Nyhed

Historien om Nirvana – del 12

I anledning af 20-årsjubilæet for ”Nevermind” bringer GAFFA de næste par uger historien om et af 1990’ernes største og vigtigste rockbands med et nyt kapitel hver dag

Fra Billy til Kurt

Courtney Love fløj til Chicago 12. oktober, men fandt Billy Corgans seng okkuperet af en anden kvinde. Hun forsvandt og brugte sine sidste 10$ på en taxa til den lokale klub, Metro, hvor hun til sin overraskelse opdagede, at Nirvana var på plakaten. Hun nåede at se det sidste kvarter af koncerten, hvor Kurt bl.a. smadrede Grohls trommesæt. Kurt var et mysterium for hende, fortæller Charles Cross. Hvad var det, der gjorde denne dreng så rasende? Og Courtney var tiltrukket af det uforklarlige og paradoksale. Courtney havnede efter koncerten i backstagerummet og senere på Kurts hotelværelse. Såvel emotionelt som seksuelt matchede de to eksemplarisk. Courtney var den første pige, Kurt fortalte om en række traumatiske barndomsoplevelser. Da Courtney tilsvarende fortalte om en barndom med omsorgssvigt, flytten frem og tilbage mellem skilte forældre og problemer på skolebænken, var det for Kurt som at møde sin kvindelige modpart. I såvel Kurt som Courtneys omgangskreds var der udpræget skepsis omkring det eksplosive par, men internt matchede kemien perfekt.

Kærlighed og H

Nevermind og Nirvanas succes gik kun én vej – opad – men på turen blev bandet mere og mere vilde – værste tilfælde var, da Kurt med sin guitar smadrede en scenemedarbejders hoved til blods, i forbindelse med Kurts crowdsurfing (foreviget på videoen Live! Tonight! Sold Out!!). Tourmanageren måtte ofte hive tegnedrengen op af lommen for at betale for de fysiske skader, som bandet forvoldte. Samtidig var Kurt begyndt at kommunikere mindre og mindre med Krist og Dave.

Kurt og Courtney mødtes igen til et stemmeret-arrangement i L.A. og lignede det ultimative rock-celebrity-par. Senere på aftenen bag lukkede døre tog sagerne en anderledes fatal drejning, da Kurt for første gang foreslog, at de tog heroin sammen. Courtney havde haft problemer med afhængighed tilbage i 1989, men havde kvittet via gruppeterapi og buddhistisk chanting, hvorimod Kurt var ved at være oppe på et dagligt forbrug. Efter lidt betænkningstid accepterede Courtney tilbudet. Godt stenede senere på aftenen gik de to en tur. Kurt fandt en død fugl, samlede tre fjer og sagde til Courtney: "Den er til dig, den er til mig, og denne er til det barn, vi skal have sammen."

Den 29. oktober sagde Sussie Tennant: "Tillykke, Nevermind er gået guld." En milepæl, som dog ikke interesserede bandet meget. "Jeg var temmelig ligeglad," fortalte Novoselic senere Michael Azzerad. Bandet var mere oppe på hjemkomsten, Halloween-koncerten i Seattle. Nu med Mudhoney og Tobi Vails Bikini Kill som support – rollerne var byttet om. Nevermind-Europa-turnéen blev skudt af umiddelbart efter.

På toppen af Billboard

Nirvanas popularitet rykkede for alvor i juletiden 1991. Men de var ikke det eneste rockband, som havde vind i sejlene. To af tidens andre kometer, debutanterne fra Pearl Jam og fantastisk revitaliserede Red Hot Chili Peppers, stormede tilsvarende opad på tidens hitlister. Denne dræber-trio optrådte sammen nytårsaften 1991 i Cow Palace, San Francisco. Pearl Jam åbnede, Nirvana var nr. to, og Red Hot Chili Peppers lukkede den legendariske koncert. Eddie Vedder & Co. startede med at spille en bid af Smells Like Teen Spirit med kommentaren: "Husk, vi spillede den først." Nirvana, på toppen af deres live-mæssige formåen, fulgte efter med et vildt, eksplosivt og dynamisk sæt, som bl.a. inkluderede 10 minutters instrumentsmadring. Ifølge øjenvidner var Red Hot Chili Peppers kommet på lidt af en opgave som hovednavn. Nirvana var d. 31.12.91 planeten Jordens største rockband. En status, som manifesterede sig særdeles håndgribeligt to dage efter. Sussie Tennant kunne her fortælle bandet, at Nevermind i den følgende uge ville figurere som nr. 1 på Billboards salgsliste foran Michael Jackson Dangerous. Efterfølgende har flere hårde rockplader indtaget denne lukrative position, men at en larmende, aggressiv punkplade på dette tidspunkt kunne indtage verdens vigtigste hitlistes førsteplads, var ikke kun et sensation – men et vink med en vognstang om, at musikkulturen havde flyttet sig med syvmileskridt. Undergrund var blevet mainstream. Alle ville have Nirvana, men Nirvana ville ikke alle. Axl Rose fra Guns N' Roses pressede som sindssyg for at få Nirvana til at spille til sin 30-års fødselsdag, og der blev tilsvarende lagt stort pres på Nirvana for at spille sommerturné med netop Guns N' Roses og Metallica. Nirvana nægtede. Ifølge Michael Azerrad ville de hellere dø end at blive set på scenen sammen med Guns N' Roses.

ANNONCE