Nyhed

Sort Sol – fra atombunker til Guds hus

Sort Sol bryder otte års stilhed med en Danmarksturné, der begynder i slutningen af marts. GAFFA var med i øvelokalet hos de genforenede punkpionerer.

Otte års stilhed brydes med en sønderrivende mur af arrige guitarer, der skærer sig igennem kælderlokalet i den gamle Vesterbro-kirke, hvor det gendannede Sort Sol har belejret sig for at øve op til en række comeback-koncerter. Der er smil og anerkendende nik i øvelokalet, da de sidste toner af "Siggimund Blue" er tonet ud, og der er bestemt også god grund til at være tilfreds, for Sort Sol lyder, som de skal. Intense, nærværende og med masser af den nerve, som mange gendannede bands skammeligt mangler.

De tre medlemmer ligner da også sig selv, lige bortset fra at Steen Jørgensen har anlagt sig et fuldskæg i Grinderman-format. Sidst Steen, Lars Top-Galia og Tomas Ortved var samlet i Sort Sol-regi, holdt de til i en atombunker under jorden, nu står de samlet i Guds hus, ikke at der skal tolkes alt for meget på det, griner de tre medlemmer. Men så bliver kirken da i det mindste brugt til noget fornuftigt, indskyder Ortved.

De tre har været samlet siden midten af december for, med egne ord, at banke lidt rust af inden turnéen, der starter i Horsens den 25. marts, men det har ikke været den sværeste opgave at spille sammen igen.

– Første gang vi spillede sammen igen, var det – og det her lyder latterligt – men som var det i går, at vi sidst spillede sammen, siger Top-Galia. Steen tilføjer: – Det er jo det, vi kan, vi har ligesom lært det én gang, og så glemmer man det ikke bare. Ortved tager over: – Jeg kunne simpelthen ikke vente med at komme i gang med at spille igen, efter vi havde besluttet at tage på turné igen. Jeg ville have det afmystificeret, og det er simpelthen gået så godt, at jeg er gået helt høj herfra hver dag.

Denne januardag er der god stemning i Sort Sol-lejren, i modsætning til da bandet spillede deres sidste koncerter i 2003. Steen forklarer: – Vi var blevet småuvenner, men havde også spillet længe sammen og havde bare fået nok af hinanden. Folk havde det indtryk, at Sort Sol var fadet ud og ikke sluttede med det brag, det fortjente. Det er helt anderledes nu, og jeg ved slet ikke, om der er grund til at slutte Sort Sol, for hold da kæft hvor jeg glæder mig til de koncerter. Men den oprindelige tanke bag turnéen var egentlig bare at slutte med et ordentligt brag.

Med rundt på turnéen har de tre sole allieret sig med tre navne, der er helt nye i Sort Sol-regi. På bas finder man Anders "AC" Christensen, der både har gjort sig bemærket i jazzmiljøet og som hyret hånd i Savage Rose og The Raveonettes. Som ekstraguitarister finder man både Manoj Ramdas (Spektr, eks-Raveonettes) og Adam Olsson (Baby Woodrose), der til daglig spiller sammen i det flittigt turnerende The Good The Bad. Altså et par travle håndlangere, der er hyret ind, men som Ortved pointerer: hvis du vil have et stykke arbejde veludført, så vælg en travl mand.

Sort Sols foreløbige turnéplan kan ses på gruppens Facebook-side. Billetter kan købes via GAFFA Live.

ANNONCE