Nyhed

Stor festival præsenterer ligestillet program

GAFFA - 35 år i musikkens tjeneste

Barcelonas Primavera Sound Festival afslører i dag et vanvittigt program under et nyt køns-bevidst koncept

Lineuppet til næste års udgave af den catalanske festival Primavera Sound er ved første øjekast ganske solidt. Plakaten er netop offentliggjort med headliners som Tame Impala, Solange, Future, Cardi B, og en lang række øvrige store navne, der kan nævnes i flæng: FKA Twigs (billedet), Interpol, Robyn, Mac DeMarco, Christine & The Queens, James Blake, Janelle Monáe, Nas, Rosalía, Erykah Badu og mange flere.  

Går man et spadestik dybere i programmet, vil man dog opdage, at der lægger nogle dybere tanker bag de 226 bookinger. Festivalen, som er en af Europas største med over 215.000 deltagende sidste år, præsenterer nemlig for første gang en næsten ligelig fordeling af mandlige og kvindelige artister under deres nye koncept "The New Normal".


Som festivalens forklarer, er grundlaget for det nye koncept, at lignende køns-kvoter bliver "the new normal" på verdens festivaler. Til spørgsmålet "hvorfor lave en ligelig kønsfordeling nu?" svarer festivalen følgende på deres hjemmeside:

"Fordi vi skulle have gjort det for længe siden. Hvis halvdelen af vores publikum er kvinder, hvorfor skal halvdelen af de optrædende så ikke også være det? Vi starter her og accelererer vores forandringer til at skabe et lineup, der ikke burde være undtagelsen – men reglen. Men lad os ikke glemme, at dette kun er et lineup og kun en festival – hvad der betyder noget, er alt det andet".

LÆS OGSÅ: Festivaler lover ligestilling på programmet


Den globale norm hælder lige nu mod en ulige fordeling, hvor mandlige artister er overrepræsenteret i forhold til kvinder. Denne ulighed har fået stor opmærksomhed blandt arrangører og bookere i indeværende år.

Tilbage i februar blev et internationalt initiativ lanceret, hvor i alt 45 festivalarrangører skrev under på en aftale om at opnå eller opretholde et ligestillet program i 2022. Det såkaldte Keychange Initiativ er sidenhen vokset til over 100 internationale musikfestival, der deler samme mål.

Flere initiativer herhjemme har også forsøgt at kaste fokus på uligheden, senest spillestedet Forbrændingen på Albertslund, der udelukkende booker kvindelige artister i 2019 for at rette op på den kønsmæssige ubalance og skabe mere diversitet. Som den kunstneriske leder, Jeppe Skjold, forklarede:


– Vi booker et helt år med kvinder for at vise, at der er masser af dygtige og relevante kvindelige acts derude, fordelt på mange forskellige genrer og stilarter. Nok til at udfylde et helt årsprogram, og mere til [...] Er det modsigende at ville have diversitet og samtidig kun booke et køn? Ja, og det er vi helt bevidste om. Alligevel mener vi, at den nuværende kønsbalance er så skæv, at der må radikale metoder til.

LÆS OGSÅ: Dansk spillested vil kun præsentere kvinder i 2019

Se plakaten for Primavera Sound 2019 her:


ANNONCE