Nyhed

Tinderbox-aktuelle Hozier – Tro, håb og blues

Mød den irske sanger og sangskriver, som kan opleves på Odense-festivalen fredag

Du har garantert hørt den. Take Me To Church, sangen med stor og sjælfuld vokal og dystert arrangement, som i skrivende stund har 373 millioner afspilninger på Spotify.

Den har gjort Andrew Hozier-Byrne, bedre kendt som Hozier, verdenskendt, og bidraget til at den 24-årige fyr fra Irland må betegnes som en af 2014s største nye kunstnere. Andrew står trods alt bag det album, som i USA topper listen over årets mest solgte debutplader.  

– Musik var altid en stor del af min opvækst. Jeg begyndte at lære mig selv at spille guitar, da jeg var 15 år, og begyndte at skrive sange omtrent samtidig. Jeg tilbragte lidt tid i studiet, men Take Me To Church var den første sang, jeg udgav, fortæller Andrew.

Da havde han allerede valgt at "glemme" flere eksamener og endte på den måde med at droppe ud af college for at bruge tid i studiet og på at sende demoer til pladeselskaber.

– Jeg havde det sådan, at hvis jeg brugte fire år på at gå i skole, så havde jeg været fire år fra at gøre det, jeg egentlig ønskede at satse på, og jeg havde sandsynligvis alligevel ikke været egnet til at have et ordentligt job.

 

Blues og djævelen

Så han satsede. Med en far, som var trommeslager i flere forskellige bluesbands i 70'erne, blev den afroamerikanske gang guitarklimperi et naturligt genrevalg. Som de fleste andre er han ikke meget for at sætte et mærkat på sin musik, der strækker sig fra pop og folk til blues, men han finder betegnelsen "doom soul", som han har fra den canadiske sangerinde Cold Specks, passende

– Som guitarist er jeg selvlært. Jeg har både set og hørt meget blues, og noget af det første, jeg lærte mig selv at spille var slide-guitar Jeg har lyttet rigtig meget til Robert Johnson og John Lee Hooker.

Også tekstmæssigt er blues en inspirationskilde, sammen med irsk folk, soul, gospel og digtere som Oscar Wilde. I blues er det særlig brugen af billeder som inspirerer, og i både gospel og blues er den måde, der refereres til bibelen og djævelen en inspirationskilde.

– Jeg bryder mig ikke om, at folk gør sig antagelser om, hvem jeg er, baseret på deres fortolkninger af mine sange. Tekster er subjektive, og man vil altid tolke det på sin egen måde. Jeg kan give dig en forklarning op, hvad jeg mener en sang handler om, men for dig kan den have en helt anden betydning.

 

Fra loftet til scenekanten

Andrew tror, at netop tekstuniverset kan være en af grundene bag successen til Take Me To Church. At sangen for tiden ligger som nummer tre på hitlisterne i USA, hvor den er fint omgivet af popsange, tror han kan virke opmuntrende på andre. Det motiverer i hvert fald ham selv.

– Vi gik efter følelsen af noget råt i sangen. Jeg indspillede vokalen på mit loft klokken to-tre stykker om natten. Den har et andet udtryk og en anden stil end meget andet, men ellers ved jeg ikke, hvorfor folk har taget den til sig på den måde, de har. Jeg har været meget heldig.

Heldig eller ej, så har det krævet meget arbejde. Og spørger du Andrew, hvad planen er for 2015, kan han let give dig et svar på, hvor han vil være at finde frem til jul:

– Jeg kan godt lide at stå på scenen, men jeg har ikke helt vænnet mig til det endnu. Jeg er jo nærmest gået lige fra loftet til scenen på ingen tid. Jeg har brugt lang tid på at skrive musik og indspille demoer, men da vi besluttede os for at gå med Take Me To Church, skete alt i løbet af et par uger.

Pludselig skulle ireren gå fra bare at passe sit til at stå på scenen med fuldt band. Det tog en stor indsats, og de burde måske nok have tilbragt mere tid i øvelokalet, men nu er Andrews mål klart: at lave musik, som får folk til at føle det samme, som når han lytter til sine yndlingssange.

– Jeg elsker udødeligheden ved musik. Jeg lytter til musik, der blev lavet for 100 år siden, og jeg kan sagtens relatere til den. Jeg ville elske, hvis folk lyttede til min musik om 100 år.

 

Hvem: Andew Hozier-Byrne, bedre kendt som Hozier. Den 24-årige fyr har fået hele verden til at nynne "take me to church".

Hvad: Sangskriver. Stærkt inspireret af blues, folk og gospel. Udgav i 2014 det selvbetitlede debutalbum Hozier, som har ligget nummer 2 på Billboards top 100.

Hvor: Oprindeligt fra Irland, men skal bruge store dele af 2015 på at turnere.

 

 

 

 

ANNONCE