Nyhed

Iceage: Vi er ikke racister

Den unge danske punkgruppe dementerer i dag i NME beskyldninger om racisme og nazisme

Danske Iceage har pludselig fået en del ubehagelig opmærksomhed i kølvandet på deres omfattende turné i USA, og det har nu fået bandet til at svare igen i det engelske musikmagasin NME.

Der har ikke været en sag i nogle større medier, men i blogsfæren har der svirret en del rygter om, at gruppen både er racistisk og nynazistisk. Politiken, der også bringer historien i dag, nævner blandt andet denne blog, hvor det insinueres, at Iceage er racister.

I bloggen henvises blandt andet til Iceages omfattende brug af symboler. Iceage har skrevet en sang med titlen "White Rune", som i nogle miljøer henviser til nazisympati. Derudover påpeges det, at bandets sanger har lavet en tegneserie med tegninger af Ku Klux Klan-folk med knive, muslimer med AK 47'ere og ordene "carry pride like burning cross". Det nævnes desuden flere steder, som indicium, at guitaristen i Iceage har en tatovering med symbolet for neofolk-gruppen Death in June, der benytter sig af nazistiske symboler, som har været forbudt i Tyskland, men senere er blevet tilladt igen. Det er dog kendt, at medlemmerne i Death in June ikke er nazister, selvom de har været involveret i mange kontroversielle sager. 

Som Politiken påpeger, er det i sammenhængen blevet glemt, at Iceage også benytter sig at en række anarkistiske symboler, der er stærkt modstridende med de nævnt symboler.  

Politiken skriver yderligere, at det på en amerikansk musikblog, der refererede fra årets Distortion-festival i juni, hvor Iceage spillede sammen med andre hårdtslående bands, hedder sig, at folk heilede ved Iceage-koncerten.

Derfor har Iceage, der ellers har holdt lav profil, nu valgt at dementere rygterne i et interview til det engelske musikmagisin NME. De er hverken racister eller nazister. Tværtimod.

"Der er overhovedet ingen politiske tanker bag vores musik - ingen af os er racister", siger bassist Jakob Tvilling Pless til NME.

Guitaristen Johan Surballe Wieth tilføjer: "Jeg foragter racister eller homofober. Der er overhovedet ingen sandhed i det – ingen af os er racister eller fascister eller nazister eller noget i den retning."

Se Iceage-musikvideo til nummeret "New Brigade":

ANNONCE