Nyhed

Xtra Naan – Spis dem før din nabo

Peder og Simon fra Gramsespektrum møder Tue Track fra Malk de Koijn på minialbum

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at når vi kommer ud på de sene nattetimer, her på redaktionen, så har det det sidste lange stykke tid været fast kutyme at hoppe ind på Soundcloud og så ellers lade store sange som Brandslukningsmaskinen og Smuglerne med Xtra Naan gjalde ud ad højtalerne. Og nu er de tre slyngler, Peder Pedersen, Simon Bonde (Gramsespektrum, red.) og Tue Track (Malk De Koijn, red.), langt om længe klar med en hel udgivelse, hvor godtfolk som Bøssemanden, Lille Jørgen DK og SvenskerKalle huserer, og mænd malkes som køer.

Det var egentlig planen, at albummet skulle have været klar til Record Store Day, men sådan skulle det som bekendt ikke gå, og nu kan sangene endelig erhverves i såvel fysisk som digital form. Sangene har mildest talt været længe undervejs, da trioen kun har arbejdet på sangene en til to gange om året, de sidste mange år, og flere numre har som nævnt levet deres eget liv på Soundcloud – indtil nu. Men hvordan finder man lige på de karakterer, der florerer i sangene? Hvordan er en karl som den respektindgydende Bøssemand for eksempel opstået?

Peder: – Jeg har jo studie lige ved siden af Anders (Tue Track, red.), og en dag kom han ind til mig og sagde, at jeg skulle komme ind til ham og lave musik for sjov, fordi jeg godt kunne gå og være lidt vel alvorligt anlagt nogle gange. Og da vi så begyndte at lave det første nummer sammen, kom jeg i gang med at skrive en tekst, der udviklede sig til verset om Bøssemanden i Puha. Til at begynde med havde vi ingen idé om, hvorvidt det skulle være os selv eller nogle figurer, der rappede, men Anders' vers var en figur, og mens jeg skrev mit vers, tænkte jeg pludselig: "Hvad hvis nu jeg var en rigtig sej hiphop-bøsse, der bare styrer showet for vildt og er meget maskulin og aggressiv og har magten i hele det her ret homofobiske miljø?"


– Det syntes jeg var interessant og sjovt, og bagefter lavede vi flere figurer. Men det var sjovt at føre Bøssemanden videre til nogle af de andre numre også. Nogle af figurerne går igen, mens andre kun er med i et enkelt nummer. Men det er ikke noget, vi har sat os ned og holdt et møde om, det er noget, der er opstået hen ad vejen.

Tue: – Vi laver alle sammen noget til daglig, hvor der er en masse alvor og deadlines involveret, og jeg synes bare, det er vigtigt at holde fast i også at lave noget, hvor der ingen deadlines er. Noget der er sjovt. Grunden til, at vi så alligevel har valgt at udgive Xtra Naan "rigtigt" er, at Kasper Bjørke ringede og sagde, han gerne ville lege manager for os, fordi han syntes, det var fedt, det vi lavede.

Ekstra naan?


Har I gjort jer nogle tanker om, hvad der skal ske med Xtra Naan fremover? Har I tænkt på at lave et helt album eller måske tage ud og optræde med sangene?

Simon: – Vi synes alle tre, det kunne være sjovt at lave flere numre, men det er jo vores hobbyprojekt – vi har alle sammen andre ting, der er vores "rigtige" arbejde. Men planen er da, at vi sætter os sammen og laver et nummer en gang imellem, og så kommer der vel en ep til eller en dobbelt maxi-single …engang i 2020. Vi har i hvert fald lyst til, at Xtra Naan skal leve videre.

Peder: – Vi har også snakket om at tage en uge i sommerhus og så bare kreere inden for denne her boble, det kunne være fedt. Der kommer mere, men vi har jo som sagt også nogle dayjobs, der skal passes. I forhold til at optræde live ved jeg ikke rigtig… Jeg har optrådt live med andre ting, men jeg har aldrig stået og rappet på en scene, og jeg er 41, så det ville efterhånden føles lidt mærkeligt at stå og sige "Hey yo!"


Simon: – Jeg har heller ikke stået på en scene siden skolekomedien…

Peder: – Den var skidegod i øvrigt!

Simon: – Men den er ikke lukket. Det tiltrækkende ved det er jo, at det ville være grænseoverskridende og frygtindgydende – i hvert fald for Peder og mig. Men vi må se, hvad der sker.


Peder: – Ja, det ville være angstprovokerende. Og netop derfor burde man måske nok gøre det.

Hvad har jeres familier og kærester sagt til universet?

Simon: – Jeg spillede noget af det for min mor i går, og det var første gang, hun var sådan lidt forbeholden og ikke bare sagde: "Ej, hvor er du dygtig". Min kæreste synes også, det er lidt for meget.


Peder: – Jeg viste videoen til Malk Mig til min mor og far, og min mor sagde: "Ja, jeg kommer jo nok ikke til at dele den denne her gang… Ej, er du nøgen?!" Min far sagde ikke noget, han sad bare og rystede på hovedet. Jeg klappede ham på skulderen og spurgte: "Er du okay, far?" og så sagde han "jeg skal hjem og rette i testamentet." Det var det, jeg fik ud af det.

Tue: – Min kone synes, det er en fed video. Hun er fyldt med foragt og glæde…

Læs GAFFAs femstjernede anmeldelse af minialbummet "Xtra Naan"


Se musikvideoen til "Malk Mig":

ANNONCE