Nyhed

Guide: 11 essentielle koncerter i Aarhus Festuge

Festugen er lige om hjørnet – vi har fundet 11 koncerter, du ikke bør gå glip af

Aarhus Festuge er lige om hjørnet, og i den anledning har vi fundet 11 koncerter, som vi varmt vil anbefale dig at høre – i alle prisklasser, også gratis. Klik på kunstnernavnene for links til billetsalg og mere info.

Ned Fra Nord – Uofficiel Åbningskoncert, Rådhusparken 27. august klokken 19-22

Festugen åbner med en helt særlig koncert, når Tina Dickow for første og måske eneste gang optræder sammen med en lang række danske og islandske kunstnere for at hylde sin gamle hjemby Aarhus og sit nye hjemland, Island. De optrædende er den islandske singer-songwriter Ásgeir Trausti og den islandske elektrotrio Samaris, den færøske sirene Eivør, der har tætte bånd til Island, det aarhusianske kor Vocal Line og Folkeklubbens sanger Kjartan Armgrin – og så Dickows faste professionelle og private partner, sangeren og multiinstrumentalisten Helgi Jónsson. Som en ekstra bonus varmer den fremragende sanger Michael Møller, kendt fra The Mountains og Moi Caprice, op i selskab med Aarhus Jazz Orchestra. Det er simpelthen så mange fortrinlige sangere, sangskrivere og musikere samlet, at det ikke burde kunne gå galt – vi krydser fingre for vejret!


GAFFA Guld / Platin-medlemmer kan få billet til medlemspris her.

Teaterkoncert Imagine, Aarhus Teater, 28. august klokken 19.30


Aveny-T og Aarhus Teater har helt eksklusivt fået lov til at lave "Teaterkoncert Imagine" om poeten, arbejderklassehelten, musikeren, romantikeren, oprøreren, eks-beatlen – men først og fremmest drømmeren John Lennon. Over John Lennons udødelige sange skaber Aveny-T og Aarhus Teater en forestilling, der favner hans musik, budskaber og drømme. "Teaterkoncert Imagine" får premiere på Aarhus Teater den 28. august og spiller frem til den 3. oktober. Forestillingen kommer dernæst til Aveny-T i København den 9. oktober, hvor John Lennon kunne have fejret sin 75 års fødselsdag, og spiller frem til den 12. december.

Publikum inviteres til at opleve verdens første Lennon-teaterkoncert med et hold, der består af nye såvel som velkendte ansigter. Dicte, en af dansk rocks store sangerinder, debuterer i teater-sammenhæng, og flankeres af teaterkoncerternes grand old man Jimmy Jørgensen samt guitaristen Boi Holm.   Publikum kan desuden glæde sig til at opleve blandt andre Ida Cæcilie Rasmussen, som blandt andet har medvirket i Erik Clausens seneste film "Mennesker bliver spist", Sofia Nolsøe, der nød stor ros for sin medvirken i "Inden for murene" på Folketeatret, det unge talent Michael Lundbye Slebsager, der i denne tid også kan opleves i filmen "Sommeren '92" om Danmarks fodboldsejr i 1992 i EM og Jacob Madsen Kvols, der blandt andet har udfoldet sit sangtalent i Cederholm/Brdr. Hellemans Teaterkoncert Beach Boys, Bob Dylan og Mozart.

For de musikalske fortolkninger står Kåre Bjerkø, som især er kendt for Teaterkoncert Gasolin', og forestillingen instrueres af den talentfulde Maria Kjærgaard Sunesen. En af dansk scenografis helt store navne, Maja Ravn står for såvel scenografi og kostumer, mens koreografi er lagt i hænderne på finske Esa Alanne.

