Nyhed

Video: Tidligere Reptile Youth-medlem laver musik til technoballet i Aarhus Lufthavn

GAFFA.dk – alt om musik

Den tidligere Reptile Youth-musiker Esben Valløe, også kendt fra projektet Antonio Gram, har med sin nye duo, M€RCY, hvis andet medlem er Tim Panduro, lavet musik til technoballetten ”My Icarus Complex”. En forestilling, der spiller i en hangar i Aarhus Lufthavn i Tirstrup 19.-21. august, og der er stadig ledige billetter. Vi har talt med Valløe om projektet.

Hvad kan vi forvente af ”My Icarus Complex”?

– Det er en steds-specifik produktion, hvor flere forskellige kunstarter smelter sammen. De seks dansere kommer også fra forskellige dele af dansescenen. Det bliver opført i en gammel militærhangar på et område, som har supermeget karakter og nærmest minder om Tjernobyl. Musikken bliver 75 minutters musik, som går fra ambiente passager til hårdtpumpet techno. Det meste er instrumentalt, men der er et nummer, hvor der er en spoken word-passage, som er skrevet af digteren Caspar Eric. Teksten tager udgangspunkt i den antikke græske Ikaros-myte om Ikaros, som får vinger af sin far, så de to kan flyve væk fra Kreta, hvor de er fanget. Ikaros flyver dog trods advarsler fra sin far for tæt på solen, så hans vinger brænder op, og han styrter ned. Men hvad nu, hvis han gjorde det med vilje, er tanken bag forestillingen. En af kompositionerne er i øvrigt skrevet sammen med Jeppe Kjellberg fra WhoMadeWho.


Hvordan er dette samarbejde kommet i stand?

– For et par år siden var jeg inde og se en ballet i Berlin med min ven Troels Primdahl, som er koreograf. Det var et fremragende symfoniorkester, der spillede, men på et tidspunkt begyndte de at integrere noget elektronisk musik, og det fungerede ikke, syntes jeg. Og så blev Troels og jeg enige om, at vi måtte lave en technoballet. Så gik vi i gang og fik heldigvis en masse gode folk med og støtte fra blandt andet Statens Kunstfond, Aarhus Lufthavn og Aarhus 2017.

Hvad kan du fortælle om det nummer, du har lavet med Jeppe Kjellberg?


– Jeg har ikke fortalt Jeppe det her endnu, men jeg har faktisk været stor WhoMadeWho-fan, siden jeg så dem på Roskilde i 2007. Siden da er vi rendt ind i hinanden i backstagelokaler fra Melt til Mexico, men det er første gang, vi arbejder sammen. Jeg spurgte Jeppe, om han ville være med til at skrive musikken til den scene, hvor Ikaros er fløjet helt op til solen. Hans vinger er smeltet, og han falder ned med hundrede kilometer i timen og rammer havets iskolde overflade.

– Da vi mødtes første gang i mit studie, var Jeppe midt i et kaotisk brud med sin kæreste, og der var en helt speciel energi. Vi sad faktisk mest og snakkede om følelser, og man kan sige, at stemningen var perfekt til at skrive den her sang. Det handler om at miste alt jordisk og stå tilbage helt sårbar og klædt af til skindet. Men også med en ny erkendelse af at være menneske. Det er både sørgeligt og smukt.

– Det fede ved at arbejde med forestillingen som format er, at man kan bygge op til en helt anden form for klimaks. Man kan tillade sig at lave en tidslinje, som har nogle helt andre cinematiske kvaliteter og kontraster end for eksempel en rockkoncert. En storladen elektronisk ballade virker helt anderledes på et backdrop af tonstung techno.


Hvad kan vi forvente af forestillingen, nu nærmer premieren sig jo med stormskridt?

– Det er et meget spektakulært show med seks dansere som er bragt hertil fra blandt andet Rusland, Israel og Japan. Musikken er inspireret af den technoklubbens katarsis og det, at flere kroppe kan smelte sammen til én.

– For os er det jo fantastisk at se de her seks vanvittige dansere reagere på den musik, vi står og spiller live. Vi er kommet med et udgangspunkt til musikken, som vi så har vi videreudviklet i samspil med koreografen og danserne. Nu har vi lige haft den første gennemspilning med lysdesigneren og jeg er overvældet. Efter min mening har vi en af Danmarks bedste lysdesignere om bord.  Det er også ret vildt at præsentere noget af den her kaliber i en forladt militærhangar på Djursland. Det bliver voldsomt og smukt.


Se en "behind the scenes"-video fra forberedelserne:

behind the scenes of MY ICARUS COMPLEX from Troels Primdahl on Vimeo.


 

ANNONCE