Nyhed

Gilberto Gil til Århus

Den brasilianske stjernemusiker besøger Danmark til april

Sangeren og guitaristen Gilberto Gil har gennem fem årtier markeret sig som en af Brasiliens allerstørste musikere, og nu gæster han Denmark. Nærmere betegnet Musikhusets Store Sal i Århus 4. april 2011.

Gil har selv givet sin koncertturné tilnavnet The String Concert – ikke fordi han ledsages af strygere, men fordi koncerten kun byder på strengeinstrumenter og stemmebånd, og strenge og stemmebånd hedder, som det nok er en del bekendt, henholdsvis "strings" og "vocal strings" på engelsk.

Med sig har Gilberto sin søn, Bem Gil, på guitar samt cellisten Jaques Morelenbaum. Koncerten bliver dermed en nedbarberet forestilling, hvor Gil lader sine sange stå frem i den simpleste og mest enkle form - og han lover sange fra hele sit store bagkatalog. 


I de tidlige tressere lagde Gilberto Gil (født 1942) sammen med sanger og guitarist Caetano Veloso grundstenen til musikgenren tropicália, som blandede elementer fra bossa nova, jazz og vestlig populærmusik, samtidig med at teksterne havde skarpe politiske budskaber. Samfundskritikken og Gils voksende popularitet blev i 1969 imidlertid for meget for militærdiktaturet, der først fængslede og siden landsforviste både Gil og Veloso til London.


Med London som base fortsatte Gil sin musikalske karriere, der efterhånden gjorde ham til verdensstjerne. Han videreførte samtidig med sin kritik af miltitærstyret i hjemlandet, men vendte tilbage til Brasilien i 1972, da det politiske klima var blevet mildere.

Efter diktaturets endelige fald i 80'erne blev Gil politisk aktiv i Brasilien. Først i lokalpolitik i slutningen af firserne, senere som goodwill-ambassadør for FN og siden blev han, under netop afgåede præsident Lula, udnævnt til Brasiliens kulturminister i perioden 2003 til 2008. Han forlod posten ved valget i 2008 for at fokusere mere på musikken igen.

Gilberto Gil har modtaget en lang række priser, blandt andet to Grammys, to Latin Grammys og den prestigefyldte svenske Polar Music Prize.


Billetsalget til koncerten er i gang via GAFFA Live

ANNONCE