Nyhed

Redaktionen kårer årets 10 bedste danske sange

GAFFA.dk – alt om musik

GAFFAs skribentstab har endnu en gang skuet tilbage på året, der gik, og i fællesskab – efter et pointsystem – kåret de bedste sange i ind- og udland. Musikåret 2017 har været præget af mange spændende udgivelser i alverdens genrer, og der var – ligesom på listerne over årets bedste albums – tæt opløb om de øverste pladser. 

Hør alle sangene på en playliste nedenfor.

LÆS OGSÅ: Redaktionen kårer årets internationale sange – nummer 10-1

10 Baby in Vain: To Heaven and Back

En herlig upoleret punkrocket sag fra den internationalt turnerende trio. Hvis nogen siger, rocken er død, leverer Baby in Vain beviset på det modsatte. Bemærk samspillet mellem Lola Hammerichs vrængende vokal i versene og Andrea Thuesens mere uskyldsrene sang i omkvædene.

9 Turbolens: Rastløse Bevægelser

En af årets store overraskelser kom fra den tidligere Mew-guitarist Bo Madsen, som efter to år uden for rampelyset vendte tilbage som sanger og sangskriver – med et band, som foruden ham selv udelukkende består af børn. Det kunne lyde som en gimmick, men sangen i sig selv er fortrinlig.

8 Hugo Helmig: Please Don't Lie

Trods den store skygge fra far Thomas udgav dengang 18-årige Hugo Helmig i sommer sin debutsingle uden at ryste på hånden. "Please Don't Lie" er da også en iørefaldende og velskrevet popsang, som understreger, at Hugo sagtens kan stå på egne ben. Nummeret handler om at skrue lidt ned for selviscenesættelsen på de sociale medier og slippe sig selv fri. Hørt!

7 Love Shop: Skøjteløb på Bagsværd Sø

Love Shop udgav i 2017 deres 11. album, det meget anmelderroste Risiko, der understreger, at Jens Unmack & Co. stadig er tændte hele 27 år efter debutalbummet. Et af højdepunkterne er den vuggende ballade "Skøjteløb på Bagsværd Sø", hvor titlen er et lille citat fra Gasolin'-klassikeren "Det bedste til mig og mine venner". Vi siger: Love Shop til dig og dine venner!

6 Peter Sommer: Skønne spildte kræfter

Skanderborg-skjalden indledte året med en smuk ballade, hvis stærke tekst var medvirkende til, at nummeret i september blev tildelt den nyindstiftede Folkekirkens Musikpris med følgende begrundelse: "Sangen er lyrisk stærk og bringer store spørgsmål i spil – spørgsmål om menneskesyn (jævnfør blandt andet Paulus’ Brev til Romerne kapitel 7, vers 19), held og uheld, lykke og ulykke, håb og melankoli, fortabelse og forløsning."

For nylig roste kollegaen Katinka Bjerregaard (fra bandet Katinka) sangen til sit favoritnummer fra 2017 og fortalte til GAFFA:

– Jeg har altid haft en hobby, hvor jeg samler på første sætninger i tekster, og i år var det linjen “Jeg springer ud som optimist, og det føles som at desertere” fra Peter Sommers sang “Skønne Spildte Kræfter”, der fuldstændig væltede mig omkuld. Det er sjældent, at jeg har hørt en sang, hvor teksten smager så meget på tunge eksistentielle spørgsmål, men at musikken samtidig gør den dramatisk og indbydende. Jeg bliver virkelig suget ind i det rum, der bliver skabt af musikken og Peter Sommers smukke og mørke ord. De tvinger lytteren til at dvæle og mærke efter, og man ender med at stå tilbage med en masse tanker, der er vigtige at overveje, når man er et menneske. 

Vi er ganske enige!

5 Future Animals: Ask for It

Stefan Forrest og Morten Ristorp har produceret musik for tunge typer som Lukas Graham, Aloe Blacc og Selena Gomez. “Ask For It” er første egensingle, og der er lagt op til en gedigen omgang pop med blød pianosound, Midi-strygere og et rokkeligt beat. Måske kan du genkende Stefan Forrests lækre vokal fra blandt andet omkvædet på Kesis monsterhit “Søvnløs”?

4 The Minds of 99: I'm Gonna Die

Vi skal alle sammen dø, og hvis vi skulle have glemt det, skal Niels Brandt & Co. nok minde os om det – på den fede måde. Post-punk/synthrockerne vendte efter et par års udgivelsespause tilbage med den fortrinlige ep Solkongen (del 1), hvor singleforløberen "I'm Gonna Die" er en blandt mange stjernestunder.

3 Benal: Uh Babe

Den elektroniske hiphopduo alias rapper Benjamin og programmør Albert fik deres helt store gennembrud i 2017 med deres andet album, Hvis det virkelig er vigtigt, og tildelingen af P3-Prisen. På albummet er Benjamins indre rapperdæmon blevet sat fri. Og hvilken dæmon! Hans udtryk minder mest af alt om en revisor, der har fået nok af råddenskaben bag designerbrillerne. Reciterende sine digte i den distinkte oplæserstil, som han excellerer i. Benjamin er stadig aggressivt leverende hver en sætning, ikke mindst på "Uh Babe", med rå vers og melodiske, bløde omkvæd.

2 Nelson Can: Miracle

Efter tre års udgivelsespause vendte rocktrioen Nelson Can i år stærkt tilbage med ep'en EP3, hvor et af højdepunkterne var "Miracle". Selina Gins dramatiske stemme, Signe Tobiassens melodiske og beskidte bas og Maria Juntunens hårdtslående trommer – og så en velskrevet sang – er alt, hvad der skal til.

1 Kellermensch: Bad Sign

Det gav genlyd, da Kellermensch i slutningen af 2016 udgav deres første single i seks år, "Bad Sign". Sangen åbner også bandets længe ventede andet fuldlængdealbum Goliath, og det er terrængående. Den tunge bas og det dystopiske orgel kontrasteres af den melodiske stryger og forsanger Sebastian Wolffs intense vokal, og sangen banede vejen for Kellermenschs massive comeback i 2017.

LÆS OGSÅ: Redaktionen kårer årets internationale sange – nummer 10-1

Hør sangene nedenfor:

ANNONCE