Nyhed

Brian Wilson fylder 70

Hjernen bag Beach Boys runder et skarpt hjørne i dag

De store fødselsdage i musikverdenen falder tæt i denne tid. I mandags var det Paul McCartney, der rundede de 70, og i dag gælder det en af hans få jævnbyrdige, Brian Wilson, der først og fremmest er kendt som sanger, sangskriver, mulitinstrumentalist, arrangør og producer i legendariske Beach Boys.

Brian Wilson blev født i Inglewood, Californien og var den ældste af tre brødre; de to andre var Dennis og Carl. Faderen Murry Wilson var musiker og sangskriver med sparsom succes og opfordrede alle tre sønner til at synge og spille, samtidig med at han opdragede dem strengt. Alle børnene, ikke mindst Brian viste tidligt tegn på stor musikalitet. Som barn sang han solo i kirken, og som teenager sang han i kor med brødrene og arrangerede deres vokalharmonier. På sin 16 års fødselsdag fik han en båndoptager, hvilket gav ham mulighed for at indspille de sange, han sang med sine brødre.

I gymnasietiden dannede Brian, Carl, fætteren Mike Love og et par venner gruppen Carl And The Passions. En optræden i gymnasiet gjorde indtryk på kammeraten Al Jardine, der derpå dannede en gruppe med Brian, Dennis og Carl Wilson og Mike Love. I første omgang kaldte de sig The Pendletones. I 1961 skrev Brian Wilson sin første sang, sideløbende med at han studerede psykologi og musik på El Camino College i Los Angeles. Samme år udgav gruppen deres første single, "Surfin'", på det lille selskab Candix Records, mens faderen udnævnte sig selv til gruppens manager. Pladeselskabet havde i øvrigt uden at informere gruppen omdøbt dem til Beach Boys. Singlen blev et lokalt hit i Los Angeles.

Gennembruddet

I 1962 skrev Beach Boys kontrakt med det store selskab Capitol, der i 1962 udgav gruppens debutalbum "Surfin' Safari", som blev en moderat succes. Året efter udsendte Beach Boys singlen "Surfin' USA", som blev gruppens første store hit, der nåede en tredjeplads på den amerikanske hitliste. Herpå fulgte en lang række succesfulde singler og album med fokus på glade sange og flotte vokalharmonier, og blandt gruppens store hits i denne periode kan nævnes "I Get Around", "Help Me, Rhonda" og "Barbara Ann". I 1965 holdt Brian Wilson op med at turnere med Beach Boys for en 12-årig periode for at fokusere på arbejdet i studiet, om end narkoproblemer også var en del af forklaringen. Han blev erstattet af først Glen Campbell, derpå Bruce Johnston.

Studiearbejdet kulminerede i 1966 med udgivelsen af albummet "Pet Sounds". Brian Wilson havde på dette tidspunkt overtaget den totale kontrol i gruppen, og inspireret af især produceren Phil Spector anvendte han avanceret studieteknik under inspilningen af albummet, der ved udgivelsen kun solgte moderat, men i dag har status af klassiker og af magasinet Rolling Stone er kåret til rockhistoriens næstbedste album, kun overgået af Beatles' "Sgt. Pepper's Lonely Heart Club Band" fra året efter. "Pet Sounds" var i øvrigt en stor inspiration for Beatles på dette album.  

Sammenbruddet

Kort efter udgivelsen af "Pet Sounds" udsendte Beach Boys en ny single, "Good Vibrations", som havde taget seks måneder og kostet 50.000 dollars at indspille. Singlen blev et kæmpehit og toppede blandt andet den amerikanske hitliste. Herefter fortsatte Brian Wilson i samarbejde med sangskriveren Van Dyke Parks at arbejde på albummet "Smile", som imidlertid i første omgang blev kasseret, blandt andet grundet spændinger med de andre gruppemedlemmer, et retssag mod pladeselskabet Capitol for ubetalte royalities og Brian Wilsons stigende mentale problemer. Van Dyke Parks har senere udtalt, at Brian Wilson blandt andet blev slået ud af kurs efter at have hørt Beatles' "Sgt. Pepper". Brian Wilson vendte mange år senere tilbage til de oprindelige optagelser, fuldførte dem og udsendte dem i 2004 som det meget roste soloalbum "Smile".

Beach Boys udgav efter det kuldsejlede "Smile"-eventyr flere plader, primært med svigtende salgssucces, samtidig med at Brian Wilsons psyke blev stadig mere uligevægtig, blandt andet grundet kokainmisbrug. I en periode var han indlagt på et psykiatrisk hospital. I første halvdel af 70'erne mindskedes Brian Wilsons indflydelse i Beach Boys, mens Carl Wilson i højere grad overtog styringen. I 1976 begyndte Brian Wilson dog atter at skrive sange til Beach Boys, hvilket i 1977 resulterede i det relativt succesfulde album "Love You". Herpå fulgte en ny periode med helbredsproblemer for Brian Wilson og svingende popularitet for Beach Boys. I 1983 omkom Dennis Wilson ved en drukneulykke.

Solokarrieren og genforeningen

I 1982 forlod Brian Wilson Beach Boys, blandt andet på opfordring fra den kontroversielle terapeut Eugene Landy, om end han optrådte med dem til Live Aid i 1985 og medvirkede på albummet "The Beach Boys" fra samme år samt ved en turné i 1989. Samme år udgav han sit første, selvbetitlede soloalbum, som fik en relativt god modtagelse. Han udgav derpå en række soloplader med moderat succes. I 1996 medvirkende han på Beach Boys-albummet "Stars And Stripes". I 1998 døde Carl Wilson af lungekræft.

I 2004 fik Brian Wilson masser af roser for det føromtalte album "Smile", som han også turnerede med verden over, blandt andet til Roskilde Festival 2005. I 2011 udkom de oprindelige optagelser under Beach Boys-navnet.

I 2011 offentliggjorde Beach Boys, at de i 2012 ville tage på verdensturné for at fejre deres 50 års jubilæum. 5. juni udgav de albummet "That's Why God Made The Radio", og 1. august kan de opleves ved Amfiscenen ved Musikhuset Aarhus. Besætningen er Brian Wilson, Mike Love, Al Jardine, Bruce Johnston og David Marks. Billetter kan købes via GAFFA Live.

 

 

 

 

 

 

 

 

ANNONCE