Nyhed

Kulturministeren vil ikke forlænge beskyttelsestiden på musik

Kulturminister Per Stig Møller har netop i åbent samråd meldt ud, at Danmark ikke vil bakke op omkring EU-kommissionens forslag om at forlænge beskyttelsestiden på musik

Onsdag d. 12. januar slog kulturminister Per Stig Møller i åbent samråd fast, at Danmark ikke vil bakke op omkring EU-kommisionens forslag om at forlænge beskyttelsestiden for musikere og sangere til 95 år efter indspilningsdatoen.

På nuværende tidspunkt er danske musikværker beskyttet i 50 år, hvilket betyder, at nulevende kunstnere såsom Svend Asmussen, Birthe Kjær og Peter Belli kan se frem til, at deres tidlige indspilninger bliver solgt og afspillet, uden at de modtager betaling i form af royalties og gramexpenge.

Heller ikke det tjekkiske kompromisforslag om at forlænge perioden til 70 år blev bakket op. Per Stig Møller tilføjede dog, at han var villig til at tage debatten igen i udvalget.


I øjeblikket er forslaget om forlængelse af beskyttelsestiden bakket op af lande som England, Tyskland, Spanien, Portugal, Finland og Frankrig.

Formand for Dansk Musikerforbund Anders Laursen kommenterer ministerens udmelding således:

"Regeringens standpunkt er grundlæggende kunstnerfjendsk, fordi udøvende kunstnere med ministerens svar ved samrådet spises af med en stiv formalistisk vinkling af tingene. Man henviser bekvemt og bureaukratisk til en vedtagelse i Folketingets Europaudvalg. Man kan selvfølgelig ændre standpunkt i regeringen, hvis man vil. Der er en bred stemning herfor i hele folketinget og der kan formentlig let skaffes et nødvendigt flertal."


Et af de grundlæggende argumenter for ikke at støtte forslaget er, at en forlængelse vil medføre en øget omkostning for radiostationerne. Til dette udtaler Anders Laursen:

"Når ministeren siger, at det kommer til at påvirke radioernes økonomi, er det decideret usandt. De aftaler, vi har på det danske radiomarked, er skruet sådan sammen, at radioerne reelt ikke vil blive berørt, hvis beskyttelsestiden udvides fra 50 til 70 år. I bund og grund handler det derfor først og fremmest om en etisk stillingtagen til, om vi synes, at kunstnerne skal have betaling for deres egen musik."

Komponister og tekstforfattere har ophavsret på deres værker i hele deres levetid, plus 70 år efter de dør. Sangere og musikere får betaling for deres musik i 50 år efter indspilningsdatoen.


Skal værker som er mere end 50 år gamle kunne afspilles uden, at kunstneren modtager betaling for det? Giv din mening til kende i kommentarerne herunder.

ANNONCE