Peter Sommer, CanBlau Scenen, 29. august klokken 18.30-19.30


En times gratis koncert i Aarhus C med et stort, aktuelt pop-rocknavn? Det minder lidt om den desværre hedengangne Univers-scene, der forkælede festugen i slut-90'erne og start-00'erne. Når det så oven i købet er den tidligere østjyske, nu københavnske, fortrinlige sangskriver Peter Sommer, der står på scenen, så skulle man da være et skarn, hvis man ikke lagde vejen forbi.

Jonas H. Petersen, Christianskirken, 30. august klokken 20-21.30


Sangeren og sangskriveren fra det fremragende band Hymns From Nineveh er både erklæret kristen og en tænksom mand, og derfor passer han, hans smukke sange og akustiske guitar fortrinligt til det flotte kirkerum. Hans stemme er tilmed ren englelyd, så alt går op i en højere enhed – og han lover både gamle og nye sange.

Trio featuring Rhiannon Giddens, Joe Henry og Annika Norlin, Atlas, 30. august klokken 20-22.30


Det er tredje og sidste gang, Aarhus Festuge hylder tretallet, når Trio-koncertrækken præsenterer tre markante solister i selskab med en til lejligheden sammensat musikertrio ved tre koncerter på Atlas den 30. august og den 1. og 5. september. Musikertrioen er den samme som i 2013, og to af dem var også med sidste år. Den argentinske pianist Diego Schissi sidder bag tangenterne, og amerikanske Tony Garnier, som har spillet sammen med Bob Dylan (uafbrudt siden 1989), Paul Simon, Tom Waits med flere er på kontrabassen, mens den svenske multiinstrumentalist Gustaf Ljunggren kaster sig over alverdens instrumenter. De er alle tre fremragende musikere, og sammen med de vidt forskellige solister plejer de at kunne skabe uforudsigelig magi med lytteoplevelsen i centrum. 30. august spiller trioen sammen med Rhiannon Giddens (US), Joe Henry (US) og Annika Norlin (S). 

Trio featuring, Billy Bragg, Joe Henry og Grant-Lee Phillips, Atlas, 1. september klokken 20-22.30


1. september optræder ovennævnte super-Trio sammen med de vidt forskellige sangere og sangskrivere, den politiske og direkte Billy Bragg (UK) og de lidt mere eftertænksomme Joe Henry (US) og Grant-Lee Phillips (US). Det skal nok blive spændende.

Efterklang: "Leaves – The Colour of Falling", Rådhushallen, 1. september klokken 21-22.30


GAFFA havde fornøjelsen af at se den nyskrevne opera, da den blev opført i adskillige kælderrum under Københavns Kommunehospital i juli og begyndelsen af august, og det var aldeles fabelagtigt – læs den seksstjernede anmeldelse her. Selvom omgivelserne ikke er helt så spektakulære denne gang, og operaen bliver fremført i en særlig koncertversion uden den avancerede scenografi, så er musikken i sig selv så smuk, at den absolut er et besøg værd. Den blander akustiske, elektriske og elektroniske instrumenter og klassisk og rytmisk sang og musiktilgang, så det er en fryd – og da det bliver den eneste opførelse uden for den nu afsluttede koncertrække i København, er det et must!


GAFFA Plus Guld/Platin-medlemmer kan købe kombibillet til arrangementet + Jac Holzman & Sylvie Simmons (se nederst) med rabat her

Mike Sheridan på Cristal Bachelet, Aros, 3. september 19.30-20

Elektronikamusikeren Mike Sheridan spiller på et sjældent og dyrt fransk krystalorgel – et Cristal Baschet. Han er ifølge festugen blandt kun 11 mennesker i verden, der mestrer dette instrument, som bygger bro mellem det elektroniske og det akustiske. Mike Sheridan beskriver det som en retrofuturistisk stålorkidé eller en rumstation og forklarer, at for ham er klangen en slags urlyd, der emmer af mystik og eventyr. Det lyder mildt sagt spændende, og GAFFA har tidligere givet ham seks stjerner for en koncert på Cristal Baschet i Koncerthuset, så det er bare med at møde op.

