Nyhed

Grundlægger af musikselskab i opsang: "P6 Beat er nødvendig!"

GAFFA.dk – alt om musik

P6 Beat lukker og slukker fra starten af næste år, hvilket betyder, at kanalen har godt fire måneders levetid tilbage.

I en opsang til de danske politikere og med et håb om at bevare P6 Beat skriver Magnus Grilstad, der er grundlægger af musikselskabet Wonderwhy, at "der er et behov og en nødvendighed i at beholde P6 Beat".

I dette Facebook-opslag optræder årets Roskilde Festival-plakat med overstregninger af de artister fra lineuppet, som P6 Beat har været primære fortalere for i radioregi. Det er blevet til 65 overstregninger ud af i alt 180 artister, og dette symbolske billede har til formål at illustrere den rolle, som P6 Beat har spillet for det danske musiklandskab og for kendskabet til diverse artister generelt. 

LÆS OGSÅ: LEDER: Public service var noget, vi gav til hinanden

"Et tal, som jeg synes, igen, beviser, at der her er tale om en kanal med en så stærk og nødvendig profil i radiolandskabet," skriver Magnus Grilstad om P6 Beat. Det er, ifølge Grilstad, især de nyere danske navne, at P6 Beat har haft stærk indflydelse på, da 18 ud af de 65 overstregede artister er danske. De danske kunstnere, som P6 Beat flittigt har haft i rotation, og som er overstreget fra Roskilde Festival-plakaten, er blandt andre Barselona, Lydmor, Speaker Bite Me, Baby In Vain, Lowly, Boundaries, Rebecca Lou, Hôy La og Farveblind. 

Om P6 Beats indflydelse på dansk musik skriver Grilstad envidere, at "Her (på den redigerede plakat, red.) er ikke mange danske artister tilbage, og det er jo trods alt en del af public service-opgaven at præsentere dansk musik for danskerne."

LÆS OGSÅ: DR-besparelser er ren symbolpolitik

DR annoncerede sidste år sin spareplan. Det skete efter, at den daværende regering i medieforliget pålagde DR at spare 773 millioner kroner over de næste fem år. Det resulterede blandt andet i, at de tre lavomkostningskanaler P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz må lukke.

Nyheden om, at P6 Beat og de to andre radiokanalers exit fra markedet fik internettet til at koge over med reaktioner og protester. Eksempelvis har en P6 Beat-fangruppe, i forsøget på at bevare den populære radiokanal, oprettet en online underskriftsindsamling med det formål at få DRs ledelse til at genoverveje beslutningen om at spare radiokanalen væk. Der kan underskrives her.

LÆS OGSÅ: Reaktioner: "En sort dag for dansk radio"

Lukningen af P6 Beat fik derudover også DUP, Danske Uafhængige Pladeselskaber, til at skrive en officiel udtalelse, hvori de ærgrer sig over DRs besparelser: 

"En voldsomt meget fattigere musikformidling og en svagere musikalsk fødekæde i branchen er uundgåelige konsekvenser af de varslede kanallukninger. Nichemusikken, den kulturelle mangfoldighed og de i forvejen voldsomt risikovillige musikere og pladeselskaber, der hver dag prioriterer kunstnerisk udvikling og fremdrift højere end salgstal, går en usikker fremtid i møde, da mulighederne for at møde sit potentielle publikum her i Danmark i fremtiden vil være langt færre."

P6 Beat har siden 2011 stået for mangfoldig musikformidling af både udenlandsk og især ny dansk musik. Samme år modtog de GAFFAs særpris Årets Skulderklap med følgende begrundelse:

"Årets Skulderklap er GAFFAs pris til en aktør, som har gjort en ekstraordinær indsats inden for musiklivet det forgangne år. Prismodtageren vælges af GAFFAs redaktion. Årets vinder er radiokanalen P6 Beat, for at have gjort en ekstraordinær indsats for musiklivet i år ved at lave en musikkanal for alle, der nyder toner, som ikke nødvendigvis banker til tops på hitlisterne og ved at levere grundig, dybdegående og kritisk musikjournalistik."

ANNONCE