Nyhed

Joss Stone indtager København i aften med soul, reggae og ønsket om fri marihuana

Vi har talt med den engelske sangerinde, der kan opleves i Amager Bio

Den engelske soulsangerinde og -sangskriver Joss Stone giver koncert i Amager Bio 18. juli. Vi har talt med Stone, der brød igennem i 2003, bare 16 år gammel, med sin fortolkning af The White Stripes’ ”Fell in Love With a Girl”, der i hendes version hed ”Fell in Love With a Boy”. Til dato har hun udgivet syv album, senest sidste års reggae-inspirerede ”Water for Your Soul”. Vi har talt med den nu 29-årige Joss Stone for at høre lidt om, hvad vi kan forvente, og hvorfor hun vil turnere over hele verden, bogstavelig talt – og hvorfor hun går ind for legalisering af marihuana.

Hvad kan vi forvente af koncerten i København?

– Forhåbentlig noget god musik, både noget nyt og gammelt. Jeg laver først sætlisten i sidste øjeblik, alt efter hvordan mit indtryk af publikum er, og de musikere jeg spiller sammen med. Jeg finder nemlig altid nogle lokale gæstemusikere at spille med.


Hvordan har din turné været?
– Den har været god og lang. Turnéen skal forhåbentlig fortsætte til hvert eneste land i hele verden, og hvert sted finder jeg så en velgørenhedsorganisation at arbejde sammen med og nogle lokale musikere at spille med i de byer, jeg besøger. Vi har dog ikke fundet ud af, hvem vi kommer til at gøre det med i Danmark, vi sidder lige og overvejer nogle muligheder nu.

Hvert eneste land i verden, det lyder da noget ambitiøst?

– Ja, det er ambitiøst, men jeg også altid været ambitiøs.


Hvad har været din største oplevelse på turnéen indtil nu?

– At arbejde sammen med organisationen Hear the World, som arbejder med fattige med høreproblemer. Vi mødte en ung pige i Panama, som fik et høreapparat, og min guitarist spillede så noget musik for hende, som hun så kunne høre. Det var fantastisk at se hendes reaktion, siger Joss Stone, der afviser, at hun føler sig forpligtet til at arbejde med velgørenhed, fordi hun er berømt.

– Jeg føler ikke, jeg har nogen forpligtelse, jeg gør det bare, fordi jeg har lyst. Man skal ikke gøre det, fordi man føler, at det er en pligt, man skal gøre det af lyst. Og jeg lærer utroligt meget af det. Jeg vil gerne lave noget andet end bare at synge, jeg vil gerne ændre noget og inspirere folk til at hjælpe.


Hvad har så været den bedste koncert på turnéen?

– Wien, svarer Joss Stone straks. – Det regnede og regnede, og vi var nødt til at stoppe før tid for ikke at få stød, men der var bare en vildt intens energi blandt publikum.

 


Lukas Graham ringer ikke nogen klokke

Har du et ritual, lige før du går på scenen?

– Jeg beder en lille bøn, ikke inden for nogen speciel religion, men en bøn for alle mennesker.


Hvad står der på din forplejningsliste?

– Ikke noget særligt ud over sandwiches og så en kedel, så vi kan lave te.

Hvad hører du i turbussen?


– Musik med de gæstemusikere, jeg skal spille sammen med, og som er lokale i den by, jeg spiller.

Hvem skal du spille sammen med i Danmark? 

– Jeg har ikke fundet ud af det endnu, har du nogle forslag? (NB: Det er siden interviewet blevet offentliggjort, at det er blevet københavnske Sahra da Silva).


– Øhh … måske Lukas Graham, han spiller også soul, men det kan være, han er i udlandet og spille. Han har ligget nummer 1 i England for nylig, kender du ham?

– Hm, jeg synes ikke lige, det navn ringer en klokke, men jeg er også dårlig til navne.

Det er ham med ”Once I was seven years old…” (skribenten forsøger at synge, red.)


– Nå, det synes jeg heller ikke, jeg kan genkende (griner, red.)

Det kan skyldes mine manglende sangkundskaber. Men ellers vil jeg sige Raske Penge, han spiller også reggae, som du har kastet dig over, og han har samme syn på marihuana som du. Du kan fange ham på Twitter som @rasmoney.

– Okay, jeg vil tjekke dem ud.


Kan du fortælle lidt om inspirationen til dit seneste album, ”Water for Your Soul”. Det er ret reggaepåvirket.

– Ja, det var noget, jeg var begyndt at eksperimentere med, før jeg mødte Damien Marley (som Joss Stone har spillet med i den kortlivede supergruppe SuperHeavy sammen med Mick Jagger, Dave Stewart (eks-Eurythmics) og indiske A.R. Rahman, blandt andet kendt for musikken til filmen ”Slumdog Millionaire”, red.). Da han hørte mine forsøg på at skrive reggaesange, sagde han, at det skulle jeg bare blive med, så det gjorde jeg.

Hvad blev der egentlig af SuperHeavy, I fik kun lavet ét album, i 2011?


– Det var bare et projekt for sjov, men det var fedt. Vi har alle sammen så travlt, så det ligger lidt stille nu, men hvis de ringer, er jeg klar.

 

Marihuana er skabt til os


Joss Stone har ved flere lejligheder talt varmt for legalisering af marihuana, og hun gør det også på sangen ”Sensimilla” på sit seneste album. Stone forklarer:

– Jeg er ret passioneret omkring legalisering af marihuana. Planten er fantastisk, og den bør legaliseres af medicinske grunde, som smertelindring. Jeg ryger selv marihuana, men jeg vil ikke opfordre nogen til at ryge det, det er usundt at ryge. Men bag det i en kage eller kom det i te. Planten er skabt til os, vi har receptorer i vores hjerne, der er bygget til at modtage marihuana.

Kender du så Christiania i København? Det er et sted, hvor marihuana er accepteret – Lukas Graham, som jeg talte om før, kommer i øvrigt derfra og promoverer det ofte.


– Okay? (Lyder ivrig). Nej, det kender jeg ikke, men det vil jeg da tjekke ud. (Tilbage i 2010 gav Ekstra Bladet i øvrigt Joss Stone det samme råd under et interview før en dansk koncert, men enten kom Stone ikke forbi, eller også har hun glemt det, red.)

Dit seneste album er næsten et år gammelt, er du gået i gang med at indspille ny musik?

– Ikke endnu, men jeg skal snart til at indspille en ep med nogle afrikanske musikere. Det bliver et lille sideprojekt.


Køb billetter til koncerten via GAFFA Live – der er pt. kun få billetter tilbage

Varm op med "The Answer" fra 2015-albummet "Water for Your Soul":


 

 

ANNONCE