Nyhed

VIDEO: Per Vers sampler Carpark North i ny Shaka Loveless-duet

GAFFA.dk – alt om musik

Anden single fra det kommende album Knust Kunst er landet

Per Vers er aktuel med videoen til sin nye single, "I dag", anden forløber for det kommende album, Knust Kunst, som udkommer til efteråret. Et album, hvor den erfarne rapper har skabt 12 nye sange oven på samples fra 12 fortrinsvis sjældne danske vinylplader. Denne gang har han dog kastet sig over en ganske kendt sang, nemlig Carpark Norths "Transparent & Glasslike". Vi har stillet Per Vers en stribe spørgsmål om den nye single, hvor han synger duet med Shaka Loveless. Hør sangen og se den tilhørende "lyric video" ovenfor.

Hvad er tankerne bag "I dag"?

– Det er min kampsang mod mental-coaching. Intet er nemmere end at tage 900 i timen for at sige til folk, de skal se positivt på tingene. "Smil til verden og den smiler tilbage” – eller også spørger den, hvad fanden du griner ad. Jeg kan ikke lide tanken om at bygge sig selv og sin facade op foran spejlet, før man går ud af døren om morgenen. Hellere gå ned i knæ og løsne op i skuldrene og se, hvad der kommer. Åbenhed for tilfældet og især at slippe løgnen om, at livet er noget, vi selv bestemmer. "I dag bliver en god dag – eller en dårlig." Verdens simpleste og mest afbalancerede mantra. Der findes dage, der er lort, og min pessimistiske side prøver som regel at overbevise mig om, at denne gang er det nok en permanent tilstand. Det giver samtidig en styrke til at stå midt i en af de sorte dage og vide, at det siger ingenting om i morgen, hvor kompasset og mundvigene kan vende den anden vej. Det er en sang om at nægte at putte flødeskum oven på lorten for at få det til at ligne lagkage på Instagram. 

Samplet af Carpark Norths "Transparent and Glasslike" er noget mindre fremtrædende, end det var på forgængeren "Ha' det så ungt", hvor Annisette fyldte en hel del. Hvorfor har du valgt at give Carpark North en mindre tydelig rolle, end Annisette fik?
 
Du skal bare lytte bedre efter, hehe. Der er små bidder af lydene fra versene i “Glasslike” ud over hele vores track, Laus “ aaaah” lægger op til omkvædet, og så har vi taget og flået guitaren helt i stykker, men den ligger gennem hele vores omkvæd, godt gemt under Shaka. Deres ikoniske hook har vi ladet være, fordi det er fedest at undgå det oplagte. Det var de selv overraskede over, da de hørte det: "Hvornår kommer det, hvornår kommer det?" – men det gør det aldrig. Det er en kendt sang, og derfor ville jeg ikke “gå fuld Puffy”, men være mere snigeren. At tage en længere passage og bruge omkvæd som omkvæd kan være fedt at gøre, når man har fingrene i noget totalt glemt og ukendt, som Annisettes sang fra 1966. Her var det bare andre ting, der tændte mig.
 
– Carparks elektroniske produktion har en masse små åbne lyde, der hele tiden dukker frem rundt om vokalen. Det var dem, der inspirerede mig til at spørge om lov til at putte sangen i sampleren. Der er mange måder at lave samplebaseret musik på, og de to første sange fra Knust Kunst viser to fundamentalt forskellige indgangsvinkler – den første brugte et helt omkvæd som omkvæd, mens versene udelukkende var mit band (bas, trommer, orgel), og her er det så meget mindre brudstykker, men til gengæld til stede gennem hele det nye nummer. Der er to andre sange fra dette årtusind på programmet, ellers er de fra 1977 eller før, og kan kun høres, hvis man har den originale vinyl. Da vi havde det færdige album, slog det mig, at vi på Knust Kunst viser alle typer for sampling. Der er så mange måder at lege med musikhistorien på!
 

Har du fået en reaktion fra Annisette om "Ha' det så ungt", det havde du ikke sidste gang, vi talte?

– Desværre… hun er gået under jorden – for at gøre sin bog færdig, tror jeg. (Bogen laves i øvrigt i tæt samarbejde med GAFFA-skribent Michael José Gonzalez og ventes udgivet til efteråret, red.).

 
ANNONCE