Nyhed

Kan ”Vapor Wake”-hunde forhindre angreb til koncerter?

GAFFA.dk - Alt om musik

I kølvandet på de seneste års koncertskyderier og -bombninger virker det ikke længere overdrevet at frygte for sin sikkerhed, når man bevæger sig ind i den store menneskemængde foran en scene. En særlig form for bombehunde kan dog måske gøre koncerter mere sikre.

Spillestederne gør naturligvis, hvad de kan, for at hæve sikkerheden til koncerter, men kan man nogensinde vide sig helt sikker, når man samler så mange mennesker på et sted? Nej, det kan man vel egentlig ikke. Og det er hårdt arbejde for bombehunde at snuse til samtlige koncertgæster. Derfor er en gruppe fra Auburn Univeristy begyndt at træne hunde i at lugte til luften i stedet for personer. Det skriver Rolling Stone.

Når folk bevæger sig, efterlader de et spor af varm luft omkring sig. Hvis en person bærer en bombe eller et skydevåben, vil dette luftspor bære præg af krudt, og de såkaldte ”vapor wake”-hunde vil faktisk kunne opfange disse dufte – og potentielt finde en selvmordsbomber eller et skydevåben blandt 50.000 mennesker.


Artiklen fortsætter under videoen.

Det lyder jo særdeles lovende, men hvor realistisk er det, at hundene kan udføre dette stykke arbejde og holde os alle sikre? Tim Leiweke, der tidligere har arbejdet med koncert- og eventplanlægning og nu er en del af en gruppe, der arbejder med koncertsikkerhed, vil ikke udelukke, at de veltrænede hunde kunne have forhindret blandt andet selvmordsbomberen ved Ariana Grande-koncerten den 22. maj i år i Manchester:


”Jeg ser tilbage og spørger mig selv: Ville det være sket, hvis der havde været vapor wake-hunde til stede? Og hver gang er svaret: sikkert ikke. Det, der fascinerer mig er, hvor gode de er, hvor udførlige de er og hvor fokuserede deres næser er.”

Hundenes potentiale bliver der altså ikke sat spørgsmålstegn ved, og under de få begivenheder, hvor hundene har været på patrulje, har de også vist gode tegn. Ganske vist har de endnu ikke stoppet nogle angreb, men de har lokaliseret lovlige håndpistoler under et Donald Trump rally samt en mand, der bar nitroglycerinpiller mod en hjertesygdom. Disse var fejlfund, men de taler stadig for hundenes forbløffende sporingsevner.

Masseskyderier vil ske igen


Det er dog ikke alle, der er helt overbevist om idéen, da der ikke ligger en præcis videnskab bag at udnytte hundenes potentiale på denne måde. Derfor tøver flere koncertsteder med at satse på hunde. Og selvom Leiweke er forholdsvis overbevist om, at disse ”vapor wake”-hunde kunne have forhindret angrebet under Ariana Grandes koncert i Manchester, så ville det nok have været vanskeligere ved den seneste skudepisode i Las Vegas.

Her befandt gerningsmanden sig nemlig på 32. etage af Mandalay Bay Hotel, hvorfra han skød ned på koncerten. Han var altså ikke i nærheden af koncertens security og ville derfor heller ikke have været i nærheden af eventuelle hundenæser. I øvrigt fandt politiet 23 automatiske rifler på Stephen Paddocks hotelværelse, så man kan forsigtigt gisne om, at en skærpet våbenlov nok kunne have gjort en større forskel i netop denne sammenhæng.

James Fallows er en amerikansk journalist for avisen The Atlantic, og han skrev efter den tragiske hændelse i Las Vegas en artikel, hvori han refererer til en anden artikel, han skrev for fem år siden efter masseskyderiet i en biograf i Aurora, Colorado:

”Den endnu mere triste, rædselsfulde og forfærdende pointe er den delte amerikanske viden, at det her uden tvivl vil ske igen, og det vil ske i USA mange, mange gange, før det sker nogen andre steder.”


Han fortsætter med at reflektere over sin tidligere udmelding, nu med Las Vegas i baghovedet:

”Det er også sandt nu. Jeg forventer også, at det er sandt om fem år. Jeg er en optimist omkring de fleste aspekter af Amerikas overlevelsesevne og tilpasningsevne, men ikke omkring at vende Amerikas implicitte beslutning om at lade disse drab fortsætte. Beslutning? Ja. Andre højtudviklede samfund har udbrud af masseskyderier. Skotland i 1996. Australien, også i 1996. Norge i 2011. Men kun i USA kommer de igen og igen og igen.”

Så for at vende tilbage til overskriften i dennne artikel: Kan vapor-wake hunde forhindre angreb til koncerter?


Ja.

Og nej.

De kan forhindre nogle angreb og som minimum i hvet fald øge sikkerheden betragteligt. Men i andre tilfælde er hundene simpelthen irrelevante.


ANNONCE