Nyhed

Plastic Bertrand sang muligvis ikke selv på sit største hit

En lingvist har i retten hævdet, at Plastic Bertrand ikke selv sang på "Ça Plane Pour Moi"

Plastic Bertrand er måske fortsat The King Of The Divan, men ifølge en ny retssag i Belgien var det faktisk ikke ham, der sang på "Ça Plane Pour Moi" som i 1978 gik top 50 i USA og top ti i England.

Retssagen blev startet af pladeselskabet AMC, fordi den belgiske producer Lou Deprijck ved flere lejligheder har hævdet, at det er ham, der synger på den mere end 30 år gamle sang. En retssag i 2006 afgjorde ellers, at det er Plastic Bertrand (hvis rigtige navn er Roger Allen François Jouret), som synger, men nu hævder en lingvist det modsatte.

Det er ifølge BBC en indkaldt ekspert, der har brugt tre måneder på at sammenligne Bertrands og Deprijck accenter med den, man kan høre på pladen, og herefter har eksperten konkluderet, at det ikke kan være Bertrand som synger, fordi han er opvokset i Bruxelles. Deprijck derimod er opvokset i den sydøstlige del af Belgien, der ligger tæt ved Picard-regionen i Frankrig, hvis dialekt er fremtrædende på sangen.


Udgangspunktet for sammenligningen er en ny version af sangen indspillet i 2006 af Deprijck, og da den blev markedsført som sunget af "den originale stemme" lagde AMC hurtigt sag an mod produceren.

Til avisen Le Parisien siger Lou Deprijck, at han nu er lettet, og at dette forhåbentlig betyder, at han får sine rettigheder til sangen, selvom han samtidig understreger, at dette handler om ære og ikke penge.

"Ça Plane Pour Moi" er blevet genindspillet af navne som Nouvelle Vague, Leila K, Presidents Of The United States Of America, Kim Wilde og Vampire Weekend, og sangen er desuden dukket op i en lang række reklamer, film, serier og tv-shows inklusive vores eget "Casper & Mandrilaftalen".


Det vides endnu ikke, hvornår der falder dom i sagen.

ANNONCE