Nation". Han har desuden medvirket i reality-programmerne "Big Brother: Celebrity Hijack" og "The Baron" samt lavet en række radioprogrammer for BBC.

Efter offentliggørelsen af Malcolm McLarens død udsendte Johnny Rotten (nu John Lydon) følgende udtalelse:

"For mig var Malc altid underholdende, og det håber jeg, I husker. Over alt andet var han en entertainer, og jeg vil savne ham, og det burde du også".

Malcolm Robert Andrew McLaren blev 64 år.

ANNONCE