Nyhed

Albumaktuelle Den Fjerde Væg: At give slip på godt og ondt

Den Fjerde Væg er klar med deres tredje album. Vi har taget en snak med kvartetten om tillid, live-indspilninger og amerikanske rappere.

"Forestil dig to børn på sådan 6-7 år, der står i flyverdragter og hiver fat i hinanden, fordi de er uenige. Når den ene siger "jeg giver slip, hvis du giver slip", så handler det jo om at turde tabe ansigt og gå på kompromis," fortæller Rune Risager, der er guitarist og forsanger i den alternative popkvartet Den Fjerde Væg. Han er igang med at forklare, hvorfor de har valgt titlen "Jeg Giver Slip Hvis Du Giver Slip", til deres netop udsendte tredje album. 

Trommeslager Mikael Nørlund uddyber forklaringen: "Helt bogstaveligt handler mange af sangene om at give slip på både godt og ondt. Det kan være, du giver slip på din frygt, men det kan også være, du giver slip på din kærlighed eller dine ambitioner. Den titel omfaver det hele på en gang. Og så er den utrolig poetisk." 

Eklektisk lydmageri 


På Den Fjerde Vægs to tidligere udgivelser "Drengekys" (2012) og "Danser" (2014) trækker de fire herrer på hele den musikalske genre-palette. Sammen er de kendte for deres nærmest kalejdoskipiske fornemmelse for lydmageri, og med elementer fra både hiphop, klassisk rock, disco og dansksproget pop fletter de lydcollager sammen med tekster, der er åbne for fortolkning.  

"Vi har en virkelig bred smag indenfor musik, så der er ikke nogen genre, vi som sådan ikke vil røre ved. Vi har godt nok ikke spillet metal endnu, men det kan jo være det kommer", griner Mikael Nørlund, og uddyber:

"Jeg tror ikke, vi er så bange for at bevæge os ud over en eller anden genre, fordi vi ikke er særlig bevidste om, hvilken genre vi bevæger os indenfor. Vi går mere op i, hvilken stemning eller hvilket instrument en bestemt sang har brug for, og så giver vi den det."


Det bedste fra to verdener 

Den eklektiske stil fra "Danser" og "Drengekys" fortsætter de på albummet "Jeg Giver Slip Hvis Du Giver Slip". Alligevel adskiller det nye album sig væsentligt fra de forrige: "Mens vi på "Danser" og "Drengekys" altid har indspillet meget collage-agtigt, så har vi på det nye album haft lyst til at indspille live," fortæller Rune Risager.    

Med Den Fjerde Vægs egne ord har den dobbeltsidede indspilningsproces givet albummet det bedste fra begge verdener. Mikael Nørlund forklarer det med, at gruppen først gik den old school vej og bagefter den mere moderne.


"Vi startede med at gå i studiet og indspille en hel plade live, præcis som man gjorde det tilbage 70'erne. Da vi så havde gjort det, gik vi i et topmoderne studie med synthesizer og effekter og pillede det hele fra hinanden for at bygge det op fra bunden igen," uddyber han. 

Dynamik og spændvidde

"Rent teknisk har vi arbejdet med at optage, mens vi spiller meget svagt. Det giver en større effekt, når vi så spiller kraftigt. På den måde er der kommet en stor spændvidde på albummet," forklarer Rune Risager.


Mikael Nørlund tilføjer: "Det er præcis den spændvidde, der gør vores album så dynamiske. Der er meget popmusik, der, når du ser indspilningen, bare er en lang pølse. Det kan vi godt lide, at vores ikke er." 

Ordet dynamik virker som et stikord for Rune Risager, der overtager: "Jeg synes, den dynamik, der er i musikken, afspejler den dynamik, der er i livet. Alt er jo ikke bare på samme måde hele tiden," forklarer han. 

Singlen Børn og Fulde Folk


Singlen "Børn og Fulde Folk" udkom som forløber, og Den Fjerde Væg er selv utrolig glade for, at det netop blev det nummer, der først ramte fanskarens ører: 

"Vi synes, sangen er fed. Den har et stærkt udtryk, som skiller sig ud," fortæller Mikael Nørlund, der godt kan lide, at "Børn og Fulde Folk" ikke lyder som den typiske popsingle.  

Selv havde Den Fjerde Væg regnet med at have "Jeg Giver Slip Hvis Du Giver Slip" klar på ikke mere end tre måneder, men arbejdet trak ud og endte med at tage omkring det dobbelte:

"Det tager bare altid længere tid end vi tror," smiler de samstemigt, enige om at arbejdet med Jeg giver Slip Hvis Du Giver Slip ellers har været meget harmonisk.


Det bedste album indtil videre

Resultatet er blevet et album, de selv er utrolig stolte af: "Vi synes, at det er den bedste plade, vi har udgivet indtil videre. Vi glæder os til at komme ud og spille den for vores fans," siger Rune Risager og tilføjer, at han håber, at det nye album vil skaffe bandet nye fans.

Selv mener kvartetten, at der er sket rigtig meget, siden de udgav deres første album i 2012: "Hvis ikke den udvikling var sket, så tror jeg vi var stoppet. Præmissen er, at vi hele tiden skal lære noget af det, vi laver. Om hinanden, om musikken og om kunsten". 


Mikael Nørlund nævner selvtillid som en af de vigtigste parametre, når det kommer til bandets udvikling. "Altså ikke selvtillid på den måde, at vi hele tiden går med brystkassen helt fremme," griner han og fortsætter:

"Mere sådan, at vi tror på vores egne idéer endnu mere, end vi har gjort tidligere. Det handler både om, at vi er blevet et par år ældre, og at vi har udgivet en del musik."

Fremtidsplaner og amerikanske rappere 


"Vi kunne godt tænke os at lave noget med en rapper". De smiler og fortæller om et mislykket forsøg på at få fat i en flok amerikanske rappere. "Vi har også prøvet at rappe selv," siger Mikael Nørlund. Rune Risager korrigerer ham: "Pseudo-rappe, mener du." 

Ud over de løse planer om rap-samarbejde, er fremtidsdrømmene klarer for Den Fjerde Væg: "For det første drømmer vi om at blive ved med at lave musik sammen," siger Mikael Nørlund og fortsætter:

"For det andet drømmer vi om at få flere mennesker med om bord. Ikke til at lave musikken, men til at høre den. Vi føler selv, vi laver noget spændende musik, som folk fortjener at høre". 


"Jeg Giver Slip Hvis Du Giver Slip" er netop udkommet. Du kan høre førstesinglen "Børn og Fulde Folk" her. 


ANNONCE