Nyhed

Benny Holst fylder 70

Troubadouren, der har fået et stort comeback i en moden alder, runder i dag et skarpt hjørne

I dag fylder sangeren og sangskriveren Benny Holst 70 år. Benny Holst er for mange lig med stærkt venstreorienterede 70'er-sange om kapitalismens lakajer, udbytningen af arbejderne og falsk bevidsthed, men han er meget mere end det og har i de senere år oplevet et markant comeback med pladerne "Himlen Må Vente" og "Sepiadage" fra henholdsvis 2004 og 2008.

Benny Holst voksede op hos sine bedsteforældre, hvor morfaren var tømrer og mormoderen hjemmesyerske. Bedsteforældrene lærte ham den folkelige sangskat, som han siden selv kom til at bidrage til. Holst gik ud af skolen efter 7. klasse og kom i lære som retouchør. Han begyndte også at spille først klarinet i jazzsammenhænge, siden guitar og begyndte at skrive sange. Holst kom i forbindelse med en række musikere, blandt andre Povl Dissing, som han først startede en duo med, siden begyndte at skrive sange med, hvilket førte til, at Benny Holst var medkomponist på Dissings meget roste 1969-album, "Dissing", også kendt som "Nøgne Øjne".

Kort efter kom Holst i kontakt med forfatteren Jesper Jensen (1931-2009), som skrev tekster til Benny Holsts debutalbum "Den Første Maj". Holst begyndte også at samarbejde med det musikalske venstrefløjskoryfæ Arne Würgler i det socialistiske kunstnerkollektiv Agitpop, men skrev også sange selv og udgav en stribe plader. Han medvirkede desuden i en række musikteaterforestillinger, noget han har fortsat med gennem alle årene.

I 1988 udsendte Benny Holst albummet "Alene" med musik til digte af Martin Andersen Nexø, og det blev hans sidste album i 16 år, selvom han fortsatte med at give koncerter. I 2001 vandt han Politikens konkurrence om at skrive en oversættelse af Bob Dylan-sangen "Forever Young", og i 2004 vendte han tilbage med den viseorienterede og mindre politiske "Himlen Må Vente", som fik fremragende anmeldelser og blandt andet indeholder Dylan-fordanskningen, som har fået titlen "Til Evig Tid". Albummet fulgte Holst i 2008 med det ligeledes roste "Sepiadage".

Benny Holst fejrer fødselsdagen ved at give koncert i aften i Huset i København.

GAFFA ønsker Benny Holst stort tillykke med fødselsdagen!

 

 

ANNONCE