Nyhed

15 forunderlige facts om Kraftwerk

Næste søndag lukker de tyske elektro-pionerer Roskilde Festivals Orange Scene. Vi varmer op til koncerten med 15 interessante Kraftwerk-oplysninger, du måske ikke kendte.

Se også et galleri med masser af flotte Kraftwerk-fotos i GAFFAs gallerisektion.

1. Kraftwerk blev dannet i 1970 i Düsseldorff af Ralf Hütter og Florian Schneider, og de var de gennemgående medlemmer, til Schneider gik ud i 2008. Det meste af gruppens karriere har de bestået af fire medlemmer, men de to andre er hyppigt blevet skiftet ud.

2. Kraftwerks første tre album var eksperimenterende, primært instrumentale rockplader, og først på det tredje album, "Ralf und Florian" fra 1973, begyndte de at arbejde med synthesizere og trommemaskiner, som senere blev deres signaturlyd. Det var også her, de introducerede stemmeforvrængeren vocoder, som på daværende tidspunkt var en helt ny opfindelse.

3. Kraftwerk fik deres store gennembrud med deres fjerde album fra 1974, "Autobahn", hvorfra en singleudgave af titelnummeret blev et internationalt hit. Originalversionen varer 22 minutter, hele albummets side 1. Det var også på dette album, at Kraftwerk for alvor udviklede deres elektroniske udtryk, som har inspireret utallige andre musikere.

4. Siden gruppens femte album "Radioaktivität" fra 1975 er alle Kraftwerks albums udkommet i to forskellige udgaver med tekster på henholdsvis tysk og engelsk.

5. Kraftwerk måtte, flere gange, i løbet af halvfjerdserne, finde sig i at blive kaldt for fascister af især amerikanske og engelske musikjournalister. Det var i øvrigt også angloamerikanske journalister, der oprindelig fandt på termen Krautrock - Kraut var nedsættende slang for en tysker.

6. Kraftwerk har gjort sig bemærket med deres livekoncerter, hvor de fire medlemmer står robotagtigt stille bag hver deres synthesizer på rad og række på scenen. Ofte optræder gruppens med storskærmsanimationer og i de senere år også med et 3D-show.

7. Kraftwerk er kendt for deres korte tekster, hvor de med en blanding af fascination og kritik synger om den moderne verdens glæder og udfordringer, ofte med fokus på transport og teknologi. Gruppen har blandt andet været en stor inspirationskilde for Kliché og det tidlige TV-2, som i øvrigt varmede op for Kraftwerk, da de spillede i Gjellerup ved Aarhus i 1980.

8. En af grundene til, at David Bowie flyttede til Berlin i halvfjerdserne var, at han ønskede at samarbejde med Kraftwerk, som dog ikke havde tid. Tangerine Dream og Neu blev også overvejet, men den endelige elektroniske muse endte med at blive Brian Eno.

9. Kraftwerk nævnes ofte i forbindelse med verdens såkaldt første sag omkring sampling, nemlig den amerikanske hiphop-pioner Afrika Bambaataas brug af rytmen fra den tyske gruppes "Nummern" og melodien fra "Trans Europa Express" på hittet "Planet Rock". Det hører dog med til historien, at der ikke var tale om sampling. Både rytmik og melodi blev genskabt af Afrika Bambaaataa på egne maskiner, og lytter man godt efter, så kan man høre, at der er en tone til forskel i forhold til "Trans Europa Express"-temaet.

10. I 1983 udgav Kraftwerk singlen "Tour de France", inspireret af Ralf Hütters store passion for cykelsport. Han fik også bandet til selv at træne cykling, men var kort efter involveret i en alvorlig cykelulykke. Mange år efter blev nummeret brugt som titelsang til Drengene Fra Angoras indslag om Team Easy On.

11. Kraftwerk giver meget sjældent interviews og tillader ikke gæster i deres hemmelighedsfulde Kling Klang Studio i Düsseldorf, hvor de har haft hovedkvarter igennem hele karrieren. Studiet havde i mange år angiveligt ikke nogen ringetone på telefonen, fordi gruppen ikke ville forstyrres, når de indspillede.

12. Kraftwerk er kendt for meget sjældent at give andre lov til at sample deres musik, men Coldplay fik dog lov til at genbruge en melodistump fra "Computer Love" på sangen "Talk" fra 2005. Ifølge Coldplay-sanger Chris Martin skrev han et meget formelt brev til Kraftwerks advokater, som blev besvaret med et håndskrevet brev fra Ralf Hütter, hvor der ganske enkelt stod "yes".

13. Kraftwerk gav i 2009 koncert lige uden for et tidligere kraftværk, nemlig Værket i Randers, for 5000 personer.

14. I 2012 blev den ellers meget lidt rock'n'rollede gruppe nominerede til at blive optaget i det prestigefyldte Rock'n'Roll Hall of Fame i Cleveland, Ohio.

1. Kraftwerk er ikke udpræget produktive. Siden debuten i 1970 har de kun udgivet 10 studiealbum, og deres seneste album er ti år gammelt. Da det kom, var der gået hele 17 år, siden forgængeren, "Electric Café" kom i 1986.

Se også et galleri med masser af flotte Kraftwerk-fotos i GAFFAs gallerisektion.

ANNONCE