Nyhed

Gogol Bordello giver tre danske koncerter

GAFFA.dk – alt om musik

Det New York-baserede Balkan-folk-punk-band Gogol Bordello kommer til Danmark og giver tre koncerter i Aarhus, Odense og København til maj.

Gogol Bordello kan opleves på Train i Aarhus den 9. maj, Posten i Odense den 10. maj og Den Grå Hal i København den 11. maj.

Det otte m/k høje orkester Gogol Bordello kalder selv musikken for ”gypsy punk” og er kendt for højenergiske koncerter med tydelige referencer til Balkan-musikken med instrumenter som violin og harmonika og den yderst karismatiske frontfigur, sanger og guitarist Eugene Hütz som ceremonimester.

Gogol Bordello blev dannet på Manhattans Lower East Side i New York tilbage i 1999. Navnet ”Gogol” er ifølge et interview på NPR taget efter den russisk-ukrainske forfatter Nikolai Gogol, der smuglede ukrainsk kultur ind i det russiske samfund på samme måde, som Gogol Bordello smugler deres østeuropæiske musik ind i lande, der normalt mest hører engelsksproget musik. Størstedelen af Gogol Bordello er da heller ikke oprindeligt fra New York: Frontfigur og primus motor Eugene Hütz er oprindeligt fra Ukraine, både violinist Sergey Ryabtsev og guitarist Boris Pelekh er fra Rusland, og tre af de øvrige medlemmer har rødder i henholdsvis Hviderusland, Ecuador og Etiopien. Kun to er indfødte amerikanere.

Gogol Bordello albumdebuterede i 1999 og har til dato udgivet ti album, senest ”Seekers And Finders” fra 2017. I Danmark slog bandet for alvor igennem i 2006 med en koncert på Roskilde Festivals Arena-scene. De vakte også begejstring, da de i 2009 afløste den sygdomsramte Lil Wayne på Roskilde Festivals Orange Scene med en koncert, som GAFFA tildelte de maksimale seks stjerner.

LÆS OGSÅ: Sommerfestens soundtrack blev sigøjnerpunk – anmeldelse af Gogol Bordello, Roskilde Festival, Orange Scene, 2009

I det hele taget er bandet hyppige gæster på de danske scener. De gav senest dansk koncert på årets Tinderbox Festival, hvor GAFFAs anmelder Morten Gottschalk uddelte fire stjerner med blandt andet følgende ord: "Måske er det ikke helt skarpt at sætte partybandet til at starte koldstarte festen. Men man kan ikke klandre bandet. Gogol holder altid en fest, i den udstrækning energien fra publikum tillader det."

LÆS OGSÅ: De pseudorumænske bastarder varmer fodsåler – anmeldelse af Gogol Bordello, Tinderbox, 2017

Varm op med "Start Wearing Purple" fra 2005, en genindspilning af en sang fra bandets debutalbum fra 1999:

 

ANNONCE