Nyhed

Han har præget bl.a. De La Soul og Lauryn Hills musik – nu er jazzkomponisten David Axelrod død

GAFFA – alt om musik

Hiphop-genren har indiskutabelt ændret sig en hel del siden 1990’erne. Men både dengang og stadig den dag i dag bliver der samplet fra 60’erne og 70’ernes jazz, soul og blues. James Brown, Isaac Hayes og Marvin Gaye er eksempler på musikere, hvis musik er blevet brugt hyppigt til at lave instrumentaler indenfor hiphop-verdenen.

Jazz/soul/funk-komponisten David Axelrod blev født i Los Angeles i 1933 og gik bort den 5. februar 2017, 83 år gammel, skriver NME. Hans musik i slutningen af 60’erne og gennem 70’erne blev “genopdaget” i starten af 90’erne, og en lang række signifikante hiphop-producere og -artister har samplet Axelrod. Blandt andre De La Soul, Kool G Rap, Lauryn Hill, Lil Wayne, DJ Premier, Ghostface Killah, Mos Def, DJ Shadow og Madlib er blandt de mange artister, der har anvendt Axelrods musik til at udvikle deres egen ditto.

Blandt de mange, som har begrædt Axelrods død, er The Roots' trommeslager Questlove:“Terri’s Tune” stammer fra David Axelrods plade “Strange Ladies” fra 1978. Ved tiden 00:56 kan man høre den bid af nummeret, som er blevet til den gennemgående melodi i Ghostface Killahs “Stay True” fra 2000, der er produceret af Inspectah Deck – begge to er medlemmer af de legendariske Wu-Tang Clan. Hør numrene for nedenfor.


 

ANNONCE