Nyhed

Guide: Her er 11 essentielle album i maj

GAFFA har fundet 11 plader, du ikke bør misse i denne måned

Vi har taget hul på maj måned, og i denne måned bliver hylderne fyldt med mange spændende nye plader. GAFFA anbefaler derfor 11 essentielle album, der er værd at give et lyt.

4. maj: Karl William: Placebo

Den første på listen er 20-årige Karl William, der er klar med efterfølgeren til sin debut-ep, "Døende", der udkom sidste år. Pladen er ligesom sin forgænger produceret i samarbejde med Orbit-Crew, Niels Kirk og Tais fra Hukaos Collective.

Tidligere på året udgav han pladens første single "Placebo":   

"Nummeret handler dybest set om alle de ting, der sker, når ens humør skifter. Det er en slags metafor for, hvordan man nogle gange bilder sig selv ind, at man er glad, uden man nødvendigvis er det – at dit humør kan være placebo. Følelser og sindstemninger er jo en tematik i alle mine sange - det er der, jeg finder al min inspiration - så derfor er "Placebo" er det en meget rammende titel til mit album."

Lyt til: "Placebo":

 

4. maj: Mumford & Sons: Wilder Mind

Under en koncert i London tidligere i år afslørede Mumford & Sons numre fra deres kommende plade. Albummet, der har titlen, "Wilder Mind", er bandets tredje og opfølgeren til "Babel" fra 2012. Fans kan dog forvente sig noget nyt, hvor Mumford & Sons signaturelementer såsom banjoen er blevet skiftet ud med synthesizers og trommemaskiner. 

Lyt til: "The Wolf"

 

4. maj: My Morning Jacket: The Waterfall

Psykedeliske My Morning Jacket er klar med deres nyeste plade i fire år. Deres seneste album er "Circuital", der fik fem stjerner af GAFFAs anmelder Michael José Gonzalez:

"De gode melodier, det sjælfulde guitarspil og en mængde små charmerende musikalske krummelurer står på spring til at fornøje pladen igennem, ligesom James' stemme er blid og behagelig, selv når de musikalske bølger går højest".

Lyt til: "Big Decisions"

11. maj: Johnson: Johnson

Aarhus-rapperen, Johnson, den tidligere nigger i slæden, udgiver sit tredje studiealbum, det selvbetitlede "Johnson" og har tidligere givet godbidder i form af singlerne "Jyske Dollars" og "Ved Det Nu", hvor han blandt andet rapper om sin barndom i ghettoen i Aarhus V. Rapperen har to album bag sig, "Alt Mit Shit" fra '09 og debuten "Det Passer..." fra 2006, derudover har han medvirket på utallige projekter med både barndomsvennen U$O og L.O.C.   

Lyt til: "Ved Det Nu" feat. U$O

11. maj: ONBC: Crash, Burn & Cry

Oliver North Boy Choir blev dannet i 2006, efter at have skiftet navn fra Pierre i 2005, og udgav i 2007 deres første single, "Adrenaline", der blev efterfulgt af en række andre singles frem til 2009, hvor de gik fra hinanden endnu en gang. De fandt dog sammen igen og udgav i 2012 singlen "Shadows" under akronymet ONBC. Sidenhen har de hevet fat i Tanja Simonsen fra Superheroes og er nu endelig klar med deres debutalbum, "Crash, Burn & Cry".   

Lyt til: "White Trash"

18. maj: Brandon Flowers: The Desired Effect

Brandon Flowers dannede i 2001 indierock-bandet "The Killers", der til dato har udgivet fire plader, med den seneste udgivelse "Battle Born" fra 2012. Ved siden har frontmanden Brandon Flowers haft en rolig solokarriere, hvor han i 2010 udgav "Flamingo", sin debut som solist, og nu er han så klar med efterfølgeren, "The Desired Effect".  

Lyt til: "Can't Deny My Love"

18. maj: Hot Chip: Why Make Sense?

Britiske Hot Chip blev dannet i 2000 og har lige siden leveret elektronisk musik til sin fanskare. Det er blevet til seks plader, hvor "Why Make Sense" tæller som deres seneste og er efterfølgeren til deres 2012-udgivelse "In Our Heads", der blev vel modtaget af GAFFAs læsere. Numrene på "Why Make Sense" er skrevet på kun tre-fire dage, så de ikke "arbejder livet og sjælen" ud af numrerne, forklarer Joe Goddard fra bandet.

Lyt til: "Burning Up"

18. maj: Faith No More: Sol Invictus

Faith No More blev dannet i San Francisco tilbage i 1981 og har sammenlagt udgivet seks studiealbums foruden "Sol Invictus". I 90'erne udgav de flere hits, blandt andet "Angel Dust", "Epic" og "The Real Thing", der indkasserede dem tre Grammy Awards. Nu er de så klar med "Sol Invictus", som er deres første plade siden 1997-udgivelsen, "Album of the Year". Forinden har de udgivet to singles fra pladen, "Motherfucker" og "Superhero", der blev udgivet i sidste måned. Gruppen spiller på årets Tinderbox Festival.

Lyt til: "Epic" fra '89-udgivelsen "The Real Thing"

18. maj: Rangleklods: Straitjacket

Electro-douen, Esben Andersen og Pernille Smith-Sivertsen, som gemmer sig bag navnet Rangleklods, blev dannet tilbage i 2010. Året efter i 2011 kom de så med debut-ep'en "Home", som året efter blev efterfulgt med debutalbummet "Beekeeper". Nu er de så klar med toeren, "Straitjacket". I sidste januar udgav de singlen "Lost U", der blev kåret som ugens nummer af branchefestivalen SWSX, som duoen besøgte i marts måned.

Lyt til: "Lost U"

   

18. maj: Lydmor: Y

Elektropop-sangerinden og -sangskriveren Lydmor med det borgerlige navn Jenny Rossander debuterede i 2012 med albummet "A Pile of Empty Tapes", som GAFFAs anmelder Jesper Buhl tildelte fire pæne stjerner under overskriften "Pop med udviklingspotentiale. Mere af det onde, tak, for det lyder så godt."

Musikalsk er tavsheden siden debuten blevet brudt med førstesinglen fra det nye album, "I Love You".

Lyt til: "I Love You"

29. maj: Xtra Naan: Xtra Naan

Gruppen Xtra Naan dukkede frem i 2012 og er et samarbejde bestående af Malk de Koijns Tue Track samt Peder Pedersen og Simon Bonde fra Gramsespektrum. Gruppen har ellers uofficielt eksisteret siden 2007, hvor de i deres såkaldte "fritidsloge" mødtes og indspillede musik sammen. Nu har de så endelig samlet nok materiale sammen til en debut, eo'en "Xtra Naan", der vil blive udgivet på vinyl, cd og som digital download.

Lyt til: "Smuglerne"

ANNONCE