Howe Gelb med gæster: Way Too Much Light, VoxHall 3. september klokken 21.30-23.45


Den amerikanske sanger, sangskriver, guitarist og pianist Howe Gelb er en hyppig gæst i festugen, og han plejer at medbringe spændende gæster fra sit enorme musikernetværk. Det gælder også i år, hvor han har allieret sig med så forskellige folk som Allan Olsen, guitaristen og sangeren M. Ward (She & Him, Monsters Of Folk, solokunstner), trommeslageren Steve Shelley (eks-Sonic Youth), den libanesiske sangerinde Yasmine Hamdan, sangskriveren og sangeren Grant-Lee Phillips (Grant Lee Buffalo) og singer-songwriteren og musikjournalisten Sylvie Simmons, der blandt andet har skrevet den meget roste Leonard Cohen-biografi "I'm Your Man". Derudover er Aarhus-gruppen DeSoto Caucus, der i ti år har spillet med Howe Gelb, også en del af festen. Det kan vist kun blive godt.

Ujazz + Daniel Lanois (billedet), Atlas og VoxHall, 4. september klokken 15.30-23.30


Den alternative endags-jazzfestival Ujazz finder sted under mottoet "Ujazz er jazz, der er så langt ude, at det ikke længere er jazz." Artisterne er nøje udvalgt for deres originalitet og kunstneriske vision, og i år gælder det blandt andre førnævnte Howe Gelb, der dekonstruerer en række jazzstandards sammen med blandt andre eks-Sonic Youth-trommeslageren Steve Shelley, og det heftige svenske freejazz-bigband Fire! Orchestra. For forhøjet billetpris får man desuden adgang til den canadiske multimusiker Daniel Lanois, der fra 21-22.30 fremfører sit spændende instrumentalalbum "Flesh + Machine" på VoxHall. Du kan også købe billet til Lanois alene via dette link.

Trio featuring Daniel Lanois, Randi Laubek og M. Ward, Atlas, 5. september klokken 20-22.30


Aarhus Festuges ovennævnte super-Trio giver for sidste gang koncert lørdag den 5. september, igen med tre spændende sangere, musikere og sangskrivere. Ved denne lejlighed kan man formodentlig opleve producerstjernen og guitarvirtuosen Daniel Lanois i rollen som sanger. Randi Laubek har ikke givet, koncert i Aarhus i årevis, så hun er bestemt også værd at tjekke ud ligesom amerikanske M. Ward, der gav to stærke optrædener i Aarhus Festuge 2011. 

Bonus:


Her kommer yderligere to spændende musikalske festugeoplevelser, som ikke er deciderede koncerter.


Jac Holzman og Sylvie Simmons, Aros, 1. september klokken 17-18.30

Samtale mellem musikbrancheveteranen Jac Holzman, blandt andet grundlægger af det toneangivende pladeselskab Elektra (The Doors, Carly Simon, The Stooges med flere), teknologichef på Warner Communications og optaget i Rock and Roll Hall of Fame, og musikjournalisten og musikeren Sylvie Simmons, især kendt for den roste Leonard Cohen-biografi "I'm Your Man". De to vil både tale om musikbranchens historie og fremtid, og det kan kun blive interessant. GAFFA Plus Guld/Platin-medlemmer kan købe kombibillet til arrangementet + Efterklang: Leaves (se ovenfor) med rabat her

Jimi Hendrix, Rolling Stones & The Who was here 45 years ago, Remisen, Godsbanen, 2. september klokken 12-21


Rockmuseum Aarhus markerer, at det er 45 år siden, Jimi Hendrix, Rolling Stones og The Who gav koncerter i Vejlby-Risskov Hallen med fotos, filmklip og interview med blandt andet Hendrix' Kirsten Nefer, der fortæller om hans kollaps på scenen i Aarhus to uger før sin død, og hans bassist Noel Redding. Relevant rockhistorie. 

ANNONCE