Nyhed

Cranberries-sangerinden Dolores O'Riordan er død

GAFFA.dk – alt om musik

Dolores O'Riordan, sangerinden og hovedsangskriveren i det irske poprockband The Cranberries er død, 46 år gammel, skriver blandt andre BBC. Dødsårsagen er endnu ikke offentliggjort.

En talsmand for vokalisten udtaler:

"Sangerinden var i London for en kort indspilnings-session. Ingen andre detaljer er tilgængelige på nuværende tidspunkt. Familien er knust over at høre den chokerende nyhed og ønsker fred i denne meget svære tid."


Ifølge BBC blev O'Riordan fundet død på et hotel i London mandag morgen.

Sangerinden med den ekspressive og følelsesfulde stemme var medlem af The Cranberries fra 1990 til 2003, hvor gruppen holdt pause, og igen fra da de blev genforenet i 2009. Hun har også udgivet to soloalbum i 2007 og 2009 og udsendte i 2016 et album med gruppen D.A.R.K., der foruden O'Riordan bestod af den tidligere The Smiths-bassist Andy Rourke og sangeren og produceren Olé Koretsky.

LÆS OGSÅ: The Smiths møder The Cranberries – bogstaveligt talt


The Cranberries er især kendt for 1994-kæmpehittet "Zombie" fra deres andet album, No Need to Argue. Et album, som har solgt mere end 15 milloner eksemplarer og er gruppens største succes. Samlet har orkestret solgt mere end 40 millioner plader.

Gruppen albumdebuterede i 1993 og har til dato udsendt syv album, senest Something Else fra 2017, et album med orkesterudgaver af primært tidligere sange med bandet.

Foruden "Zombie" er gruppen kendt for hits som "Linger" (1993), "Ode to My Family" (1994), "Salvation" (1996) og "Promises" (1999). Gruppen oplevede faldende salgstal efter årtusindskiftet, om end deres seneste album gik top 20 i både Irland og Storbritannien.


Genfandt den store melodi

Det sidste Cranberries-album med lutter nye sange var Roses fra 2012, et album, som GAFFAs anmelder Jan Opstrup Poulsen var godt tilfreds med. Han tildelte det fire stjerner med blandt andet følgende ord:

"Recepten er som sådan ikke ændret hos The Cranberries, der har fundet sammen efter 10 pause. Bandet har ikke skiftet stil, men de har lidt overraskende fundet den store melodi og holder et flot niveau albummet igennem. Det er den stærkt syngende Dolores O'Riordan i en række melankolsk svøbte sange, der fremføres med musikalsk overskud." Læs hele anmeldelsen her.


Gruppen drog sidste år på turné, men måtte afbryde turen grundet rygproblemer hos O'Riordan. Turnéen gik uden om Danmark, hvor bandet ikke har spillet siden en koncert i Vega i 2002. O'Riordan optrådte også som solokunstner i Vega i 2007.

I 2014 var O'Riordan mentor i talentshowet Voice of Ireland.

Dolores O'Riordan efterlader sig tre børn. Hun blev gift i 1994 med Don Burton, tidligere tourmanager for Duran Duran, og skilt 20 år senere.


I flere interviews sidste år, blandt andet med Metro UK, fortalte O'Riordan, at hun to år tidligere var blevet diagnosticeret med bipolar lidelse, også kendt som maniodepressivitet. I 2014 blev hun anholdt for at angribe en stewardesse på et fly fra New York til Shannon i Irland og efterfølgende nikke en politibetjent en skalle i lufthavnen. Hun forklarede senere hændelsen med et anfald af mani og blev idømt en bøde.

Hyldes af kolleger

På Twitter hyldes O'Riordan af mange kolleger, blandt andre Duran Duran, Diplo og landsmanden Hozier:Se musikvideoerne til hittene "Linger" og "Zombie" fra 1993 og 1994 samt "Tomorrow" fra 2012 og en liveoptagelse med D.A.R.K. fra 2016.v>
ANNONCE