Nyhed

Stor bog om dansk punk på vej

Jan Poulsens "Something Rotten!" udkommer til september

Den danske punkscene er efterhånden blevet en så historisk begivenhed, at historien om den nu udkommer i bogform på et meget lidt punket forlag, nemlig landets største og ældste forlag, Gyldendal. Det er den mangeårige musikjournalist Jan Poulsen, der 9. september udgiver den første samlende fortælling om det danske punkmiljø i perioden 1977-85 i bogform. Bogen har titlen "Something Rotten!"

"Something Rotten!" fortæller historien om den danske punkscene, som ligesom den engelske og amerikanske, ja punken over hele verden, var et kulturelt nybrud, som trak billedkunsten, musikken og lyrikken såvel som moden i nye retninger.

Punkerne herhjemme er ofte blevet kaldt "Nå!"-generationen, men punkerne var ikke en samling luddovne lediggængere - i hvert fald ikke dem, der satte dagsordenen og vendte op og ned på, hvad man kunne og ikke kunne inden for musik, billedkunst, litteratur, happenings og meget mere.

Blandt de mest stilskabende musiknavne inden for den danske punk var navne som Sods/Sort Sol, Kliché, Ads, Before og Martin Hall, og dem har Jan Poulsen talt med sammen med blandt mange andre. Bogen er i det hele taget bygget op af udtalelser – og udtalelser alene – fra de vigtigste personer fra miljøet. Bogen har nemlig ingen anden fortællestemme end de involverede parters. Et par eksempler nedenfor, om forholdet mellem den københavnske og den århusianske punkscene:
 
"Vi tænkte om Århus-scenen, som jeg her i mit voksenliv tænker om kuponhæfter og bankospil: Det var en lavere klasse." (Sickie)
 
"Københavnerne syntes ikke, at vi var ægte. Vi læste ikke Burroughs, og halvdelen af os var ikke bøsser." (Johnny Concrete)
 
Blandt de næsten 60 stemmer, der taler i bogen, er også Søren Ulrik Thomsen, Nina Sten-Knudsen, Søren Fauli, Claus Carstensen, Camilla Høiby, Henrik S. Holck, T.S. Høeg, Peter Bonde, Master Fatman, Frederik Stjernfelt, Jens Unmack, Bo hr. Hansen og Michael Valeur.
 
Bogen er rigt illustreret med ikke tidligere offentliggjorte fotos, kunstværker og andre ting fra de medvirkendes private arkiver, og den indeholder desuden en ifølge Gyldendal komplet, illustreret værkfortegnelse over den billedkunst, litteratur og musik, der blev skabt i og omkring det danske punkmiljø.
 
Jan Poulsen var selv en del af punkmiljøet i København. Han har tidligere skrevet bøger om blandt andre Sort Sol ("Under En Sort Sol", 2002) og David Bowie ("Station Til Station", 2006).
 
 

ANNONCE