Nyhed

Reportage: GAFFA på EuroSonic Noorderslag Festival

GAFFAs udsending rapporterer hjem fra EuroSonic

Eurosonic Noorderslag Festival i Holland har siden starten i 1986 udviklet sig til at være den største og vigtigste musikbranchefestival for livemusik i Europa. Her mødes hvert år tusindvis af professionelle musikfolk fra især koncertbureauer, spillesteder og festivaler for at netværke, deltage i paneldebatter, seminarer, konferencer, uddele musikpriser - og ikke mindst tage til nogle af de utallige showcasekoncerter, som foregår på over 30 forskellige spillesteder og klubber i hele byen.

Programmet består næsten udelukkende af nye up-coming musiknavne, og formålet for den deltagende musikbranche er først og fremmest at spotte morgendagens musikalske stjerner og forhåbentlig få nogle koncertaftaler i stand. Hele 400 forskellige musikfestivaler er repræsenteret på festivalen, som i år byder på over 300 koncerter inden for alle slags tænkelige musikgenrer.

Da festivalen koncentrer sig om nye talenter, finder man ikke nogle deciderede headlinere i det omfattende program. Men lidt mere kendte kræfter som The Ting Tings, Fufanu, Carnival Youth, My Bubba og sidste års hollandske Eurovision-nummer 2 The Common Linnets har da også sneget sig med. Danmark er også godt repræsenteret med både Go Go Berlin, Asbjørn, Alo Wala, Förtress, Get Your Gun, Fossils, Sekuoia og Narcosatanicos.


Festivalen er kendt for at være et særdeles godt springbræt til at kickstarte en musikalsk karriere. Tidligere har navne som Lykke Li, James Blake, The Libertines og Jake Bugg fået lidt af et gennembrud efter deres optrædender på Eurosonic Noorderslag - og det samme har været tilfældet for både Saybia, Tim Christensen og The Raveonettes. Muligheden for at slå bredt igennem internationalt for årets danske bands er altså i høj grad til stede her.

"And the winner is..."

Udover de mange koncerter og det omfattende konference program byder Eurosonic også på den årlige European Border Breakers Awards (EBBA), som hvert år uddeler priser til ti nye europæiske artister, som har fået succes uden for deres hjemland med deres første internationale album. Onsdagen starter derfor med en fornem reception med rød løber, spotlights og velkomstdrinks i Groningens smukke gamle teater Stadsschouwburg. Her skal årets EBBA show afvikles og sendes live til over 50 europæiske lande. Værten er den legendariske britiske musiker og talkshow-vært Jools Holland (billedet), som professionelt og underholdende guider os igennem det to timer lange show.


Showet er stramt korrigeret og skifter mellem uddeling af priser, korte interview og liveperformances og videoer med de nominerede. Det hollandske band The Common Linnets lægger ud med deres sødmefulde country-pop, som især har begejstret i Tyskland og Østrig samt i hjemlandet, hvor debutalbummet har været det bedst solgte album i 2014. Herefter går på scenen og leverer et kompakt, energisk og udadvendt show på tre numre, hvor især slutnummeret "Pilgrim" står særdeles stærkt med nogle flotte og foruroligende visuals, som er med til at sætte en dramatisk stemning.

Aftenen byder også på livenumre fra franske Indila, belgiske Melanie de Biasio og engelske The Ting Tings, som tidligere har vundet en EBBA Award. Årets andre vindere, som inkluderer østrigske Klangkarussel, tyske Milky Chance, irske Hoizer, norske Todd Terje, svenske Tove Lo og britiske John Newman optræder ikke live, men sender i stedet videohilsner til showet. Hovedpriserne går til The Common Linnets, som modtager årets publikumspris Public Choice Award, mens den nystiftede pris Best Festival Act Award går til det stærkt hypede London band Jungle. Se mere fra EBBA Awards her. 

Se billeder fra awardshowet i det tilknyttede billedgalleri.

Efter awardshowet går turen ud til Groningens mange stemningsmættede spillesteder, hvor hele centrum af byen nærmest er forvandlet til ét stort spillested med køer foran de forskellige venues i alle gader og sidegader. Ligesom til Spot i Aarhus gælder det om at komme i god tid, hvis man vil sikre sig en plads til de mest hypede koncerter - og flere gange må man desværre gå forgæves.

Det sker for eksempel til koncerten med islandske Június Meyvant, som spiller i det propfyldte Grand Theatre. I stedet går turen over til Huize Maas, hvor dansk-islandske My Bubba giver en intens og kraftfuld optræden, hvor de tre blonde piger iklædt rustikke kjoler får englene til at svæve højt med deres klokkeklare og sarte vokalharmonier pakket flot ind i håndspillet og spartansk folk-pop.


De country inspirerede toner fortsætter bagefter på det lavloftede spillested De Spieghel med det belgiske americana band med det fængende navn Birds That Change Colour. Stilen er skovmandsskjorte, cap og fuldskæg og tager en tilbage til de glade 00' ere, hvor navne som Fleet Foxes, Grizzly Bear og Band Of Horses dominerede scenen. Helt så originale og velspillende, som de nævnte navne, er bandet dog ikke, men der kommer alligevel nogle solide country-folk sange ud over rampen suppleret med cover udgaver af blandt andre The Bands Up On Cripple Creek.

Unge irske stjerner

Sidste navn denne første aften på Eurosonic ender samtidig med at blive aftenens klart bedste overraskelse. Bandet hedder All The Luck In The World og er en meget ung kvintet fra Irland. De yderst melodiøse numre starter typisk ud som rene og pæne folk-pop-sange, som halvvejs skifter spor over i noget mere skævt shoegazer, indie og støjrock med længere instrumentalflader.

De fem unge drenge balancerer hele tiden på kanten til at blive lidt for designede og tuttenuttede, som en slags folk-pop-udgave af One Direction, men til sidst redder de alligevel det hele i land ved at tvære lidt velklædt støj og skævhed ud over de ekstremt velkomponerede sange. Bandets force er især de vilde omkvæd med firstemmige vokalharmonier og de super -dejlige melodier, som af og til minder om en sær blanding mellem The Rumour Said Fire og Mew.


De kan blive store, det her band. Holland og fri cannabis hænger jo som bekendt sammen, og godt opløftet af sidste band slutter festivalens første aften for mit vedkommende af med et par hvæs på en lokal joint og så hjem langs kanalerne gennem den isnende regn, hvor hotelsengen venter. Læs mere om Eurosonic her.

ANNONCE