Nyhed

Boganmeldelse: Anton Corbijn - Waits/Corbijn '77-'11

Mestre mødes og betagende bogkunst opstår

Deres veje har krydsedes gang på gang de sidste 35 år eller deromkring, og ingen af dem behøver vel egentlig nogen nærmere præsentation:

Den 63-årige californiske sanger, sangskriver og skuespiller Waits eller hans seks år yngre, hollandske kollega Anton Corbijn, som har slået sit navn fast som instruktør af såvel Ian Curtis-portrætfilmen "Control" som en stribe musikvideoer for notabiliteter som Johnny Cash, Nick Cave & The Bad Seeds og Nirvana.

Og altså som fotograf - hele vejen fra tiden på det britiske musikmagasin NME i 70'erne over pladecovers for folk som The Rolling Stones, Metallica og R.E.M. til nu altså denne ganske enkelt eminente fotobog om og med Tom Waits, som kun udkommer i 6600 eksemplarer på verdensplan og da også er luksuriøs i enhver tænkelig forstand.

Veritabel extravaganza

Konceptet er for så vidt simpelt: Forord af den navnkundige kritiker Robert Christgau (Rolling Stone Magazine, Village Voice med videre) og instruktøren Jim Jarmush, som har haft Waits på rollelisten i flere af sine (mesterlige) film.

Herefter: En veritabel extravaganza af flotte og kunstneriske fotografier af Waits fra perioden 1977-2011 og endelig en sektion med hovedpersonens egne fotografier, foruden maskinskrevne lister, notater og fragmenter. Altsammen præsenteret i A3-format og lækreste kvalitet - ganske enkelt en af de der bøger, du bare er rigtig glad for at eje.

Og er Waits egne bidrag for besynderlige og obskure til at kaste lys over noget som helst (sådan som det nødvendigvis må og bør være med originalen Waits) - ja, så taler de godt 200 sider med Corbijns fotografier heldigvis i en vis forstand for sig selv.

Stærke serier

Waits blandt gademusikanter og i undergrundsbanen i San Francisco, 2004. Eller et par år senere i og omkring sit californiske hjem:

Ikonisk portræt i helside, Waits hoppende, grotesk gestikulerende og mimende - og bebrillet i et arbejdsværelse, læsende i en lænestol omgivet af besynderlige buster, en globus, instrumenter og et maleri af bluessangeren Howlin' Wolf. 

Stærke serier fra L.A. og New York, 1983 og '85 respektivt, for ikke at tale om Tom på og bag scenen i Amsterdam tilbage i '77 eller poserende på Tropicana Hotel i Hollywood året efter.

Man kunne blive ved, men herfra skal det blot konstateres, at makkerparret Waits og Corbijn her har givet os - eller i al fald de 6600 heldige, som får fat i et eksemplar af bogen - en grafisk såvel som fotografisk fantastisk flot udgivelse af de sjældne.

Corbijn  besidder et imponerende blik for såvel manden som den fiktionaliserede figur Waits, og med sin kronologiske spændvidde tegner værket samtidig en billede af hovedpersonens udvikling:

Fra jazz- og beatinflueret sangskriver og natugle i karrierens tidlige år over den avantgardistiske drejning fra begyndelsen af firserne og frem - og helt frem til den fortsat fascinerende figur i det nye årtusinde, som iøvrigt fylder godt i den samlede præsentation.

Overdådigt

Til de talrige fotos kommer som sagt en hel sektion med hovedpersonens egne kuriosa og mærkelige montager af den ene og anden art.

Grafisk aftryk af indmaden fra en tomat under titlen "Saved and "named" seeds (Heirloom tomato)", hvor frøene er forbundet til små sirligt udklippede papirlapper med maskinskrevne navne som "Ike & Tina", "Kerouac", "Charlie Patton", "Stravinsky", "Nina Simone", "Bernard Hermann".

Fotografi af og liste over ting fundet på jorden - inklusive registrering af findested, lige fra Moskva og Tokyo til Wooster, Massachusetts. Og, tilsvarende, en liste over byttet efter en "scavenger hunt" (ådselsjagt, red.):

 

Mælk

Smør

Æg

Død edderkop

Tampax

Fiskeskæl

Billede af Rod Serling

Vild gulerod

Uåbnet brev fra mor

Papskilt

Ost

Halloween-maske

Kaninlort

Avocadosten

Etc.

 

Eller hvad med Waits refleksioner over ordet og det at være rund:

 

Giv hende noget rundt hvis du elsker hende

Det er mere end en firkant med kanterne slået af.....

Hvis du ønsker hun skal blive hængende

Giv hende noget rundt i stedet for 

noget blødt. Mønter, en pizza, et låg til 

en krukke...kanten af et glas. Dæk på biler...og

hvis du ikke kan komme i tanke om noget, kan et nul

gøre det for vi kommer alle ind med intet

og går også ud med intet. Lader til at alle gode 

ting er runde...så vær rund som verden 

sådan som perler siger de er. De siger "Se, vi er runde

og vi er også verdener

 

Bliver man så klogere på fænomenet Tom Waits med "Waits/Corbijn '77-'11"? Måske ikke. Men myten er formentlig aldrig blevet præsenteret så overbevisende og overdådigt som her.

Et pragtværk, simpelthen - indtag eventuelt med "Rain Dogs" på grammofonen og et glas god rødvin indenfor rækkevidde. Men pas for guds skyld på ikke at spilde på siderne!  

(Bedømmelse: Seks ud af seks stjerner)

Anton Corbijn & Tom Waits: Waits/Corbijn '77-'11. Schirmer-Mosel Verlag, München 2013. 272 sider, limited edition, 6600 ekspl. 

ANNONCE