Nyhed

NorthSide-aktuelle FKA Twigs – dragende anmelderdarling

Vi har mødt den superhypede sanger, danser og producer

I den søvndyssende by Gloucestershire i det sydvestlige England løber en lille pige rundt. Tre år gammel. Hun er uartig, rigtig uartig i dag. Driller sin mor, der forsøger at sætte hende på plads.

– Hvis du ikke lærer at opføre dig pænt, får du et meget lille liv.

Tahliah Debrett Barnett stopper op. Svarer sin mor.

– Jeg får et stort liv en dag, forsikrer hun.

Her 23 år senere minder ordene nærmest om en profetisk udtalelse. I dag er spansk/jamaicanske Tahliah Debrett Barnett nemlig bedre kendt som FKA twigs. Sangerinden, danseren og produceren, der på små to år er gået fra at være et mystisk undergrundsfænomen, der dukkede op på forsiden af det britiske magasin i-D uden en ledsaget artikel i bladet, til superhypet anmelderdarling på grund af sin grænsesøgende musik og fascinerende musikvideoer, som det både kan ses og høres med numrene Water Me, Papi Pacify og Two Weeks.

Når man spørger til, hvad hun selv synes om at være "verdens mest interessante musiker lige nu", som det så flot lyder i Dazed Magazine, trækker den petite skikkelse blot på skuldrene. Undlader at svare og gøre et større væsen af sig. Hun vil i stedet fortælle om sit debutalbum LP1.

– Det er et meget ophidsende og lystbetonet album, jeg har lavet i en periode af mit liv, hvor jeg gennemgik en masse forandringer. Da jeg lavede EP1, var jeg mere rolig. Men under tilblivelsen af LP1 kæmpede jeg med at finde ud af, hvad det vil sige at være kvinde og ikke en lille pige længere. At finde ud af min seksualitet, og hvordan jeg har det godt med at portrættere den, fortæller hun.

Et æstetisk slør

Der er noget kontrastfyldt over FKA twigs, da GAFFA fanger sangerinden dagen før hendes for længst udsolgte koncert i Store Vega. Hun virker på én og samme tid som en skikkelse, der helst har lyst til at gemme sig langt væk fra spotlys, opmærksomhed og nysgerrige journalister samtidig med, at hun helt bevidst tiltrækker sig opmærksomhed gennem sin teatralske gestikuleren og det æstetiske ydre. De kraftigt optegnede dukkelæber, de to stramt liggende fletninger i panden under den røde baretlignende hue og septum-piercingen som et centrum midt i billedet. Men måske er det i virkeligheden det, hun gør? Gemmer sig bag sit æstetiske ydre og alias. Ifører sig en maske.

FKA twigs er ikke nem at komme ind på livet af. Hun holder en vis distance og svarer kun kort og lavmælt, hvis overhovedet. Måske fordi hun ønsker at bevare mystikken, der ligger som et slør rundt om hende – bevare sig selv uden at skulle dele ud af sit liv.

At FKA twigs som barn skulle være meget genert og mest af alt have tilbragt tiden i sit eget selskab med at dagdrømme, male og danse, er ikke svært at forestille sig. Hun er heller ikke meget for at svare på, om den generte, men fantasifulde pige Tahliah Debrett Barnett har haft nogen indvirkning på det musikalske og æstetiske univers, som kvinden FKA twigs i dag befinder sig i.

– Jeg kan ikke lide at finde svar på, hvorfor tingene er, som de er, eller de ikke er. Man vokser bare op og er den, som man nu engang er. Der er så mange faktorer, der spiller ind. Jeg kan ikke sidde og analysere på mig selv og mit liv, lyder det fra hende.

Men det kan jo i virkeligheden også være lige meget. For den tre-årige piges spådomslignende udsagn holdt stik. Tahliah Debrett Barnetts liv har i sandhed bragt noget stort med sig.

Hvem:

26-årige FKA twigs med det borgerlige navn Tahliah Debrett Barnett. Hun er tidligere danser og kan spottes i kollegaen Jessie J's musikvideo til Do It Like A Dude. Navnet Twigs refererer til de knæklyde, som sangerindens krop sagde, dengang hun var danser, mens FKA betyder Formerly Known As.

Hvad:

På under to år har sangerinden, danseren og produceren udgivet to ep'er EP 1 og EP2 samt debutalbummet LP1.

 Jeg ved ikke rigtig, hvilken slags musik, jeg laver. Jeg laver bare musik, som vækker følelser i mig, og som jeg godt kan lide at lave. Jeg synes hverken, det er r'n'b eller triphop, sådan som mange journalister siger. Det er bare musik.

Hvor:

Opvokset i Gloucestershire i det sydvestlige England.

 

ANNONCE