Nyhed

Seal fylder 50

Den engelske sanger og sangskriver runder et skarpt hjørne i dag

I dag fylder den engelske sanger og sangskriver Seal Henry Olusegun Olumide Adeola Samuel, bedre kendt som Seal, 50 år.

Seal er født og opvokset i London som søn af en nigeriansk mor og en brasiliansk far. Han tog en kortere universitetsgrad i arkitektur og havde forskellige jobs, samtidig med at han sang i flere funk- og bluesbands. I 1990 mødte han produceren Adamski, og sammen udgav de singlen "Killer", som blev et kæmpehit, der nåede førstepladsen på den engelske hitliste.

I 1991 udgav Seal sit selvbetitlede debutalbum, som blev en stor succes og indeholdt hitsinglerne "Crazy", "Future Love Paradise" og Seals egen version af "Killer". Især "Crazy" kom bredt ud og nåede andenpladsen på den engelske hitliste og en syvendeplads i USA. Året efter vandt Seal tre Brit Awards – i øvrigt som den første til at score hattrick ved prisshowet – og optrådte ved Freddie Mercury-mindekoncerten på Wembley.


I 1994 udgav han sit andet, ligeledes selvbetitlede soloalbum, som indeholdt singlerne "Prayer for the Dying", "Newborn Friend" og "Kiss from a Rose", hvor især sidstnævnte blev et stort hit takket være dens medvirken på "Batman Forever"-soundtracket. Sangen toppede den amerikanske hitliste, blev nummer fire i England og vandt to Grammyer i 1996.

I 1998 udsendte Seal albummet "Human Being", der blev en noget mindre succes end de to første album. Det næste album, "Seal IV" fra 2003 opnåede bedre salgstal uden at ramme niveauet fra Seals to første album, og det samme har været tilfældet for de øvrige fire album, han har udgivet, senest coveralbummet "Soul 2" fra 2011.

Seal blev i 2005 gift med den tyske model Heidi Klum, som han fik tre børn med, og hvis datter Leni Seal adopterede i 2009. I 2012 blev parret separeret.


Seal er kendt for sine markante ar i ansigtet. De skyldes lupus-sygdommen discoid lupus erythematosus, en autoimmun sygdom, som angriber raske kropsceller og væv.

ANNONCE