Nyhed

DJ Shadow: Hiphoppen bliver dummere og dummere

GAFFA har mødt den albumaktuelle dj og producer, der er godt træt af dagens hiphop- og popscene

GAFFA fik tilbage i juni, da han gæstede Amager Bio, mulighed for at tage en snak med DJ Shadow om hans nye album "The Less You Know, The Better", der udkommer i dag den 3. oktober. Her blev det blandt andet til en snak om ep-forløberen "I Gotta Rokk", og DJ Shadow havde nogle skarpe meninger om dagens hiphop-scene og musikscenen generelt.

Ud fra ep'ens cover at dømme virker det, som om du har nogle ting, du gerne vil have sagt?

– Jeg forsøger at satirisere over, hvordan det er at være en kunster i 2011. Det er svært at lave nogen form for indtryk, med mindre du er en skandaløs tegneseriefigur, som for eksempel bliver nødt til at gå rundt i tøj af kød, hvilket er meget sjovt, men det har ikke noget med musik at gøre. Jeg synes, det er trist, at musik ikke kan nydes i sin egen ret, og du skal være et monster for at få folks opmærksomhed. Det er helt klart et biprodukt af internettet.

Hvordan har du det så med dj's i kostumer og den slags?

– Enten kan du opfatte form og substans, og adskille de to, eller du kan ikke.  Publikum ser en dj gå på med et kostume og tænker "det skal nok blive fedt", men bekymrer sig ikke om, hvad der sker med musikken. For mig kommer musikken klart først. Se på mig, jeg går ikke op i smart tøj, status i branchen eller hvad andre folk tænker om mig, det handler om musikken. Men i vores tid føler man sig lidt som en brugtbilsælger, der råber efter opmærksomhed og prøver at dele ting gratis ud, og det mener jeg vil skade musikken som en kunstform.

 

Hiphoppen er et offer for brain-drain

Mange snakker om at hiphoppen er død, hvad mener du?

– Ligesom jazz, der er fortsat til den i dag, mener jeg også, at hiphop vil blive ved. Men det har klart været det største offer for denne form for "brain-drain", som er sket. Der er hverken tid, penge eller interesse til at lave andet end dåsepop. De fleste, der rapper, gør det for at få en ringetone eller en top 5-placering i hitlisterne. Det bliver bare dummere og dummere, til det ender i det rene idiokrati.

Så du mener ikke, der sker meget godt?

– Det er ikke for at lyde snobbet, men jeg har lyttet til hiphop hele mit liv, så jeg har en klar mening. Der bliver stadig lavet intelligent hiphop, men hvordan finder du det i alt det skrammel? Tilbage i 90'erne var der et publikum til undergrunds-hiphop, og som kunstner kunne man sælge 100.000 plader,  nu er du heldig, hvis du kan sælge 1000 stykker. Og sådan kan man bare ikke overleve. Men hvis du beslutter dig for, at du vil leve af musik, må du lave, hvad ham den anden fyr laver, selvom det er det rene møg. Det er som limbo, how low can you go. På samme måde har jeg det med kvindelige popkunstnere, der prøver at overgå hinanden i at chokere. Igen, det har intet med musik at gøre.

Læs hele interviewet i GAFFAs artikelsektion

ANNONCE