Nyhed

Jack DeJohnette til Koncerthuset

Den amerikanske jazztrommeslager modtager ærespris under Vinterjazz sammen med Palle Mikkelborg

Den amerikanske jazztrommeslager og komponist Jack DeJohnette (billedet), kendt for blandt andet sit mangeårige samarbejde med pianisten Keith Jarrett, har meldt sin ankomst til Koncerthuset i DR Byen 5. februar i forbindelse med at han får Vinterjazz-festivalens ærespris. Ved samme lejlighed bliver der også uddelt en ærespris til den danske trompetist og komponist Palle Mikkelborg samt en pris til en yngre dansk jazzkunstner, hvis navn først bliver offentliggjort på aftenen.

Copenhagen Jazz Festival Honorary Award, som er æresprisens officielle navn, er en international ærespris, der hylder to særligt udvalgte musikere, som, med festivalens egne ord, "på hver deres progressive måde har repræsenteret den moderne jazz i det meste af en menneskealder." Ud over at modtage den særlige hæder har begge kunstnere fået frie hænder og rammer til at lave hver deres særlige projekt til selve aftenen.

Dette kan lade sig gøre takket være en særlig støtte fra festivalens hovedbidragyder Nordea-fonden samt Region Hovedstaden, og allerede nu tegner der sig ifølge arrangørerne "to meget spændende projekter, som i al deres forskellighed vil udgøre en flot markering af moderne jazz."

– Med denne særlige ærespris vil vi gerne vise festivalens dybe bånd til den moderne, kreative jazz – og med Palle Mikkelborg og Jack DeJohnette har vi fat i to af genrens helt store pionerer. I stedet for at give dem en stor check har vi valgt at give dem udvidede økonomiske rammer i forhold til at lave hver deres særlige projekt denne aften, udtaler Signe Lopdrup, festivalleder på Copenhagen Jazz Festival.

De to prismodtagere:

Jack DeJohnette (født d. 9. august 1942), amerikansk jazztrommeslager og komponist, er måske bedst kendt for sit langvarige samarbejde med pianisten Keith Jarrett i dennes trio, men har siden midten af 1960'erne spillet og indspillet med en række af jazzens mest profilerede musikere. I 1969 erstattede han Tony Williams i Miles Davis' band, og op igennem 1970'erne var han nærmest hustrommeslager på det velrenommerede pladeselskab ECM. DeJohnette har ledet adskillige grupper i eget navn (bl.a. Directions og Special Edition), og har udgivet en stribe albums i eget navn.

Palle Mikkelborg (født 6. marts 1941) er en af Danmarks mest lovpriste jazzmusikere gennem årtier. Mikkelborg er inspireret af arven fra såvel Miles Davis, George Russell og Gil Evans som partiturkomponisterne Ravel, Messiaen og Charles Ives. Palle Mikkelborg har stået bag flere markante danske grupper, bl.a. Riel-Mikkelborg Kvintet 1967-68, fusionsgrupperne V8 og Entrance i 1970'erne, Alpha Centauri i starten af 80'erne og i 1986-87 trioen med Kenneth Knudsen og NHØP. Fra slutningen af 70'erne har Mikkelborg spillet med musikere fra hele verden, bl.a. Dexter Gordon, Peter Herbolzheimer, George Gruntz, Gil Evans, Dino Saluzzi, Terje Rypdal, Jan Garbarek, Gary Peacock, L. Shankar, Trilok Gurtu, og Hermeto Pascoal. I 1990'erne arbejdede Mikkelborg især med egne grupper.

Mikkelborg er nok mest kendt for værket "Aura" fra 1984, skrevet til Miles Davis, da denne modtog Sonningprisen i København. I januar 1985 indspillede Mikkelborg værket med DR Big Band og Miles Davis selv som hovedsolist. Pladen udkom i 1989 og vandt efterfølgende to amerikanske Grammy-priser. I 2006 blev "Aura" indlemmet i Kulturministeriets officielle Kulturkanon.

Billetsalget til koncerten er i fuld gang via GAFFA Live.

ANNONCE