Nyhed

Allan Olsen: ”Marianne Jelved har ødelagt meget i Frederikshavn”

Så er "Jøwt" ude i det ganske land. Her fortsætter vi sammen med Allan Olsen at zoome os ind på sangene på albummet.

Den 22. april udkom Allan Olsens seneste anmelderroste udspil, "Jøwt", i hele landet efter i en periode kun at have været tilgængelig i Vendsyssel. GAFFA har fået en længere snak med Olsen, der blandt andet fortæller om nogle af de enkelte numre. Herunder fortæller Olsen om sangen "De Fine Kommer Sjældent Fra Fresse":

Du nævner Marianne Jelved i "De Fine Kommer Sjældent Fra Fresse"…

– Jelved er et eksempel på et offentligt menneske, der er politiker, og det, jeg synger i sangen, er jo sandt. Den korte historie er, at Jens Risgaard Knudsen var politiker og fik gennemtrumfet, at vi fik motorvejsforbindelse fra Aalborg til Frederikshavn og til Hirtshals. Det var en del af Storebæltsforliget, for uden hans stemme kunne de ikke bygge Storebæltsbroen. Han var en snu ræv som politiker, og han havde lovet en masse folk i erhvervslivet, at han ovre i folketinget kunne få gennemtrumfet motorvejen, og det gjorde han.

Så begyndte de at bygge vejene, og på det tidspunkt var Marianne Jelved økonomiminister, og hun var stemt ind i Nordjyllands Amt. Hun er godt nok københavner, men man ligger altid de sikre kandidater ud i hjørnerne, så man har de mere usikre tæt på. Da de så var to tredjedele gennem vejbyggeriet, går det også op for Marianne Jelved, at man er ved at bygge motorvej deroppe – det havde hun ikke opdaget før. Så fór hun derop i sin ministerbil og løb i sin lange frakke op og ned ad de lerklinede skråninger for at stoppe maskinerne og byggeriet. For det var jo spild og overflødigt. Men det kunne hun jo ikke gøre, eftersom det var en del af Storebæltsforliget. Og så fortsatte hun turen til Frederikshavn, hvor hun så i raseri i løbet af en eftermiddag besluttede, at det toldfrie salg på færgerne mellem Danmark, Norge og Sverige – og på "spritteren" nede i Sønderborg – skulle nedlægges. Og det var der faktisk mange der levede af i Frederikshavn.

På det tidspunkt var der to store værfter i Frederikshavn, der var lukkede, og året efter lukkede den store fabrik, der lavede dieselmotorer. Det gik fandme ud over næringslivet i byen. Så det jeg synger i sangen er rigtigt, og det må kunne siges. Nu skal jeg på et eller andet tidspunkt modtage en pris, som hun skal overrække, og så skal jeg jo så stå ansigt til ansigt med hende. Jeg ved ikke, om hun hører sangen – det vil jeg ikke tro, hun gør – men nogen skal jo nok gøre hende opmærksom på det. Men jeg er da pisseligeglad – hun er politiker.

Da hun så kom hjem til København igen, skulle hun i Nyhederne. Hun var blevet hevet op af sit ormehul, og Jes Dorph interviewede hende og spurgte ind til turen til Vendsyssel. Han spurgte hende, hvad hun forbandt med ægte nordjyskhed og vendsysselske kvaliteter, hvortil hun svarede, at det var ting som "ordholdenhed, og at man kunne stole på folk, og et ord var et ord og alle de der klichéer", og så sagde han: "Sig mig en gang, synes du, du har opført dig særlig nordjysk i denne her sag?" Og der kan du satme tro, hun lukkede røven. Og det var fedt! Det lå mig meget på sinde at skrive den historie ind i en sang, og derfor skrev jeg den sang. Og hun er aldrig blevet opstillet deroppe igen, og nu er hun kulturminister. Men fuck nu det, jeg er ligeglad…

Læs et meget længere interview med flere skarpe kommentarer i GAFFAs artikelsektion.

ANNONCE