Nyhed

Kulturer mødes ved dette års Orange Scene-åbning

Det er netop offentliggjort, at Damon Albarn åbner Roskildes Orange Scene i selskab med det syriske nationalorkester

Britiske Damon Albarn, et efterhånden velkendt ansigt på Roskilde Festival, har fået tildelt det ærefulde job at åbne Orange Scene til sommer. Albarn, der har gæstet festivalen intet mindre end otte gange, åbner i år festlighederne, allieret med det op til 90 personer store The Syrian National Orchestra for Arabic Music og en række endnu ikke offentliggjorte gæster.

Dermed er det mod sædvane ikke et ungt dansk band, der åbner festivalen – sidste år var det The Minds of 99. Se her hvem der har åbnet Orange Scene 1978-2015.

Åbningen af Orange Scene finder i år sted onsdag den 29. juni, og foruden det syriske nationalorkester har Albarn også inviteret "en lang række musikalske gæster", som sløret først løftes for umiddelbart inden koncerten. Gæsterne er personligt inviteret af stjernen, men man må altså væbne sig med tålmodighed, indtil gæstelisten bliver offentliggjort af Roskilde Festival.


Der er lagt op til det helt store kulturmøde og Roskilde Festivals talskvinde, Christina Bilde, udtaler, at festivalen ønsker at "vise, hvordan kultur og mødet omkring kultur kan bygge broer på tværs af landegrænser, konflikter og politiske overbevisninger".

Hermed er der en dybere mening bag valget af åbningsnavn på årets Roskilde Festival. Christina Bilde uddyber: "Gennem musikken vil vi forsøge at vise, at mennesker, der må flygte fra deres egne fællesskaber, kan være ressourcer i nye fællesskaber. Vi vil også vise, at der ved siden af de høje menneskelige omkostninger ved den syriske borgerkrig samtidigt ligger en fortælling om en rig syrisk kulturhistorie, der er ved at blive knust på grund af borgerkrig."

Albarn har før optrådt i selskab med orkestret, hvor de sammen spillede i Damaskus' Operahus (Syrien) og i 2010, hvor orkestret medvirkede på Gorillaz' "Plastic Beach"-plade. Desuden optrådte nogle af medlemmerne sammen med bandet samme år på Roskilde Festival.


Nu skal de så optræde samlet på Orange Scene, og ifølge festivalen kan vi forvente, at koncerten vil "strække sig fra arabisk orkestermusik til de nutidige udtryksformer, som Damon Albarn og hans musikalske legekammerater er anerkendt for". Christina Bilde lover, at "det bliver et musikalsk topmøde mellem syriske og og vestlige musikere", mens hun beskriver åbningen som "festlig, tankevækkende og uforudsigelig".

Koncerten bliver også kulminationen på den britiske superstjernes ihærdige forsøg på at samle orkestret, efter de var nødsaget til at flygte til forskellige lande og kontinenter, da den syriske borgerkrig i foråret 2011 brød ud.

De 90 syriske musikere har derfor ikke optrådt samlet i fem år og er spredt mellem lande som Holland, Tyskland, Sverige, Danmark, Tyrkiet og Libanon.


I øjeblikket rådfører Roskilde Festival sig med en række myndigheder i forhold til at sikre de syriske musikere tilladelse til at opholde sig i Danmark i forbindelse med koncerten.

The Syrian National Orchestra for Arabic Musics repertoire strækker sig over traditionel arabisk musik og mere eksperimenterende værker.

Med festivalens åbningskoncert på plads har festivalen nu afsløret 54 ud af de i alt 175 navne på årets festival. Heriblandt finder vi kunstnere som LCD Soundsystem, MØ, New Order, PJ Harvey, Red Hot Chili Peppers, Tenacious D og Wiz Khalifa.


Det fulde festivalprogram bliver offentliggjort i starten af april, mens festivalen afholdes mellem lørdag den 25. juni og lørdag den 2. juli. Du kan skaffe dig en partout-billet på roskilde-festival.dk (pris: 1995 kr., eksklusiv gebyr), mens et begrænset antal endagsbilletter stadig er til salg for 995 kr. (eksklusiv gebyr).

Den energiske Albarn har tidligere gjort sig bemærket på festivalen, idet han, på sidste års Roskilde Festival, måtte hives væk fra scenen efter en utrættelig fem timers optræden Se og læs om episoden her

Hør her en samling af 11 essentielle sange med Damon Albarn


Find billetter til Roskilde Festival via GAFFA Live.

Varm op til Orange Scene-åbningen i selskab med Gorillaz og The Syrian National Orchestra for Arabic Music:


ANNONCE