Nyhed

Musiksalget stiger stadig

Det har været et godt år for den amerikanske pladebranche, og for Taylor Swift, viser en ny opgørelse fra Nielsen Soundscan

Internettet har vist sig at være pladeindustriens bedste ven i det forgangne år, for selvom flere og flere musikere og branchemænd har set sig gale på downloading, så er det her, der er positive tal at hente. Digitalt musiksalg i USA har sat en ny rekord i 2009, med en stigning på 8,3 procent i forhold til 2008. Det viser den seneste opgørelse fra Nielsen Soundscan. Således er 40 procent af al musiksalg nu digitalt. Vinylsalget går stadig fremad, med en stigning på 33 procent.

Trods det fine resultat er der nok ikke sprunget mange champagnepropper på den konto, for forrige års tal lå på et helt andet niveau, med en stigning på 27 procent for digitale salg. Desuden er salget af cd'er faldet med over 12 procent, så det skulle med al ønskelig tydelighed vise, at hele industrien er i forandring i øjeblikket, hvis nogen skulle have været i tvivl om det.

Overordnet set er der solgt 1,5 milliarder musikenheder i USA (det vil sige albums, enkelt-numre, singler og musikvideoer sammenlagt), og det gør 2009 til et nyt rekordår, med en stigning på 2,1 procent. Det batter selvfølgelig ikke meget i forhold til 2008, hvor den overodnede stigning i salg var på 10 procent, så udviklingen, eller mangel på samme, bliver spændende at følge over de næste par år.

Med hensyn til de bedst sælgende albums i 2009, byder tallene ikke på de store overraskelser. Taylor Swift har efterhånden sat sin status som musikfænomen fast, med et utal af priser i løbet af året, og sidder nu også inde med det bedst sælgende album i staterne. Hendes album "Fearless" fra 2008 har solgt 3,2 millioner eksemplarer. På andenpladsen finder vi endnu et nyt navn, nemlig Britain's Got Talent-stjernen Susan Boyle med sit debutalbum, og tredjepladsen fyldes posthumt ud af Kongen Af Pop, Michael Jackson med opsamlingspladen "Number Ones".

For god ordens skyld skal det tilføjes, at L.A. beregner tallene ud fra antal solgte enheder, og to downloads af ét nummer tæller derfor dobbelt så meget som salget af ét album. Dette skal man altså lige tage med i betragtning, når L.A. Times taler om rekordsalg.

Hvis man vil se flere tal, er der lagt en længere artikel ud på L.A. Times hjemmeside.

ANNONCE