Nyhed

Lowly – Sangskriverkollektiv indspiller ep på fem dage

GAFFA har været i studiet med de fem musikere i komponistkollektivet Lowly til en snak om at turde give slip på kontrollen og tage øvelokalet med i studiet

Det er søndag formiddag i Aarhus, og selv om kalenderen fortæller, at vinteren er overstået, minder den grå himmel og den fugtige kulde mere om november. I den mindst befærdede ende af Jægergårdsgade, helt nede i det gamle industrikvarter tæt på havnen ligger Lydhavnen. Et netværk af lydteknikere og producere med studie- og indspilningsfaciliteter, og her er musikerkollektivet Lowly i gang med at indspille deres første ep.

Den gamle industribygning gør ikke meget væsen af sig, og indtrykket hænger ved indenfor i de nedslidte lokaler, hvor de fem musikere har brugt mere end halvdelen af døgnets timer de sidste fire dage. De er allerede nået så langt i processen, at det er tid til at indspille vokaler. Men først: kaffe.

"Vi har haft nogle temmelig vilde dage, hvor det kun lige akkurat har givet mening at tage hjem og sove, inden vi skulle op igen", griner Kasper Staub, der spiller synthesizer i Lowly. Og det er ikke alt hvad han gør, for de fem musikere kalder selv bandet for et "komponistkollektiv", hvor alle bidrager til sangskrivningen.


"Det har været ret klart defineret fra starten, at alle skal kunne smide i puljen i forhold til sangskrivningen", forklarer Steffen Lundtoft, der spiller trommer og percussion, og sangerinden Soffie Viemose uddyber:

"Man skal nok være mere åben, end man plejer at være. Jeg havde indspillet en lillebitte strofe på min telefon, som Kasper og jeg bagefter komponerede et stykke musik ud fra. Det blev til et helt andet nummer, end jeg overhovedet havde forestillet mig".

Bandet er enige om, at det er en interessant proces at arbejde i den nye konstellation, men det kræver også, at de fem musikere giver lidt slip på egne idéer. Afgiver kontrol, for at der bliver plads til kreativitet og nye kombinationer. Også selv om det betyder, at et nummer ender med at være noget helt andet end i udgangspunktet.


De fem unge musikere har mødt hinanden på Det Jyske Musikkonservatorium, men har arbejdet sammen på kryds og tværs med forskellige musikprojekter. For eksempel har Kasper Staub med sit og kærestens Islets of Dust sammen med Soffie Viemoses soloprojekt NANOME arbejdet sammen med kunstneren Asbjørn, hvor Steffen Lundtoft spiller trommer. Ringene spreder sig bredt i det aarhusianske musikmiljø.

 

Genremix og liveenergi


Det kan lyde som lidt af en blandet landhandel, når man umiddelbart hører om musikerkollektivet Lowly. Sammensat af fem unge mennesker med baggrund i så forskellige genrer som hiphop, elektronisk minimalisme og indie-folk er det svært at forestille sig, hvilken lyd, der egentlig er lyden af Lowly.

"Jeg tror ikke, vores lyd er hvad der kommer ud af at blande vores musikalske ophav", siger Steffen Lundtoft, "det er mere end det".

Kasper Staub supplerer: "Det handler mere om tilgangen til musik. Vi har ligesom forsøgt at tage studiet med i øvelokalet, og øvelokalet med i studiet."


I musikbranchen taler man tit om at få live-energien med på pladen, og det har Lowly forsøgt ved at live-indspille alle ep'ens numre. Hele gruppen har befundet sig i ét rum samtidig, og hvis der har været god energi på en gennemspilning er den blevet godtaget. Også selv om der er småfejl.

"Vi har ikke haft særlig mange gennemspilninger, men forsøgt at arbejde sådan, at hvis energien er der, og vi er overordnede tilfredse, jamen så er det dét take, vi bruger. Når det er live, er der nogle skønhedsfejl. Men det er altså meningen", fortæller Steffen Lundtoft, mens resten af Lowly griner.

 


Støjende kærlighed til musikken

Efter kaffen er det tid til at gå i studiet. Mens drengene slår sig ned på producerens kontor, bliver der bygget midlertidige vægge op omkring pigernes mikrofoner i studiet, og kort efter høres unisone kvindestemmer i hele rummet. Der bliver kommenteret og diskuteret gennem mikrofonerne, mens den instrumentelle indspilning af nummeret "Unveil" kører i loop.

På spørgsmålet om genren er svaret støjpop med referencer til 60'ernes unisone vokaler, Animal Collective og "grim patos", fortæller de fem, der mødtes på årets anden dag for at gå i øvelokalet frem til denne her plade. To måneder senere har de næsten indspillet hele ep'en, og selvom det er gået stærkt, er det ikke en svaghed.


"Vi er stadig i denne her forelskelsesfase, hvor vi er helt høje over musikken og hinandens inputs og ideer", fortæller Nanna Schannong, der spiller (støj-)guitar og synger i bandet.

"På den måde kan man nok godt kalde det kærlighedsmusik, selv om det aldrig er noget, jeg officielt ville kalde det", griner Steffen Lundtoft.

 


Lowly består af Kasper Staub (Islets of Dust), Steffen Lundtoft (NovemberDecember), Soffie Viemose (NANOME), Nanna Schannong (Nanna Schannong) og Thomas Lund (Point Blank).

 

ANNONCE