Nyhed

Allan Vegenfeldt fra singleaktuelle The Sandmen: Elektronisk musik kan sagtens være lige så rå som guitarrock

Rockveteranerne fortolker punkikoner på deres nye single, men hvor er rocken blevet af i dag hos de unge?

Det erfarne rockband The Sandmen er aktuelle med en vinylsingle, hvor de har fordansket to markante punk-fænomeners sange, nemlig det danske band Befores "Alle fangerne" fra 1980 og svenske Thåströms "Beväpna dig med vinger" fra 2012 – i øvrigt samme dag, som Thåström har annonceret en koncert i Vega den 9. november.

1976 var året, hvor punken spirede frem i form af singler fra henholdsvis The Damned og Sex Pistols. Året efter spillede Sex Pistols to koncerter på spillestedet Daddy's Dance Hall i København. Punkmusikken nåede for alvor Danmark, og snart væltede det frem med nye punkorkestre. Et af disse danske bands, som hurtigt fik kultstatus, var Before alias sanger Fritz Bonfils, guitarist Martin Hall, bassist Lars Bo Tolstoy og trommeslager Michael Illo Rasmussen. Sidstnævnte var med til at danne The Sandmen i 1985. Sangeren i The Sandmen, Allan Vegenfeldt, blev også blevet grebet af punken og så Before ved flere lejligheder. 
 
Befores eneste sang på dansk, "Alle fangerne" er derfor en nærliggende sang for The Sandmen at fortolke og markere de 40 år, der er gået med. Om forbindelsen til Thåström fortæller Allan Vegenfeldt:
 
"Hvad angår Thåstrøms "Bevæbn Dig Med Vinger", er linket til The Sandmen, at Joakim Thåströms første band, Ebba Grön, var et af de orkestre Before delte plakat med på et af københavnerpunkens klassiske spillesteder, Rockmaskinen. Senere dannede Thåstrøm Imperiet, der fik stor betydning for indspilningen af The Sandmens første album, ”Western Blood”, idet penge, vores daværende pladeselskab Garden Records/Mistlur havde tjent på blandt andet Imperiets succes, betalte for The Sandmens første album. Studiet, vi arbejdede i, lå i en bygning på Söder i Stockholm, hvor Imperiet også havde deres øvelokale. Studiet øverst, Imperiet i stuen. Når Imperiet øvede, skulle vi være stille. De var klart kongerne af Söder," griner Allan Vegenfeldt.
 
Vi har stillet sanger Allan Vegenfeldt en stribe spørgsmål om deres to fordanskninger, deres kommende turné, som bliver offentliggjort til foråret, og hvad de ellers har gang i for tiden.
 
I hylder punkens rødder, men The Sandmen har jo – efter min mening – aldrig rigtigt spillet punk, men snarere rock. Hvorfor blev det rocken og ikke punken, der blev jeres udtryk?
 
– Punken var, om ikke død, så blevet til noget andet. Musikken var blevet mørkere, udtrykket koldere. Mine musikalske rødder og inspiration ligger i tidlig guitarbaseret punk som The Damned, Clash og Sex Pistols, der jo egentlig er up-tempo energisk rock. Samtidig blev den popmusik, der blev spillet i DR pænere og pænere, ligesom nu, så der var al mulig grund til at skrue op for guitaren

Hvad kan man forvente af jeres kommende koncerter?
 
– Nye og gamle numre, på dansk og engelsk, flere beats, mere syre, mere larm...
 
Hvad synes I, I har fået ud af at skifte sangsprog fra engelsk til dansk?
 
– Glæden ved at prøve noget, vi ikke har prøvet før. Det føles meget mere nøgent at skrive på dansk, men vi mener, at vi får noget mere ærlighed frem i musikken. 

Hvornår udgiver I ny musik igen, og bliver det på dansk eller engelsk?
 
– Vi arbejder på en ny single i foråret og et nyt album senere i 2017. Jeg tror, vi kommer til at skrive på både dansk og engelsk fremover, der er ingen regler.

Der synes ikke at være mange unge bands – altså hvor medlemmerne er teenagere eller i 20'erne – der spiller rock i Danmark lige nu, i hvert fald ikke dem, der appellerer bredt – de vil hellere lave elektronika, rap, pop og r&b, mens rocken bliver skabt af musikere i 30'erne, 40'erne og 50'erne som fx Volbeat, D-A-D, The Blue Van, Dizzy Mizz Lizzy, Sort Sol og jer. Er I enige, og hvorfor tror I i givet fald, det er sådan? Og hvilke unge danske rocknavne kan I anbefale?

– Vi er enige i, at der desværre ikke er mange unge, der rammer bredt med rockmusik i øjeblikket. Men alligevel har meget ung musik et rocket udtryk og har det samme oprørske, som rockmusikken havde engang. Elektronisk musik kan i mine ører sagtens være lige så rå som guitarrock. 
I mine ører er en god sang en god sang, selv om tracket er programmeret. Men jeg tror på, at guitaren vender tilbage igen og igen. Jeg tror, at DR og andre radiostationer har meget indflydelse på, hvordan lyden skal være lige nu, men mon ikke, som med mode og alt andet, at guitarrocken vender tilbage. Forhåbentlig i en ny udgave. Mine favoritter er helt klart Baby in Vain og Iceage. 
 
Se The Sandmen fremføre "Bevæbn dig med vinger" live på Loppen:
 
ANNONCE