Nyhed

Jens Unmack forsvarer legat til Ulige Numre-sanger

Sangeren, der også er medlem af Statens Kunstfonds Tonekunstudvalg, afviser habilitetsproblemer

I forrige uge blev det offentliggjort, at den 21-årige sanger og sangskriver Carl Emil Petersen, forsanger og guitarist i Ulige Numre, er en af årets modtagere af Statens Kunstfonds store arbejdslegat på 285.000 kroner om året i tre år. Foruden Petersen er også Qarin Kristina Wikström, kendt fra gruppen Kostcirkeln, modtager af det store legat inden for den rytmiske musik.

Tildelingen af legatet til Carl Emil Petersen har afstedkommet stor diskussion i GAFFA.dk's kommentarfelt, hvor flere brugere kritiserer, at en ung musiker, der kun har udgivet seks sange – fem på den digitale ep "Ulige Numre" og en ekstra på vinyludgaven – får legatet foran andre, mere erfarne kunstnere, mens nogle mener, at det ene af Statens Kunstfonds Tonekunstudvalgs tre medlemmer, sanger og sangskriver Jens Unmack, er inhabil, fordi han ligesom Ulige Numre har udgivet sine soloplader på pladeselskabet Auditorium, der ejes af Nikolaj Nørlund, der både har produceret Unmacks tre soloplader og Ulige Numres ep.

Foruden Unmack består Statens Kunstfonds Tonekunstudvalg, der vælger modtagerne af arbejdslegaterne, af komponist Bent Sørensen (formand) og musiker med mere Pernille Bévort.


En af de kritiske røster, brugeren Eschalon, skriver blandt andet følgende i GAFFA.dk's forum:

"1) det hele er så indavlet, at Jens Unmack sidder og kan tildele tre års årsløn til sin kammerat.
2) Carl-Emil har lavet én udgivelse, ét hit, og på den udgivelse er der i realiteten kun ét godt nummer ("Navn I Sne"). Han har endnu ikke fortjent den pris, fordi han har ikke bevist sit værd som sangskriver. Hvis du har hørt den ep de lavede, som ikke blev udgivet, så ville du også vide at det er nogle gevaldigt lortesange.
3) der findes sangskrivere i Danmark, som igennem længere tid har bevist deres værd som sangskrivere, men som endnu ikke er blevet anerkendt med denne pris. Dansksprogede såvel som engelsksprogede, bare tænk på Henriette Sennenvaldt eller Jonas Villumsen."

Den meget debat har fået Politiken.dk til at konfrontere Jens Unmack med kritikkken. Og han medgiver, at Carl Emil Petersen er et valg, der skiller sig ud.


"Det er usædvanligt at give det til en, der er så ung. Men som vores formand i udvalget også sagde, da vi diskuterede det, så handler kunst om at tage chancer. Og selvfølgelig er det chancebetonet at give så ung en fyr et legat, men det er det, kunst handler om. Det handler om at turde," siger Jens Unmack til politiken.dk og fortsætter:

"Vi ser i ham et unikt talent. En ung mand, som er i stand til at lave stor kunst ud af musik, som måske på overfladen er lettilgængelig og ret konventionel. Fordi han som person og sanger formår at brænde så meget igennem i sit materiale."

Herefter stiller Politiken.dk spørgsmålet:


Du kalder ham et unikt talent. Hvordan kan man være sikker på det, når han har udgivet seks numre?  

"Nogle sange kan man nærmest huske før og efter, man hørte dem første gang. Jeg kan eksempelvis huske, da jeg hørte 'Smells Like Teen Spirit' med Nirvana første gang, der er ligesom et før og et efter. Og sådan havde jeg det med Ulige Numres 'København'. Så selvfølgelig skal den musik, man har lavet gøre indtryk på os i udvalget", siger Jens Unmack, der understreger, at det handler om kvalitet og ikke kvantitet.

Ikke inhabil


En del af diskussionen har også gået på spørgsmålet om, hvorvidt Jens Unmack har været inhabil, fordi han ligesom Ulige Numre har udgivet plader på selskabet Auditorium og er blevet produceret af selskabets ejer Nikolaj Nørlund. Det afviser Unmack:

"I enhver ansøgning, der kommer op, spørger man sig selv: kan jeg være habil eller er jeg inhabil – ud fra de kriterier, som kunstfonden har sat op. Det har der ikke været problemer med omkring Carl Emil", siger Jens Unmack.

Herefter siger Politiken.dk:


På GAFFA.dk bliver det påstået, at I er bedste venner?

"Ja, det er helt grotesk, at det bliver etableret som et faktum – blot fordi han er på et pladeselskab, hvor jeg selv har været. Jeg har mødt ham fire-fem gange, og alle gange var det meget kort. Så nej, vi er hverken samlevende eller har fælles økonomi."

 


ANNONCE